Δημοσκόπηση: Φόβος στους Έλληνες για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

turkish-frigate

Οργή και προβληματισμός από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση - Ποιες χώρες των Βαλκανίων θεωρούμε εχθρικές

Φόβο, οργή και απογοήτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στους Έλληνες η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες θεωρούν την Τουρκία νούμερο 1 εχθρό της χώρας και ως τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα. Η επιθετική τουρκική πολιτική προκαλεί όχι μόνο φόβο για θερμό επεισόδιο αλλά και οργή για τη συνολική στάση της κυβέρνησης
Ερντογάν.

Στα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος φιλικό προς την Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία στους πολίτες, όπως δείχνουν τα ποσοστά της έρευνας.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

Όσον αφορά στις άλλες χωρες, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47% των ερωτηθέντων, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

Εδαφική ακεραιότητα

Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία «Ναι» απάντησε το 27% και «Οχι» το 63%. Για την ΠΓΔΜ «Ναι» το 21% και «Όχι» το 69%. Για την Βουλγαρία «Ναι» το 5% και «Όχι» το 83%.

Η εικόνα αλλάζει όταν το ερώτημα επεκτείνεται στην Τουρκία, με το 78% των πολιτών να απαντά πως απειλούμαστε, και μόλις το 17% να δηλώνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο και απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως αισθάνεται φόβο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 23% εμφανίζεται πιο ψύχραιμο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση».


Η ένταξη στην Ε.Ε

Στο ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε θα βελτιώσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, το «Ναι» κυριάρχησε για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η εικόνα είναι ξανά απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί καθόλου.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βλακανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Έλληνας

Η benelli περιμένει

Βλακανια

Η όγδοη λέξη του άρθρου απτό τέλος είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικο για την σύγχρονη ελλαδα

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΩΡΕ. ΜΠΟΥΛΗΔΕΣ ΕΙΣΤΕ!

ΜΕ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΓΚΑΖΟΖΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ ΜΩΡΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΦΛΩΡΟΙ!

συριζοπιτουρας

εμεις ημαστε ειρηνικοσ λαοςκαι τους αγαπαμαι ολουσ το 87 τις εκατο πουταλεει αφτα ειναι ναζιστες

Aldebaran

Σκόπιμα το άρθρο δεν συμπεριλαμβάνεις τις απαντήσεις για το Μακεδονικό. Στο μακεδονικό, το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Ελληνας

Ναι...

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά είμαστε ακριβώς όπως στην Οθωμανική κατοχή, η χώρα γεμάτη αλβανούς και γενικότερα μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, έτοιμους να πέσουν για το καλό της Μεγάλης Τουρκίας αν χρειαστεί, ενώ οι ελληνόφωνοι πολιτικοί είναι τα καλύτερα γιουσουφάκια του Σουλτάνου...

Γιώργης

Φοβούμαστε τους πολέμους εμείς οι Έλληνες, πλέον. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό αποκαλύπτει και η δημοσκόπηση.

...

Αστείο να το λέει αυτό κάποιος που δεν έχει δει πόλεμο ούτε από τα μετόπισθεν. Κάθε λογικός και πολιτισμένος άνθρωπος φοβάται και αποφεύγει τον πόλεμο. Δεν είναι βιντεοπαιχνίδι και κακώς αντιμετωπίζεται έτσι.

Νικολακακης

Τελικά ο λαός συνεχίζει να ακούει τους δήθεν ειδικούς και τους <δημοσιογράφους> των δελτίων Σιγά να μη γίνει θερμό επεισόδιο Χρόνια και χρόνια τα ακούμε και δε το βλέπουμε Αυτό θα γίνει άνευ προειδιποιησεως Δεν είναι χαζός ο Ερτογαν να το κάνει τώρα θα το κάνει όταν βρει την κατάλληλη στιγμή

Γιώργης

Φοβούμαστε τους πολέμους εμείς οι Έλληνες, πλέον. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό αποκαλύπτει και η δημοσκόπηση.

Δεν υπάρχει κίνδυνος ....

γιά θερμό επεισόδιο ή πόλεμο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αφού οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι ...... φιλοτουρκικές. Εκτός αν γίνει επίτηδες γιά να μην γίνουν εκλογές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης