Χειμάρρα: Κρατούν ελληνικές σημαίες αλλά οι Αλβανοί κατεδαφίζουν ανενόχλητοι

Χειμάρρα: Κρατούν ελληνικές σημαίες αλλά οι Αλβανοί κατεδαφίζουν ανενόχλητοι

Δείτε live εικόνα - Οι ομογενείς αντιδρούν όμως η αλβανική κυβέρνηση αψηφά τη δικαστική απόφαση για αναστολή των κατεδαφίσεων - Αυτή την ώρα μπουλντόζες κατεδαφίζουν πρατήριο καυσίμων

Χειμάρρα: Κρατούν ελληνικές σημαίες αλλά οι Αλβανοί κατεδαφίζουν ανενόχλητοι
Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρίσκεται από το πρωί η Χειμάρρα καθώς η κυβέρνηση Ράμα προχωρά στην κατεδάφιση ακινήτων παρά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, με την οποία «παγώνει» το επίμαχο  σχέδιο ανάπλασης της πόλης. 

Ομογενείς κρατώντας στα χέρια τους ελληνικές σημαίες προσπαθούν από το πρωί να σταματήσουν τη διαδικασία.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις -με περιπολικά, κλούβες κ.α. - που μεταφέρθηκαν από την Αυλώνα και έχουν αποκλείσει κομβικά σημεία της πόλης, προκειμένου συνεργεία να προχωρήσουν ανενόχλητα στην κατεδάφιση ακινήτων που ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους.

Κλείσιμο
Η αρχή έγινε με νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο κέντρο της Χειμάρρας και αυτή την ώρα αστυνομία, μηχανήματα και κάτοικοι βρίσκονται έξω από Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, που νωρίτερα ανακοινώθηκε πως θα κατεδαφιστεί.



Σύμφωνα με τους αλβανικούς ισχυρισμούς, τα ακίνητα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων, με την οποία σταματούν οι κατεδαφίσεις έως την εκδίκαση της προσφυγής. 

Το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει τεταμένο και σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε άμεσα η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. 

Να σημειωθεί πως πρόκειται για περιουσίες που ανήκουν και σε Έλληνες-Ευρωπαίους πολίτες, αφού οι ομογενείς της Χειμάρρας - όπως ολοι οι Βορειοηπειρώτες - κατέχουν και ελληνική ταυτότητα.

Συστηματικά το τελευταίο διάστημα, στοχοποιούνται από το καθεστώς Ράμα και κατεδαφίζονται ακίνητα ομογενών που στεγάζουν επιχειρήσεις, με στόχο να τους στερήσουν από οικονομικούς πόρους και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη Χειμάρρα, στο πλαίσιο δημογραφικής ανατροπής κατά της ελληνικής πλειοψηφίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως δήλωσε, η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, πάντως, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού της χώρας, Edi Rama, να αποσπάσει την προσοχή από το τεράστιο σκάνδαλο που αφορά τη διακίνησης ναρκωτικών, όπου εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας και δεξί του χέρι, Saimir Tahiri.
  
«Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρα», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
 
Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, καλούμε την  ελληνική  κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρας.
 
Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο”, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».


Μπουλντόζα κατεδαφίζει περιουσία Ελλήνων Ομογενών










Ομογενείς με ελληνικές σημαίες απέναντι από ισχυρές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας 










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης