Κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ η συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ η συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Η Mέρκελ έχει στη διάθεσή της μόλις 15 ημέρες για να καταλήξει με τους ευρωπαίους εταίρους της σε μία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που θα ικανοποιεί και τον εταίρο της

merkel-_makron
Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Εμμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ να ζητά τη βοήθεια του εταίρου της στον γαλλογερμανικό άξονα προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μία ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του προσφυγικού.

Μετά την χθεσινή διορία που της έδωσε ο Βαυαρός ηγέτης της Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών,Χορστ Ζεεχόφερ, η «frau» (κυρία) Mέρκελ έχει στη διάθεσή της μόλις 15 ημέρες για να καταλήξει με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε μία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που θα ικανοποιεί και τον εταίρο της στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι συνομιλίες Μέρκελ και Μακρόν θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο Mesenberg,τον ξενώνα της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης κοντά στο Βερολίνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την γερμανίδα καγκελάριο. Μετά την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε χτες στο Βερολίνο, σειρά έχει ο 40χρονος Γάλλος πρόεδρος. Στη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα θέματα:

1.
Τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

2.Την ενίσχυση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής

Κλείσιμο
3.Τη γενική πολιτική ασύλου

4.Την ερευνητική συνεργασία, για παράδειγμα, στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το επίμαχο δημοσίευμα, με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, το πιο σημαντικό θέμα θα είναι η πολιτική ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι,τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέβαλε προτάσεις για την «αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης» και περίμενε πολύ καιρό την απάντηση της Μέρκελ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, λόγω της σοβαρής κρίσης που έχει ξεσπάσει για το προσφυγικό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών εταίρων τους,των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η Μέρκελ πρέπει να προχωρήσει και πάλι σε διμερείς συμφωνίες με τα κράτη της Ε.Ε. Διαφορετικά, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει απειλήσει ότι θα τινάξει στον... αέρα τον «μεγάλο συνασπισμό» (Groko). Εάν αποχωρήσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές από τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία, μπορεί να καταρρεύσει η κυβέρνηση της Μέρκελ μετά και το «nein» (όχι) των Ελεύθερων Δημοκρατών σε μία μελλοντική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να καλύψουν στο κενό σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών.

Μέρκελ και Μακρόν ερίζουν για δύο βασικά θέματα

1.Για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

H Γερμανίδα Καγκελάριος όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος θέλουν να μειώσουν τη δύναμη των Επιτρόπων της ΕΕ. Ενώ ο Μακρόν επιθυμεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των Επιτρόπων, η Μέρκελ απλώς θέλει να είναι λιγότεροι απ΄ότι πριν.

2.Για την εξωτερική και αμυντική πολιτική

Η Μέρκελ και ο Μακρόν έχουν αποκλίνουσες απόψεις για την ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η καγκελάριος της Γερμανίας υποστηρίζει ότι η έδρα της Ε.Ε θα πρέπει να παραμείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας".

Ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις εξωτερικές υποθέσεις.Ο Μακρόν απορρίπτει τις προτάσεις της Μέρκελ.

Από την πλευρά του, προτείνει τη συγκρότηση δυνάμεων παρέμβασης της Ε.Ε για την ανάληψη στρατιωτικής αποστολής στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης