Προσέφυγε στο ΣτΕ η δικηγορική εταιρεία των υιών Σιούφα για την «καμπάνα» των 50.000 ευρώ

ste001

Η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τις κάμερες που είχε εγκαταστήσει στους χώρους εργασίας

Η δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» η οποία λειτουργοί ως εισπρακτική εταιρεία, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ λόγω της λειτουργίας συστήματος βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) εντός και εκτός των εγκαταστάσεων της.
Υπενθυμίζεται ότι η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» είναι των παιδιών του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του Γιώργου και του Μάριου.

Η Αρχή με την υπ΄ αριθμ. 41/2018 απόφασή της επέβαλε στην επίμαχη εταιρεία, λόγω παραβίασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997), το πρόστιμο των 50.000 ευρώ το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Αρχή σε ιδιωτικής φύσεως πρόσωπο για παράνομη χρήση καμερών και ειδικά εγκατεστημένες σε χώρους εργασίας.

Η Αρχή στο πόρισµα που συνέταξε μετά από έλεγχο που έκανε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των αδελφών Σιούφα, διαπίστωσε ότι:

• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή
στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν
αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν
θέσεις εργασίας, τόσο τύπου εργαζόμενου σε τηλεφωνικό κέντρο, όσο και
εργαζόμενων σε τυπικό χώρο γραφείου ενιαίου χώρου.

• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από τη δημόσια οδό, τα
πεζοδρόμια, από απέναντι κτίρια και από την απέναντι κάθετη οδό και από
εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, χωρίς η λήψη
να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.

• Η εταιρεία των αδελφών Σιούφα, έχει αναρτήσει μεν ενημερωτικές πινακίδεςγια την ύπαρξη των καμερών, αλλά μόνο στο εσωτερικό του χώρου.

• Η εταιρεία καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του
συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή.

Τώρα, η εταιρεία στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, ουσιαστικά επαναλαμβάνει αυτά που υποστήριξε ενώπιον της Αρχής, αντικρούοντας τα όσα η τελευταία της καταλογίζει.

Αναφορικά με την ύπαρξη καμερών στου χώρους εργασίας, η εταιρεία των αδελφών Σιούφα, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των εργαζομένων για τη βιντεοεπιτήρηση, αλλά πλέον αυτού, και εάν υποτεθεί ότι δεν υπήρχε η συγκατάθεση, αυτή συνάγεται κατά τρόπο αναμφίλεκτο σιωπηρώς, κάτι που αίρει κατά νόμο κάθε παράβαση.

Εξάλλου, οι κάμερες, οι οποίες δεν είναι στραμμένες στα πρόσωπα των εργαζομένων, τοποθετήθηκαν για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για την προστασία των υψηλής αξίας επαγγελματικής χρήσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Ακόμη, αναφέρουν ότι η απόφαση της Αρχής δεν αναφέρει ποιά είναι η συγκεκριμένη προσβολή των εργαζομένων που επέρχεται από τη βιντεοεπιτήρηση.

Επίσης, τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο σύστημα βιντεοσκόπησης δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου και αξιολόγησης της συμπεριφοράς και απόδοσης των εργαζομένων.

Ως προς τις κάμερες που έχει τοποθετήσει η εταιρεία σε γειτονικά κτίρια, υποστηρίζει ότι αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο και την ασφάλεια των γραφείων της, καθώς έχει δεχθεί δυο επιθέσεις κουκουλοφόρων, υπάρχουν απειλές, αλλά και κινήσεις υπόπτων στους παρακείμενους δρόμους, όμως πλέον αυτών στα παρακείμενα κτίρια που έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ή εργαζόμενους.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η απόφαση της Αρχής προέβη σε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και παράλληλα παραβίαση τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα μεγάλο με τις παραβάσεις που τις αποδίδονται.
Τέλος, αναφέρουν οι αδελφοί Σιούφα, ότι η «προέκταση» της βιντεοσκοπήσεως κρίνεται μέτρο πρόσφορο, συναφές και αναγκαίο για την ανίχνευση, διερεύνηση και πρόσληψη ποινικών αδικημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Andreas

Και λίγα τους ρίξατε στους ΚΟΡΑΚΕΣ

Εισπράκτορες !!! Βρυκόλακες !! ΥΑΙΝΕΣ

Αφού ο ΜΠΑΜΠΑΣ πτώχευσε τη χώρα, τα παιδιά τρώνε το ΣΑΡΚΙΟ της !!! Και οι Έλληνες τους παρακολουθούν .... απαθείς !! Μέχρι τώρα, τουλάχιστον

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zakinhtos-kare1

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα - «Μετά τη σύλληψή τους μας απείλησαν ενώπιον των αστυνομικών ότι θα μας κάψουν ζωντανούς αν δεν αποσύρουμε τη μήνυση» λέει στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης

13