Κατερίνα Παναγοπούλου: Η νέα «Grande Dame» του Αλέξη

Κατερίνα Παναγοπούλου: Η νέα «Grande Dame» του Αλέξη

Τη διόρισε στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπεύθυνη για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Σε μια εποχή που οι ισχυροί σύμμαχοι, όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, εγκαταλείπουν τον Αλ. Τσίπρα, η Κατερίνα Παναγοπούλου βάζει πλάτη για να στηρίξει τη χώρα, όπως λέει, στην ανεύρεση επενδυτών από το εξωτερικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
panagopoulou
Τη σύζυγο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου επέλεξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τη θέση της ειδικής συμβούλου στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Διασποράς. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, που κάποτε είχε αναλάβει να γνωρίσει τον «μεγάλο» κόσμο εκεί έξω στον πρωθυπουργό, ήρθε η σειρά της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου.



Η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου δεν είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Από τη μία οι περιπέτειες της οικογενειακής της ζωής και από την άλλη η πλούσια από κάθε άποψη κοινωνική δράση της την έφεραν πολλάκις στον αφρό της επικαιρότητας. Πότε με αυστηρά επαγγελματικά ταγέρ λόγω της συμμετοχής της σε συνέδρια και φόρα και πότε με επώνυμες βραδινές τουαλέτες στο πλαίσιο κάποιου γκαλά του αθλητικού σωματείου «Καλλιπάτειρα», του οποίου είναι πρόεδρος, η ψηλή μελαχρινή γυναίκα με το απαστράπτον χαμόγελο και τη δυναμική παρουσία είναι παλιά γνώριμη στις κοσμικές στήλες και στα media εν γένει.

Το 2009 έγινε βέβαια γνωστή στο πανελλήνιο - όχι όμως για τους σωστούς λόγους. Η απαγωγή του συζύγου της Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σπίτι τους στο Καβούρι, η επί επτά ημέρες ομηρία του, η αγωνία για τις συνθήκες κράτησης λόγω και των προβλημάτων υγείας του αλλά και ο κομβικός ρόλος της ίδιας στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς ήταν ένα από τα πιο ηχηρά θέματα του αστυνομικού ρεπορτάζ της τελευταίας δεκαετίας. Οι απαγωγείς τσέπωσαν 30.000.000 ευρώ από την ίδια, ο εφοπλιστής γύρισε σπίτι του σώος και αβλαβής, οι απαγωγείς στη συνέχεια πιάστηκαν και καταδικάστηκαν, αλλά τα λεφτά δεν βρέθηκαν ποτέ. Αυτά βέβαια δεν ήταν ποτέ θέμα στη μεγαλοπρεπή κατοικία του Παναγόπουλου στο Καβούρι, αφού χάρη στις επιδέξιες μανούβρες του -σαν καλός καπετάνιος- στα deals είχε στη διάθεσή του τεράστια περιουσία.

Πανταχού παρούσα

Σκληρό καρύδι τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του, που αυτά τα 9 χρόνια μετά την απαγωγή του είναι πανταχού παρούσα, σε επαγγελματικά ταξίδια και σε επιδείξεις μόδας, στη Νέα Υόρκη αλλά και στο Γκστάαντ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα αλλά και στο «Poseidonion Hotel» στις Σπέτσες. Στο εξής, όμως, και στο Μαξίμου, αφού πλέον η κυρία Παναγοπούλου, εκτός από τις ροτόντες που στρώνει για τις κυρίες της «Καλλιπάτειρας» σε φιλανθρωπικές βραδιές με τσάγια και τουαλέτες Oscar de la Renta, καλείται από τον πρωθυπουργό να στρώσει και το κόκκινο χαλί στους πλούσιους Ελληνες της Διασποράς για να επενδύσουν στη χώρα μας. Σε ρόλο θεσμικό πια η δαιμόνια Μικρασιάτισσα (από τη Σμύρνη ο πατέρας της και από το Αϊβαλί η μητέρα της) θέλει να γίνει μια «νέα Γιάννα Αγγελοπούλου» που τείνει τον ώμο της στην άμεση ανάγκη του πρωθυπουργού για βοήθεια. Η κυρία Αγγελοπούλου βέβαια τον εγκατέλειψε, το ίδιο κάνουν ο ένας μετά τον άλλο οι ισχυροί σύμμαχοι που πλέον δεν βρίσκουν λόγο να βάζουν πλάτη σε κάποιον που διέψευσε τις προσδοκίες τους.

Βρέθηκε όμως η Κατερίνα Παναγοπούλου -πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play), πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα« και η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012- που, ως ο τελευταίος των Μοϊκανών, θα αναλάβει και με τη βούλα θεσμικό ρόλο τρέχοντας να βρει επενδυτές στην υπό Τσίπρα Ελλάδα των μνημονίων.

Θες επειδή, όπως λέει η ίδια, είναι ενεργός πολίτης; Θες επειδή φέρεται και άγεται από φιλοδοξία; Θες επειδή αναμένει ανταλλάγματα; Θες επειδή της αρέσουν οι περιπέτειες και είπε να δοκιμάσει άλλη μία, παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα; Οποιο κι αν είναι το κίνητρο, σημασία έχει ότι, όπως διαβάζουμε στο ΦΕΚ 291 της 22ας Μαΐου 2018, που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, ο οποίος την επέλεξε προσωπικά, της «ανατίθενται, για χρονικό διάστημα ενός έτους καθήκοντα άμισθης ειδικής συμβούλου στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Διασποράς. Η ανωτέρω θα παρέχει τις υπηρεσίες της στον πρωθυπουργό χωρίς να λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή».

Δηλώνει ενθουσιασμένη, όπως κάποτε η Γιάννα

«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου και συναντηθήκαμε. Εκεί μου είπε ότι εκτιμά την προσπάθεια που έχω καταβάλει μαζί με τους συνεργάτες μου και μου πρότεινε αυτή τη θέση. Είμαι ενθουσιασμένη», δηλώνει η κυρία Παναγοπούλου στο «ΘΕΜΑ», σημειώνοντας ότι δεν θα εκτελέσει τα καθήκοντά της καθηλωμένη σε κάποιο γραφείο του Μαξίμου ή αλλού. «Εγώ δουλεύω στους δρόμους, στα αεροπλάνα, στα αμέτρητα ταξίδια», λέει χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Αυτός ο ενθουσιασμός βέβαια αυθόρμητα φέρνει στον νου τις ένθερμες δηλώσεις στήριξης της Γιάννας Αγγελοπούλου τη βραδιά των εκλογών του 2015 με εμφανή τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA έδωσε έναν ακόμα λόγο στο ποίμνιο του πρώτου τότε κόμματος να χορεύει καλαματιανά στο Σύνταγμα: «Τέρμα το παλιό. Η εμφάνιση κάθε νέου στην πολιτική ζωή είναι κάτι το θετικό. Είμαι απέναντι σε κάθε αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πρέπει να κινούνται, αλλά επιλέγει την ακινησία. Τις βλέπω τις αλλαγές, τις προσδιόρισε η απόφαση των ανθρώπων. Είμαι υπέρ της αλλαγής. Πιστεύω στις αλλαγές, γνωρίζουμε τι έχει περάσει ο κόσμος στην Ελλάδα και η απόφαση του λαού δεν είναι έκπληξη», έλεγε τότε η ίδια. Η στήριξη της Γιάννας βέβαια τότε δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Είχε προηγηθεί η φανερή συνάντησή τους διάρκειας 1,5 ώρας στο γραφείο του Τσίπρα στη Βουλή αλλά και άρθρο της στην αγγλική έκδοση της Huffington Post.

Και φυσικά η στήριξή της μετά την εκλογή του αφού η ίδια, ως μέλος του Ιδρύματος Κλίντον, στο 10ο ετήσιο συνέδριό του, τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε κανονίσει τη συνάντηση Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, προλογίζοντάς τη μάλιστα με λόγια όπως «ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται έχοντας μαζί του την καρδιά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Φυσικά όλοι θυμόμαστε εκείνη την ανεκδιήγητη συνάντηση, με τον πρωθυπουργό μας να μην καταλαβαίνει γρι απ’ όσα τον ρωτούσαν, απαντώντας άλλα αντί άλλων και προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου. Μόνο που σύντομα θα προκαλούσε και τη μήνιν της πάλαι ποτέ ισχυρής συμμάχου του, η οποία έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, με συνέντευξή της στην «Καθημερινή», σε ερώτηση για το αν έχει επαφή με τον πρωθυπουργό δήλωσε διπλωματικά: «Γνωριζόμαστε. Οπως είπα, ήρθε η στιγμή που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω μια δήλωση, όπως πραγματικά προσπάθησα να τον βοηθήσω να δει τον “μεγάλο” κόσμο στο εξωτερικό - ο ίδιος όμως παραδεχόταν ότι δεν είχε την πείρα ακόμα».

Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτη του 2017, φαίνεται ότι το νευρικό σύστημα της σιδηράς κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 λύγισε με τα καμώματα του πρωθυπουργού, αφού ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων μετά από 19 χρόνια που είχε αυτή τη θέση αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση. Οπως λεγόταν τότε, αφορμή στάθηκε το διπλωματικό διαβατήριο που κατείχε εκ θέσεως ως πρέσβειρα και το οποίο επιχείρησε να ανανεώσει. Μόνο που περιέργως ήρθε αντιμέτωπη με αδικαιολόγητη απροθυμία και μη φιλική συμπεριφορά. Η πρώην ευεργέτιδα του πρωθυπουργού έκανε σαφές ότι κομμένες οι σχέσεις, μια και χείρα βοηθείας έταξε, αχαριστία εισέπραξε και έκτοτε χαρακτηρισμοί όπως «κομπλεξικός» και τα τοιαύτα πάνε κι έρχονται στα κλειστά πηγαδάκια.



goverment




Με την εμπειρία των Ολυμπιακών

Τη γυναίκα που έγινε γνωστή παγκοσμίως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο μια άλλη κυρία που επίσης την περίοδο προ των Αγώνων έδινε τον δικό της αγώνα. Η Κατερίνα Παναγοπούλου, σε συνεργασία τότε με το υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά ομιλιών στα μεγαλύτερα κέντρα Αποδήμου Ελληνισμού, με σκοπό τη συσπείρωση της Ομογένειας και την ενεργοποίησή της στο πλαίσιο της πορείας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια μάλιστα τότε ανέλαβε την προώθηση του ιδεολογικού υπόβαθρου των Αγώνων. Αυτή την τότε δράση της επικαλείται η Κατερίνα Παναγοπούλου και σήμερα αφού, όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ», η θέση που μόλις ανέλαβε αφορά έναν ρόλο που τον γνωρίζει καλά: «Εδώ και 21 χρόνια έχω επαφή με τον απόδημο και οικουμενικό Ελληνισμό, με όσους αισθάνονται και είναι Ελληνες. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να αξιοποιήσω τη δυνατότητα των Ελλήνων να βοηθήσουν και να βοηθηθούν από την πατρίδα. Μην ξεχνάτε ότι εκτός της χώρας ζει το 50% των συμπατριωτών μας. Είμαι μια ευαισθητοποιημένη Ελληνίδα, ένας ενεργός πολίτης, όχι όμως πολιτικός. Δεν θεωρώ αυτή τη θέση πολιτική. Εθελοντικά δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα συνεχίσω να κάνω» λέει, αφού όπως σημειώνεται και στο ΦΕΚ, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί.

Η νέα σύμβουλος του πρωθυπουργού αποκαλύπτει επίσης το πλάνο που θα ακολουθήσει: «Θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής ευεργεσίας με απευθείας αναθέσεις σε όσους Ελληνες επιθυμούν μέσω επενδύσεων να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει. Αυτές τις δύσκολες ώρες όλοι μπορούμε να δώσουμε την απάντηση σε αυτό που λέγεται κρίση. Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να γίνει μια συλλογική, οργανωμένη προσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε την πατρίδα. Και μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα με την ψυχή μας, την αγάπη μας και όσοι έχουν τη δυνατότητα και με τα χρήματά τους. Ανήκω σε μια οικογένεια που επένδυσε στην πατρίδα και θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια. Και ο σύζυγός μου, που ήταν δίπλα μου σε κάθε απόφασή μου, θα με στηρίξει και σε αυτή», καταλήγει η ίδια. Ο σύζυγός της βέβαια, 83 χρονών σήμερα, έχει περιορίσει την επιχειρηματική δράση του. Μπορεί να πηγαίνει στο γραφείο του αλλά «δεν τραβώ δα και το κάρο», όπως έχει πει και ο ίδιος. Δεν ισχύει το ίδιο για την 65χρονη σύζυγό του που έχει τόσα αποθέματα ενέργειας να τραβάει όχι μόνο κάρα αλλά και το Μαξίμου. Οσοι μάλιστα την έχουν δει ιδίοις όμμασι εσχάτως, έχουν να λένε ότι είναι ιδιαίτερα ανανεωμένη και λαμπερή. Αγνωστο βέβαια αν αυτό σχετίζεται με τα νέα της καθήκοντα.

Το λάθος κουδούνι που της άλλαξε τη ζωή

Η ζωή και η δράση της Κατερίνας Παναγοπούλου χωρίζεται από μια νοερή διαχωριστική γραμμή: προ και μετά τον γάμο της με τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο. Η γυναίκα που κάποτε γνώριζαν όλες οι κυρίες του Κολωνακίου για το καλό της χέρι στα πατρόν που έκοβε ως σχεδιάστρια στο ατελιέ της ανέκαθεν είχε επικοινωνιακό χάρισμα. Εξωστρεφής, κοινωνική και ιδιαίτερα αγαπητή έβρισκε τις ισορροπίες της μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αφού πριν γνωριστεί τυχαία με τον εφοπλιστή ήταν παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού, του Πέτρου Ιωαννίδη, που σήμερα της έχει χαρίσει και δύο εγγόνια.

Γυναίκα εντυπωσιακή, με επιβλητικό παράστημα, η Κατερίνα Ναυπλιώτη, όπως είναι το επίθετό της, θεωρούνταν στην εποχή της νιότης της μια ωραία μελαχρινή γυναίκα που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη. Το ίδιο συνέβη και όταν συναντήθηκε έστω και κατά λάθος με τον Περικλή Παναγόπουλο εκείνο το πρωινό σε μια πολυκατοικία στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι. Τότε που πριν από περίπου 28 χρόνια, ο εφοπλιστής, ο οποίος είχε χωρίσει, πέντε χρόνια πριν, με την Μπρούνα, με την οποία απέκτησαν τα δύο τους παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Ειρήνη, βρέθηκε στη Χάρητος για να επισκεφθεί τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βογιατζή στο γραφείο του. Μόνο που αντί να χτυπήσει το δικό του κουδούνι, έκανε λάθος και χτύπησε άλλο. Και αντί για τον αρχιτέκτονα, του άνοιξε την πόρτα η σχεδιάστρια Ναυπλιώτη, που σύντομα αντί να ράβει συνολάκια για άλλες κυρίες, θα ντυνόταν η ίδια σε γνωστούς οίκους μόδας όχι πια ως κυρία Ναυπλιώτη (σ.σ. είχε χωρίσει 12 χρόνια νωρίτερα) αλλά ως κυρία Παναγοπούλου, το επίθετο του συζύγου της που πλέον έγινε και δικό της.

Το λάθος κουδούνι που για εκείνη έμελλε να σημάνει και τις καμπάνες της εκκλησίας δεν ήχησε το ίδιο καλά για όλα τα μέλη των οικογενειών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα παιδιά του Περικλή Παναγόπουλου ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους. Οι σχέσεις τους μαζί της ήταν ανύπαρκτες και η παρουσία της στο πλευρό του κλόνισαν και τις δικές τους με τον πατέρα τους. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και η απόφαση του εφοπλιστή να πουλήσει την εταιρεία του Attica, που τον οδήγησε σε ρήξη με τον γιο του παρά τη γενναία προίκα (150 εκατ. ευρώ) που λέγεται ότι πήρε.

Ο Αλέξανδρος, 51 ετών σήμερα, έφυγε στο εξωτερικό ξεκινώντας δικές του εφοπλιστικές μπίζνες ενώ η κόρη του Ειρήνη, αν και ψυχραμένη μαζί του, παρέμεινε δίπλα του στη Magna Marine, μια εταιρεία διαχείρισης φορτηγών πλοίων. Οι σχέσεις του Αλέξανδρου με την Κατερίνα Παναγοπούλου δεν αποκαταστάθηκαν ούτε με την απαγωγή του εφοπλιστή, όταν ο γιος του ήρθε εσπευσμένα από το εξωτερικό.

Φαίνεται, όμως, ότι σταδιακά πατέρας και γιος άρχισαν να ρίχνουν γέφυρες επικοινωνίας μέχρι που το καλοκαίρι του 2014 εθεάθησαν για πρώτη φορά δημοσίως να απολαμβάνουν την καλοκαιρία των Σπετσών συζητώντας χαλαρά μπροστά από το ξενοδοχείο «Poseidonion». Ανάλογη συζήτηση πάντως ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει και με την Κατερίνα Παναγοπούλου. Πολύ πιθανό να μη γνωρίζει καν για τα νέα της καθήκοντα δίπλα στον πρωθυπουργό.

Αυτό όμως κάθε άλλο παρά απασχολεί την ίδια, αφού δεν ανήκει στις γυναίκες που ασχολείται με τις γνώμες των άλλων για τις δικές της επιλογές. Καλές ή κακές, αυτές την έφεραν σήμερα εδώ και όπως και αν εξελιχθεί η σχέση της με τον Τσίπρα, φέρει δεν φέρει αποτέλεσμα με τον νέο της ρόλο, τουλάχιστον θα το έχει δοκιμάσει. Πάντως, αποκλείεται να το μετανιώσει γιατί, όπως έχει πει και η ίδια, «θα γύριζα το ρολόι του χρόνου πίσω, για να κάνω τα ίδια λάθη και τα ίδια τολμηρά βήματα μπροστά...». Ποιο είναι το λάθος και ποια η τόλμη, ποιο το μπροστά και ποιο το πίσω μένει να το δούμε οι υπόλοιποι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης