Κάνουν εράνους για να αγοράσουν πετρέλαιο στα σχολεία της Β. Ελλάδος

Κάνουν εράνους για να αγοράσουν πετρέλαιο στα σχολεία της Β. Ελλάδος

«Ζητιάνοι» γίνονται οι διευθυντές των σχολείων κάθε χρόνο για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης αφού τα χρήματα από το Κράτος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες

 
Σε αναζήτηση χορηγών για λίγο πετρέλαιο έχουν επιδοθεί Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων και διευθυντές σχολείων στη Βόρεια – κυρίως – Ελλάδα λόγω έλλειψης χρημάτων αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω μνημονίων, έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, βρίσκονται σε απόγνωση.
Το πρόβλημα εστιάζεται, στις βόρειες περιοχές της χώρας, εκεί όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.  

Πολλοί μάλιστα είναι οι διευθυντές σχολείων που στέλνουν αιτήματα σε ιδιωτικούς οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα ζητώντας τους οικονομική βοήθεια. Και όλα αυτά παρόλο που η κρατική επιχορήγηση έχει φτάσει στα σχολεία. Ο διευθυντής δημοτικού σχολείου Σαμοθράκης κ. Χαράλαμπος Διαμαντής μιλώντας στο protothema.gr τονίζει: «Εμείς  φέτος θα έχουμε πετρέλαιο γιατί μας πρόσφερε ένας κύριος που έχει καταγωγή από το Βέλγιο και μένει στη Σαμοθράκη , έκανε δωρεά,  σε κάθε σχολείο  που το είχε ανάγκη, ένα τόνο πετρέλαιο και έτσι σωθήκαμε. Μεγάλη προσφορά αυτή για εμάς και μάλιστα ο κύριος αυτός , δεν έχει παιδιά αλλά προσφέρθηκε  να δώσει για να ζεστάνει τα παιδιά άλλων οικογενειών».

Ο κ. Διαμαντής ο οποίος όπως επισημαίνει έχει διδάξει και έχει περάσει από πολλά σχολεία στον Έβρο εξηγεί την τραγική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλά σχολεία.  «Έχω κάνει σε πολλά σχολεία στον Έβρο και είμαι ο πλέον κατάλληλος να σας μιλήσω για αυτό το θέμα. Φανταστείτε ότι πέρυσι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε κλειστά τα σχολεία μια εβδομάδα για να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο γιατί είχε -10 βαθμούς κελσίου και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία μόνωση στα κτίρια.  Πέρυσι ήμουν σε σχολείο του Έβρου όπου η θερμοκρασία από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φλεβάρη ήταν σταθερά στους -8.

Το λιγοστό πετρέλαιο που είχαμε, είχε παγώσει και είχαμε φέρει ξυλόσομπα από το σπίτι για να ζεσταθούν οι μαθητές. Το πρόβλημα εκτός από το πετρέλαιο είναι και οι μονώσεις. Όσο πετρέλαιο και να βάλουμε  αυτό έχει τρομερές απώλειες στα κτίρια. Δεν υπάρχουν  λεφτά για να φτιαχτούν οι μονώσεις  των σχολείων. Στην Αλέξανδρούπολη ανάβουν για δύο ώρες το πετρέλαιο και μετά το κλείνουν. Kαι αυτό γίνεται γιατί όταν φυσάει μπαίνει αέρας μέσα στα σχολεία, δεν υπάρχει μόνωση και χάνεται η ζέστη. Κάθε τέλος της χρονιάς οι Δήμοι, μας στέλνουν ένα έγγραφο που λέει ‘’τι χρειάζεστε για το σχολείο’’. Εμείς οι διευθυντές τους στέλνουμε το έγγραφο αλλά κινούμαστε αναλόγως με τα οικονομικά του κάθε Δήμου μετά . Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική».

Πολλοί διευθυντές, όπως εξηγούν στο protothema.gr γίνονται «ζητιάνοι» για λίγα ευρώ προκείμενου να αγοράσουν πετρέλαιο, αφού όπως τονίζουν, τα χρήματα από τον κρατικό κορβανά δίνονται μεν για τη θέρμανση, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν και τις άλλες λειτουργικές ανάγκες. Πολλές φορές μάλιστα αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΚΟ προκειμένου να έχουν θέρμανση στις αίθουσες. «Μακάρι να βρίσκονταν κάθε χρόνο ένας με δυο ιδιώτες να μας χορηγούν με έναν ή δυο τόνους πετρέλαιο αλλά η προσπάθειά μας δεν είναι πάντα επιτυχής. Λόγω του ότι οι δαπάνες του κράτους προς τα σχολεία έχουν μειωθεί 30% με 40% δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να λυθούν  τα λειτουργικά προβλήματα που έχουμε. Για παράδειγμα εμείς εδώ χρειαζόμαστε 7 τόνους πετρέλαιο για 760 τ.μ σχολείο  και το κράτος , δίνει  8000 ευρώ.

