Φωτογραφία από τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα: Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ

Φωτογραφία από τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα: Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ

Στο αυστηρό του μήνυμα το ΥΠΕΞ υπενθύμισε στην Αλβανία, ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Αλβανίας

Νέες τριβές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, λόγω κατεδάφισης ακινήτων στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Η Αλβανία είναι γεγονός ότι συνεχίζει να γκρεμίζει τα σπίτια βορειοηπειρωτών, έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. 

Αντιδρώντας σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών, στέλνει αυστηρό μήνυμα και μιλά για καταστρατήγηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, τονίζοντας ότι «η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε με αφορμή την εκκίνηση εκ μέρους των αλβανικών αρχών της κατεδάφισης τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας στις Δρυμάδες Χειμάρρας, χθες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, είναι σαφές πως προσπαθεί να εδραιώσει ένα νέο καθεστώς, με τις διμερείς σχέσεις να εισέρχονται σε μια περίοδο δοκιμασίας.

Το protothema.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας εικόνα από σημείο των κατεδαφίσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εν μέσω τουριστικής περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια από αυτά τα κτήρια χρησιμοποιούνται ως τουριστικές επιχειρήσεις.Το ελληνικό ΥΠΕΞ, στην «σκληρή» του ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο».

Συμπληρώνει ότι «η οικοδόμηση κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».


«Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Eris

Η ελλάδα καλά θα κάνει να μην ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της αλβανίας...Τα σπίτια αυτά δεν υφαρπάζονται αλλά γρεμίζονται διότι είναι αυθέρετα χωρισ κανένα χαρτί ...Απολύτως κανένα ...Απλά βρήκαν καλό σημείο χτίσανε οι κύριοι ..Και δυστυχώς πολλές φορές ακόμα και δίπλα στο κύμα ...Στην αλβανία έχουν γρεμιστεί πάνω από 100.000 αυθέρετα αλβανών ...Και καλά θα κάνουν αυτοί οι ομογενείς που δημιουργούν αυτους τους θορύβους να μην τους δημιουργούν,,,Και δεύτερον Ντροπή για τα μέσα μαζικής ενωμερώσης που προβάλλουν το θέμα σαν εθνικό ζήτημα έννο δεν είναι ..Κατά τα αλλά το ΥΠΕΞ να κοιτάξει την ευρωπαϊκή της πορεία που δεν είναι και τόσο σίγουρη με τα δεδομένα τα σημερινά και να μην τρώγονται με την Αλβανία που γρεμίζει αυθέρετα ...Στο κάτω κάτω αν θέλετε πάρτε τους στην ελλάδα και αφήνετε τους να χτίζουν όπου θέλουν ..Στις ακτές , σε δασικη περιοχή , στα λιμάνια, στα υδραγωγεία, στα βουνά και όπου αλλού τους κάνει κέφι να έχουν σπίτι οι μάγκες της βόρεια ηπείρου ...Είμαι περίεργος να μάθω Η ελλαδα θα το επέτρεπε αυτό μιας και γράφει τόσο παθιασμένο πατριωτικό συναίσθημα??

Ερώτηση Eris

Εσύ γιατί είπαμε δεν μένεις στην χώρα σου που όλα είναι τέλεια; Μίσο... έρχεται ανοιχτή παλάμη....

Eris

Εγώ ο που θέλω τριγυρνάω...Δεν θα μου επιβάλλει το μικρό σου μυαλουδάκι που θα πρέπει να βρίσκομαι .. Και εδώ που τα λέμμε από την ελλάδα κάνουν πως και πως να φύγουν ακόμα και οι κούρδοι στην κατάσταση που βρίσκεται φαντάσου οι αλβανοί που δίπλα είναι το σπίτι τους που φεύγουν κατά χιλιάδες .Μαζί και πολλοί Έλληνες που ανοίγουν κερδοφόρες επιχειρήσεις εκεί διότι όπως φαίνεται είναι καλύτερα από το τι στην Ελλάδα που για να κρατηθεί το κράτος με εφευρέσεις καινούργιων φόρων κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα μια καινουργιοα περικοπή στις πενιχρές συντάξεις ..

123

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ..... ΟΠΩς ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ .....

Δε θα ζούσα εκεί που να με πλήρωναν

Οι Αλβανοί είναι τεχνητό Έθνος. Πάντα ακολουθούσαν τον κατακτητή. Δημιουργήθηκαν έπειτα από απαίτηση των Ιταλών. Πρόκειται για ένα κράμα Ελλήνων και Σλάβων που εκτουρκίστηκαν για να διοριστούν πασάδες από τον Σουλτάνο. Συνεργάστηκαν με τον Μουσολίνι και αργότερα επέβαλαν κομμουνιστική δικτατορία στη χώρα τους. Η Β. Ήπειρος απελευθερώθηκε από Έλληνες φαντάρους και έπρεπε οι Σύμμαχοι να την παραχωρήσουν στο Ελληνικό κράτος ως φόρο τιμής στον αντιφασιστικό μας αγώνα και την αντίσταση. Οι εκτουρκισμένοι Ελληνοσλάβοι είναι μόλις 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι (άντε 5 εκατομμύρια μαζί με τη διασπορά). Είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Τους πονάει πολύ που ζουν χάρη στη φιλανθρωπία των Ελλήνων, που άνοιξαν τα σύνορα το '90. Ζουν πολλοί Ρομά στην Αλβανία, περίπου το 15% του πληθυσμού τους είναι Ρομά. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκμισθώνουν χωματερές στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Μόνο η Ελληνική Β. Ήπειρος σώζει κάπως την κατάσταση.

τακης

ζησε εδω που πληρωνεις ........

Eris

Βλέπω από ιστορία και Είδηση Δεν ξεσκιστικες απλά Αλλά έσπασε και το καλσόν..

nik the greek

Για τολμηστε να πειραξετε αλβανο και θα σας φαει το χωμα,ανωτερα διαταγη.απο ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΩΡΡΟΣ,ΑΝΑΡΧΙΑ.ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΟΙ.Δηλαδ ηαυτη που θελουν την καταστροφη,και τον διωγμο και τον θανατο των ελληνων,

Άκου

Ρε θα μας τρωτε στη μαπα για πολλα χρονια ακόμα η ελλαδα μας ανήκει εσεις ειστε τεμπέληδες καταστεψατε τη χώρα σας σκουπίδια

Ε

Tι λες ρε τουρκοσπορά! Μαζεψτε τα γιατί πλέον ήρθε η ώρα σας.Θα επανέλθει το "εμπόλεμο" και θα σας εξηγήσουμε το όνειρο.

tassos

Πεταχτείτε μέχρι τόν ΟΑΕΔ καί δείτε τί βοηθήματα πέρνουν.Πατέρες Αλβανοί βαπτίζονται Βορειοηπειρώτες καί μέ 10 χρόνια δουλειάς στήν Αλβανία βγάζουν έδώ σύνταξη άπό τόν ΟΓΑ.Απελάστε τ'ωρα καμιά χιλιάδαγιά άρχή γιά νά σφίξουν οί κο..οι καί μετά βλέπουμε.Μητσοτάκη πάρε άμμεσα θέση .

Ladut

Οι Αγρότες γι αυτό φωνάζουνε γιατί έχει χρεωκοπήσει ο ΟΓΑ από αυτούς, αλλά ποιος τους ακούε ?? ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΌΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ / ΕΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ / ΥΓΕΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ / ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝΕ ?? ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ & ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ !!!

stealthbmbardier

Καταλαβαινω το μισος των Γραικων φασιστων για τους Αλβανους .. Σκεφτονται τι κανουν οι Αλβανοι μαστορες στις Γκρεκες, οταν οι απογονοι Αλεξανδρου κανουν οτι δουλευουν στα.. " γραφεια " .. .

KRIS

Μα κατεδαφίζουν σπίτια και Αλβανών...Αμάν πια με την επιθυμία σας να σπείρετε το μίσος!!! Απαλλοτριώνονται σπίτια στα οποία θα περάσει δρόμος ή θα γίνουν έργα ή που δεν έχουν άδεια ανοικοδόμησης!! Και στους Αλβανούς και στους ομογενείς!!! ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΟΣ πια με την παραπληροφόρηση!!!

Διώξτε τους Αλβανούς από την Ελλάδα

Μπήκαν στην χώρα μας χωρίς πρόσκληση, εγκληματούν συνεχώς και ασύστολα, παίρνουν τις δουλειές μας, δεν πληρώνουν φόρους εξάγοντας τα χρήματα στην Αλβανία, μας προκαλούν με τον εθνικισμό τους και εμείς τι κάνουμε ; Δεν τους χρειαζόμαστε και δεν τους θέλουμε εδώ. ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ και σταματήστε αμέσως ΚΑΘΕ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ πρός την ΕΕ. Πρόκειται για κράτος και λαό κατσαπλιάδων φίλων των Τούρκων (θυμόμαστε άλλωστε πολύ καλά από την ιστορία τι σημαίνει Τουρκαλβανός).

aros

...ποιος να τους διωξει..εδω τους δινουν ταυτοτητες και καρτες σιτισης με ανταλαγη τις ψηφους τους

Blur

Πεταξτε τους αλβανούς ΕΞΩ & κλείστε τα συνορα να περνάνε με γραφειοκρατια & δυσκολα, να δείτε για ποτε θα γινουν γατάκια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kalamarakia01

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φέρονται να αφαίρεσαν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές και την ταμειακή μηχανή, προκειμένου να διασταυρώσουν αν ο καταστηματάρχης είχε φροντίσει να κόψει τις αποδείξεις που αντιστοιχούν στα δελτία παραγγελίας που έχουν αναρτήσει οι δυσαρεστημένοι πελάτες στον τουριστικό οδηγό tripadvisor

33
kanakakis0

Στόχος του υποψηφίου δημάρχου Κηφισιάς είναι η διασφάλιση πρόσθετων πόρων για το Δήμο και η διοχέτευσή τους σε έργα αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και όχι σε έργα βιτρίνας.