Νέες «φωτιές» στην εκπαίδευση: Έρχεται και τέταρτη Νομική σχολή στη χώρα!

Νέες «φωτιές» στην εκπαίδευση: Έρχεται και τέταρτη Νομική σχολή στη χώρα!

«Αναβρασμός» στην εκπαιδευτική κοινότητα από το σχέδιο Γαβρόγλου για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, την ώρα που οι πτυχιούχοι τους, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας

“Φωτιές” έχει ανάψει στην εκπαιδευτική κοινότητα το σχέδιο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, την ώρα που η απασχόληση των αποφοίτων των νομικών σχολών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι κάτω από το μέσο όρο.

Ο “πόλεμος” των νομικών σχολών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα του νέου τμήματος θα βρίσκεται στην Πάτρα ή στην Κρήτη, ενώ οι Νομικές σχολές προειδοποιούν με αντιδράσεις. 

Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι εάν χρειάζεται μία νέα νομική σχολή, καθώς σχέδια για τέταρτη νομική στο Πάντειο είχαν γίνει και προ δεκαετίας χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν.  Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου πατά πάνω στα “βήματα” των προκατόχων του στο υπουργείο, που  δημιούργησαν  το αποτέλεσμα “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε κωμόπολη ΤΕΙ”, για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους. Λόγω κρίσης  ο κ. Γαβρόγλου πριν από την  ίδρυση  νέου Πανεπιστημίου προχωρά στη συγχώνευση άλλων  ήδη υπαρχόντων. 

Οι  πτυχιούχοι των νομικών Σχολών  πάντως , σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων είναι απόφοιτοι του πεδίου Κοινωνικών – Οικονομικών και Νομικών επιστημών (615,3 χιλ. Ή 30,1%) . 

Την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις σχολές που έχουμε θα ιδρύσουμε και άλλες χαρακτηριστικά  λέει μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα”    ο Περικλής Μήτκας  πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  που διαθέτει Νομική σχολή   και συμπληρώνει: Δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη ίδρυσης μίας νέας σχολής , δεν υποστηρίζεται από την απασχόληση των αποφοίτων αλλά ούτε και από τα οικονομικά της χώρας για την ίδρυση νέων σχολών”. 

Ηδη πάντως η κυβερνητική εξαγγελία δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη Νομική σχολή της Θράκης . "Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας" λένε χαρακτηριστικά οι καθηγητές. 

Οι καθηγητές εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος λέγοντα ςοτι «Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα».

Οι καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προχώρησαν μάλιστα και σε ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι: “Το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης. Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι”.

Οι καθηγητές προτίθενται μάλιστα να προβούν “σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής” και διαβεβαιώνουν ότι θα διαφυλάξουν την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών.

«Χωρίς σχέδιο και στόχευση, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».τονίζει  η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την εξαγγελία της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα, και υπογραμμίζει:

Χωρίς σχέδιο και στόχευση, χρησιμοποιούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.Αντί στην Κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 20%,αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, φαινόμενο το οποίο έχει διογκωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, με όλο και περισσότερους νέους να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, τοπικού χαρακτήρα”.

Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα  ανακοίνωσε και η ΔΑΠ  της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία   διερωτάται για το σκεπτικό πίσω από αυτήν, την ώρα του υπερπληθωρισμού νέων δικηγόρων που κάθε άλλο παρά σε ανάγκη δημιουργίας μίας νέας Νομικής Σχολής συνάδει.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους εισακτέους, ενώ η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί απόφοιτοι των Νομικών Σχολών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας, ή και εν τέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση καθιστούν το μέλλον του νέου δικηγόρου εξαιρετικά δυσοίωνο”. 

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Πολίτης

Δηλαδή: Είναι μικροπολιτική να συζητούν καν να ιδρύσουν κρατικοί φορείς νομική σχολή στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας 50 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου της, ενώ δεν είναι μικροπολιτική να ζητούν τοπικοί παράγοντες να μην γίνει ποτέ? Είναι μικροπολιτική να ιδρύεται νομική σχολή σε ιστορική πόλη - διεθνές λιμάνι με μέτωπο προς την Δύση ενώ δεν είναι μικροπολιτική η λειτουργία νομικής στα χωράφια κωμόπολης σε σημείο που δεν εξυπηρετεί σχεδόν κανέναν πολίτη από οποιοδήποτε μέρος της χώρας να πάει να σπουδάσει. Είναι μικροπολιτική να ιδρύεται νομική σχολή σε ευρωπαϊκή πόλη που παραγκωνίστηκε συστηματικά επί σειρά δεκαετιών (χωρίς βιομηχανία, ασφαλή εθνική οδό/αλλά με υπέρογκα διόδια, τρένο, αεροδρόμιο και ταυτότητα/ακόμα και το καρναβάλι της δεν προστατεύθηκε και το απομιμήθηκαν) και δεν είναι μικροπολιτική η διαπίστωση (?) του Πρυτάνεως του Παν/μίου Θεσσαλονίκης (?) ότι δήθεν η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4η νομική σχολή, χωρίς να τον ρωτήσει κανένας... Το τί χρειάζεται και τί όχι η Χώρα υπάρχουν αρμόδιοι να κρίνουν. Αν κάποιοι ξεβολεύονται ας πούν ευθέως δεν με συμφέρει και το πολεμώ και όχι κορώνες εθνο-τοπικιστικού περιεχομένου με ύφος αντικειμενικότητας και ας αφήσουν -επιτέλους- τα κλαψουρίσματα για την Βόρεια Ελλάδα μας και τις επιθέσεις σε μια πόλη πολύ σημαντικότερη από αυτό που γνωρίζουν ή φαντάζονται.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΨΕΥΤΕΣ

είναι περιζήτητοι στον κόσμο! ανοιξτε 3-4 σχολές ακόμη, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

ΜΙΚ

Κάπου θα πρέπει να βολέψουμε ως καθηγητές τους δικούς μας νομικούς, αφού αυτοί οι άθλιοι φασιστοφέρνοντες καθηγητές των τωρινών νομικών σχολών δεν πρόκειται να τους εκλέξουν με τίποτα.

EΠΕ

Υπουργέ κοίτα μόνο μην ανοίξεις κανένα πανεπιστήμιο σχετικό με προγραμματισμούς, υπολογιστές κλπ του σατανά. Άσε τους κουτόφραγκους να φτιάχνουν quantum computers και ΑΙ. Εμείς μόλις γίνουμε όλοι δικηγόροι θα τους κάνουμε μύνηση και θα ζητάμε αποζημίωση γιατί μείναμε στο 18ο αιώνα ενώ οι άλλοι θα είναι στον 23ο. Έχουμε σχέδιο

Όχι μόνον τέσσερις...

...αλλά δεκατέσσερις νομικές σχολές θα φτιάξει ο Γαβρόγλου με τον Τσίπρα, αν κρίνουν ότι αυτό θα τους δώσει μερικά ψηφαλάκια παραπάνω. Αφού οι αριστεροί αυταπατεώνες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα παραμύθια που έταξαν στο πόπολο, τους φλομώνει στα επιδόματα, στη Novartis και στις νομικές Σχολές.

Beer

Επίσης θέλουμε και Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πολιτικών Επιστημών κτλ.

μα πάμε καλά?

Το να ιδρυσεις μια νεα σχολή έιναι σχετικά αυκολο. να κάτι επίκουροι που ούτε με το κυάλι δε θα δουν προαγωγή, να κατι πεταμένοι ημέτεροι διδάκτορες του πρωκτού, να και κάτι μετακινούμενοι λόγω εντοπιότητας, έτοιμο το προσωπικό. Πάμε για αίθουσες, στο παλίό 3ο γυμνάσιο Αρρένων και λιγο από το εγκαταληφθέν ΚΑΠΗ του κάτω μαχαλά, και για γραμματεία το ΚΕΠ που αφησε ο Δημος. παει και το κτηριακό. Τι θα τους κάνετες ρε ντουγάνια Συριζαίοι άλλους 500 δικηγόρους το χρόνο. Στη θέση σας θα σκεφτόμουν ποιές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εθνικές αναγκες καλυπτουν και ποιά είναι η πραγματική ποιότητα κάποιων περίεργων, ή περιττών τμηματων σε Ορεστιάδα, Σέρρες, Λαμία, Κοζάνη, Καρδίτσα, Σπάρτη, και πολλών σκόρπιων σε όλα τα νησιά Αιγαιου και Ιονίου κλπ, κλπ. Επειδή η απάντηση θα είναι ΚΑΜΙΑ θα έβαζα δια παντός λουκέτο στα μαγαζάκια αυτά που μονο πανεπιστήμια δεν είναι.

αφελείς ....

κατ αρχάς θα βολευτούν εκατοντάδες "καθηγητάδες-συριζαίοι". Κατα δεύτερον, όπου γίνει , νέοι φοιτητές, να δουλειά τα σουβλατζίδικα, τα διαμερίσματα, το κωλόμπαρα. Να δουλειά τα "κουλτουροθέατρα"...... ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ........

Λεονταριδης

Ετσι. Χρειαζόμαστε μερικούς δικηγορίσκους ακόμα να κυνηγάνε απλήρωτα δάνεια.

τετοιες σχολες ευκολα ιδρυεις

...αλλά για μια ιατρική χρειάζονται εργαστήρια,μικροσκόπια κλπ Έχουμε γεμίσει ΘΕΩΡΙΑ και θα γίνουνε Βενεζουέλα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ste_paravolo

Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει τους προβληματισμούς της για τη διαρροή της διάσκεψης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των δώρων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων

asthenoforo_main01

Ο πατέρας της 24χρονης Ερατούς μιλά στο protothema.gr και εξηγεί ότι έμαθε για τη δολοφονία του παιδιού του από έναν φίλο της κόρης της, ο οποίος τη στιγμή της δολοφονίας μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο

φοτο_μετροπολιταν

Δεδομένου ότι τα προβλήματα τα οποία μπορεί να «γεννηθούν» από ή στην σπονδυλική στήλη είναι αρκετά, ένα πρωτοποριακό Θεραπευτήριο, όπως το Metropolitan, δεν αρκείται στη στελέχωσή του από κορυφαίους ιατρούς, αλλά διαθέτει και την πιο σύγχρονη τεχνολογία

geniko-kratiko-nikaias

Γιατρός του νοσοκομείου ξυλοκοπήθηκε από φίλους ασθενή και ο διοικητής επιχείρησε να κουκουλώσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το «ασήμαντο», καταγγέλουν οι συνδικαλιστές