Εγώ με τα χρήματα αυτά μπορώ να βάλω 8 τόνους αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν με φτάνουν τα χρήματα αυτά και για τις άλλες υποχρεώσεις του σχολείου όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet , έκτακτες ανάγκες , χαρτικά αναλώσιμα για φωτοτυπίες , πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;» αναρωτιέται ο κ. Σταύρος  Βοσκόπουλος διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας στη Φλώρινα  και προσθέτει: «Ετοιμαζόμουν να κάνω μια αίτηση σε  εταιρεία με  πετρελαιοειδή  που χορηγεί δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία και θα έστελνα μια επιστολή για να στείλει και στο δικό μας σχολείο που έχουμε ανάγκη. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα πάρουμε αλλά κάποια σχολεία πέρυσι πήραν πετρέλαιο με αυτό τον τρόπο».

Πολλά σχολεία κλείνουν για κάποιες ημέρες ώστε να εξοικονομηθεί το πετρέλαιο ενώ στη «Δημόσια Παιδεία» πολλοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα και παιχνίδια που χρειάζονται τα παιδιά τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για να αγοραστούν από το σχολείο. «Κάνω αγώνα δρόμου για να έχει το σχολείο πετρέλαιο όλους τους κρύους μήνες και έχουμε γίνει ζητιάνοι εμείς οι διευθυντές  με το να απευθυνόμαστε οπουδήποτε γιατί η χρηματοδότηση είναι λιγοστή. Τα κονδύλια μοιράζονται με βάση των αριθμών των παιδιών. Σε ένα σχολείο που είναι μικρό και έχει πέντε παιδάκια μέσα και είναι μεγάλη η έκτασή του, τα λεφτά  είναι λιγοστά και πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο .

Η συντήρηση και το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σχολείου  και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιβιώσουμε με την καλή πρόθεση των  γονιών  και με τα ιδρύματα που μας βοηθούν με το δωρεάν πετρέλαιο» λέει στο protothema.gr διευθυντής δημοτικού  σχολείου από το νομό Πέλλας. Και στη Δράμα διευθυντές σχολείων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη θέρμανση εξαιτίας των λιγοστών χρημάτων που φθάνουν στα χέρια τους από τον κρατικό κορβανά.  «Ο Δήμος μας τροφοδοτεί πετρέλαιο γιατί εδώ στη Δράμα όταν έχει -20 βαθμούς κελσίου  θα κάψεις στο σχολείο 250 λίτρα την ημέρα γιατί διαφορετικά δεν μπορείς  να σταθείς  από το κρύο και να κάνεις μάθημα στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα με τα οικονομικά  και για αυτό κι εγώ ως διευθυντής μαζί με άλλους διευθυντές άλλων σχολείων έχουμε στείλει αιτήματα σε διάφορες οργανώσεις για δωρεάν πετρέλαιο και έχουν ανταποκριθεί . Αν δεν βοηθήσουν και αυτές οι οργανώσεις είναι δύσκολο να βγει μια ζεστή χρονιά στο σχολείο», επισημαίνει διευθυντής σχολείου στη Δράμα.  

Διευθύντρια σχολείου στον Έβρο μιλώντας  στο protothema.gr εμφανίστηκε αρκετά καταγγελτική αφού τόνισε ότι το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του για τα σχολεία και ειδικά όσον αφορά τη θέρμανσή τους και κυρίως για τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές  που το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. "Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και όχι μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε να το δίνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο  στα σχολεία. Θα έπρεπε ανάλογα με  την περιοχή και τις κτιριακές υποδομές του σχολείου να δίνει πάγιο συγκεκριμένα  λίτρα πετρέλαιο  στο σχολείο να καίμε. Αλλά αυτοί που είναι στα υπουργεία , δεν έχουν περάσει από δημόσιο ελληνικό σχολείο και δεν ξέρουν.
Το ίδρυμα Λεβέντη στέλνει στα απομακρυσμένα σχολεία της χώρας  δωρεάν πετρέλαιο  και δίνει  και σε εμάς 1.000 λίτρα  τη μία χρονιά , 800  λίτρα την άλλη χρονιά και με καλή διαχείριση και οικονομία , τα καταφέρνουμε. Καμιά φορά αναγκαζόμαστε και αφήνουμε ΔΕΚΟ απλήρωτη για δύο μήνες το χειμώνα για να μπορέσουμε να βάλουμε πετρέλαιο και να ζεσταθούν τα παιδιά μας. Γιατί αν δεν είναι ζεστό το σχολείο   και κρυώνει ο μαθητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει  στα μαθήματά  του».

ΣΧΟΛΙΑ (41)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί τα λεγόμενά μου δεν μεταφέρθηκαν όπως ειπώθηκαν. Σε επικοινωνία που είχα με δημοσιογράφο σας για το θέμα της θέρμανσης των σχολείων (Ζητιάνοι γίνονται οι διευθυντές των σχολείων κάθε χρόνο για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης αφού τα χρήματα από το Κράτος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες). Σας τόνισα ιδιαιτέρα ότι το σχολείο μου στο Δήμο Σαμοθράκης έχει πετρέλαιο για τουλάχιστον δύο χρόνια και γιατί κάποιος μας έκανε δωρεά ,αλλά και γιατί είναι μικρό σχολείο και γιατί ο καιρός στο νησί είναι ήπιος και τα χρήματα μας αρκούν. Σας τόνισα να μην μας μπερδέψετε με τα άλλα σχολεία. Το πρόβλημα σας είπα ότι εστιάζεται στα μεγάλα σχολεία. Όσον αφορά τα σχολεία της Αλεξανδρούπολης σας είπα ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι οι απώλειες από τη μόνωση και όχι η οικονομία στη θέρμανση. Τα περί Εράνου δεν αποτελούν δικά μου λόγια. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία μας αλλά δεν βοηθάτε στη λύση τους προκαλώντας την κοινή γνώμη. Ευχαριστώ Διαμαντής Χαράλαμπος

Γιάννης

Να αγοράσουν μηχανήματα εναλλακτικής θέρμανσης υπάρχουν ένα σωρό στο εμπόριο και να σταματήσουν να κλαψουριζουν.

karanikas

η λύση ειναι μία - νά κλείνουν τόν χειμώνα στά μέρη αυτά ολα τά σχολεία πού εχουν πρόβλημα θέρμανσης - οσο γιά τούς μαθητές ...τούβλα πάνε στό σχολείο τό πρωί τούβλα γυρίζουν τό μεσημέρι σπίτι τους - εμάς μάς νοιάζει μόνο τό αγόρι μας ο αμίρ ...καί οι προσφυγολαθρομετανάστες ...γιά τά ελληνάκια απλά ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ

peter

ας ξυλιασουν δε μας νοιαζει..................εμεις παιρνουμε αλλους 200 μονιμους στην ΕΡΤ.......χαχαχα κορόιδα (καπως ετσι σκεφτονται)

Ampos

Αλβανός, αφού είχε περπατήσει καμία 10αρια ώρες, βρήκε γυάλινο μπουκάλι πεταμένο και γύρισε πίσω για να το πάει στην μάνα του. Βλήμα, που θα συγκρίνεις την Ελλάδα με την οποιαδήποτε σοσιαλιστική χώρα. Κολλημένο μυαλό. Ουστ. Να πας στην Β. Κορέα να ζήσεις τον μύθο σου.

AMPOS

@Καπιταλιστικά χοιρίδια, ακούστε...02/12/201711:09 ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕ

Δείξτε κατανόηση, η κυβέρνηση έχει έξοδα!

Πρώτο Θέμα 28/3/2016: "Το προσφυγικό έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,8 δισ. στην Ελλάδα.Τι αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Γ Γενικής Διεύθυνσης - Πρόκειται για άμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημιές από διαφυγόντα κέρδη - Εκτίμηση Στουρνάρα ότι για το 2016 το κόστος του προσφυγικού για την ελληνική οικονομία θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ"

Δίας

Φάτε ΣΥΡΙΖΑ τώρα, γιατί δεν υπάρχει πάτος!

Q

Που ειναι ολες αυτες οι αλληλεγγυες και ανθρωπιστικες ΜΚΟ που μας το παιζουν οτι ειναι 100 χρονια μπροστα απο ολους εμας τους βαρβαρους νεοναζι? Που ειναι η Διεθνης Αλητεια που το μονο που ξερει να κανει ειναι να μας κουναει το δαχτυλο? Μονο στους παντοφλαδες ξερουν να τα δινουν, γιατι εκει ειναι η μεγαλη μπιζνα και απο κει βγαινουν τα χοντρα φραγκα. Ο ανθρωπισμος τους μετριεται αναλογα με το ποσο γεμιζει η τσεπη τους. Με τα Ελληνοπουλα δεν εχουν κερδος, οποτε σε δευτερη μοιρα. Τα λαθρα ειναι η μοδα, πως να γλειψουν τα ορκς της Μορντορ...

Κώστας

Αντί για κοινωνικό μέρισμα να τα δίνανε γι αυτά και για μονάδες ΜΕΘ. Αλλά αυτά δεν φέρνουν ψήφους ... ή μάλλον να το πω καλύτερα : ο Έλληνας θα ψηφίσει με κριτήριο τι πήρε κάτι όχι για το κοινό όφελος. Ας προβληματιστούμε σ αυτή την κωλοχωρα επιτέλους

Demography is Destiny

Δημογραφία Μπανγκλαντές = Κράτος Μπανγκλαντές .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samos-neos-basket

Τραγική φιγούρα ο πατέρας του: Έκανα εγώ μπάι πας και δεν κάναμε τις ετήσιες εξετάσεις του Νίκου για την υπερτροφία του μυοκαρδίου που είχε - Ο 20χρονος πεσμένος στο έδαφος του γηπέδου περίμενε μιάμιση ώρα το ασθενοφόρο, που ήρθε από την άλλη πλευρά του νησιού