Αμύνταιο: Γκρεμίζουν ολόκληρο χωριό μετά την κατολίσθηση 80 εκατ. κυβικών μέτρων χώματος

Αμύνταιο: Γκρεμίζουν ολόκληρο χωριό μετά την κατολίσθηση 80 εκατ. κυβικών μέτρων χώματος

Ο Σταθάκης ανακοίνωσε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού Ανάργυροι - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής μετά την κατολίσθηση - Προσοχή για άλλες 48 ώρες ζητά η ΔΕΗ - Για ζημιά δισεκατομμυριών η πρώτη εκτίμηση

Στην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και τεχνικούς της ΔΕΗ για την έκταση του φαινομένου, το χωριό Ανάργυροι, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την περίμετρο του ορυχείου θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.

Πρόκειται για το χωριό στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές μετά την κατολίσθηση υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν σπίτια και να μεταφέρουν τους κατοίκους του σε ξενοδοχεία για τη νύχτα του Σαββάτου καθώς η ΔΕΗ προειδοποίησε για συνέχιση των φαινομένων για άλλες 48 ώρες.Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου αρκεί κανείς να παρατηρήσει τις πανοραμικές φωτογραφίες από το ορυχείο.

Ολόκληρη η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει με μεγάλα ρήγματα να διατρέχουν χωράφια δίπλα από το ορυχείο στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετέβη σήμερα στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου συνέβη χθες η κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ και επισκέφθηκε την κοινότητα των Αναργύρων. 

Ο Υπουργός μίλησε  σε συγκέντρωση των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων και ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ, με  άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση.

Προηγουμένως, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε το ορυχείο, όπου ενημερώθηκε  από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Μιχάλη Παναγιωτάκη, καθώς και στελέχη της Επιχείρησης, για τις συνθήκες που έγινε η κατολίσθηση. Ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε τη  σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και των κατοίκων των Αναργύρων. Ήδη, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων. Η κοινότητα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 


Οι ευθύνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών φαίνεται να συνδέεται με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως κατήγγειλλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr, από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες. 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης:Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

THINK

Στην Ελλάδα για ότι κακό συμβαίνει πάντα φταίει κάποιος άλλος!!! Για την οικονομία ο Σόιμπλε η οι κακοί δανειστές και τώρα για το Αμύνταιο η αρχαιολογική εταιρείαΗ ΔΕΗ που λειτουργεί ανοικτό ορυχείο δεν έχει γεωλόγους, μηχανικούς κτλ. να επιβλέπουν το έργο ? Εάν η αρχαιολογική έσκαβε τα θεμέλια του σπιτιού σου με κίνδυνο αυτό να γκρεμιστεί, εσύ θα της έλεγες καλώς ήρθες η θα την σταματούσες νομικά?

sk

Με σωστό σχεδιασμό των Ορυχείων λαμβάνοντας υποψη τους γεωλογικους παράγοντες αποφεύγονται στην πλειονότητατα ευρείας έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία εκτός απο την μεγάλη επικινδυνότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων των γύρω οικισμών δημιουργούν τεράστιες ζημιές με αυπολόγιστο κόστος στην επιχείρηση, στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

σχεδιασμενο

Δεν μας λεν απ'τη κυβέρνηση ποσο κάνει τώρα η ΔΕΗ?

Νικος

Εδω όλη η Ευρώπη πια χρησιμοποιεί Α.Π.Ε για την παραγωγή ρεύματος και εμείς εδώ χρησιμοποιούμε κάρβουνο λιγνήτη και καρκίνο. Εχουμε ήλιο έχουμε θάλασσα αλλα μυαλό δεν βάζουν κάποιοι. Είναι πολλά τα λεφτά.....και οι μίζες που έχουν πέσει. Και κάποιοι βολεύονται πίσω απο αυτή την κατάσταστη με τον λιγνήτη.Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και οι καταναλωτές. Με τίς υγείες μας ζώα και κάποια στιγμή ας βάλουμε μυαλό.

λολ

Η συντριπτικη πλεονοτητα της ενεργειας που καταναλωνουμε στον ανεπτυγμενο κοσμο ειναι αυτη που προερχεται απο καυση υδρογονανθρακων. Οι ΑΠΕ ειναι καλες αν ψαχνεις κρατικες επιδοτησεις, αλλα το μονο που προσφερουν ειναι ακριβη ενεργεια οποτε....ελεησει ο θεος.

Καρανικας.

τα λεφτά για τα σπίτια σας θα τα πάρετε όταν έρθει η ανάπτυξη. Και φυσικα αφού αφισοκολλήσετε λίγο και μας ψηφίστε. με εκτίμηση καρανικας.

Μπάμπης

Το κράτος να χωρίσει την χώρα σε περιοχές / οικόπεδα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και να γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για κάθε οικόπεδο όπως ακριβώς γίνεται με τους υδρογονάνθρακες. Ο πλειοδότης θα κερδίζει το αποκλειστικό δικαίωμα να λειτουργεί μουσεία με τα ευρήματα στην κάθε περιοχή. Ενοείται ότι τα ευρήματα δεν θα του ανήκουν, απλά θα έχει το δικαίωμα προβολής τους. Αν τα μουσεία δεν είναι ή δεν μπορούν να γίνουν κερδοφόρα αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Αγορά, δηλαδή η ελεύθερη κοινωνία, δεν τα χρειάζεται άρα να τα κλείσουν όλα ή να συγκεντρώσουν όλα τα ευρήματα σε 2-3 μουσεία που θα μπορούν να είναι κερδοφόρα. Και εδώ που τα λέμε, δίκιο έχει ο τουρίστας να θέλει να θαυμάσει παρατεταγμένους κ..λους και κ..λαράκια με μπραζίλιαν στην παραλία παρά να σκονίζεται μέσα στο λιοπύρι για να "θαυμάσει" τα χαλάσματα και τα σπασμένα κεραμύδια. Η χώρα είναι γεμάτη με αρχαίες χέστρες και αρχαία πλυσταριά και τέτοιου τύπου "ευρήματα" της πλακίτσας. Σε κάθε περίπτωση να πάψουν οι φορολογούμενοι να συντηρούν μια ομάδα ανθρώπων που από ότι φαίνεται δημιουργούν συστηματικά εμπόδια σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Μόνο η Αγορά μπορεί, όπως πάντα, να δώσει την λύση.

Στέφανος

Ο καθένας γράφει την π@π@ρ... του και συνεχίζει ήσυχος, ότι έχει προσφέρει στην πατρίδα. Μάθε λοιπόν αγαπητέ, πως αν κάπου έπρεπε να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, αυτές ήταν στο Αμύνταιο. Γι αυτή την περιοχή και ΜΟΝΟ γι αυτήν και ΟΧΙ για όλη την Ελλάδα, έπρεπε να προσληφθούν αρχαιολόγοι, οι οποίοι δεν σταματάνε καμία επένδυση, δεν σταματάνε τις εργασίες, αλλά κάνουν ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, βρίσκουν δηλαδή τα αρχαιολογικά ευρήματα, που υπάρχουν και παραδίδουν το χώρο για εκσκαφή. ΚΑΙ ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ; Ας δούμε λοιπόν: Τι βγάζει η ΔΕΗ; Λιγνίτη. Πού σχηματίστηκε ο λιγνίτης; Είναι άνθρακας κακής ποιότητας, που σχηματίζεται από την τύρφη και τα ιζήματα ελών και λιμνών, μέχρι και την πρόσφατη προϊστορία. Δηλαδή οι αρχαιολόγοι μπορεί να βρουν (και έχουν βρει), παρουσία των ανθρώπων μέχρι την ύστερη προϊστορία (7.000 -10.000 χρόνια π.Χ.), σε προϊστορικούς λιμναίους οικισμούς πάνω στις λίμνες, που βρίσκονταν τότε στο Αμύνταιο και την Κοζάνη. Και τι βρίσκουν; Τρύπες από τα ξύλα των κατοικιών, που έχουν αποτυπωθεί στον λιγνίτη και ίσως κανένα κατσαρολικό. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ, ΑΝ ΛΕΩ ΑΝ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΤΑΝ, ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΙΛΑΓΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; Τώρα βέβαια με την τεράστια κατολίσθηση, βράσε όρυζα και με τις ανασκαφές (τελειωμένη υπόθεση), και με το κοίτασμα λιγνίτη (ανακατεύτηκε με χώματα, πάει). ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

πού είναι η ευθύνη της ΔΕΗ;

Οι Φωτοπουλοι τι έκαναν για να προστατέψουν την τοπική κοινωνία;

ΤΑΜΤΑΚΟΓΥΦΤΑΣ

ΤΑΜΤΑΚΟΓΥΦΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Κ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΜΕΝΙΔΙ.........ΡΙ ΠΙΝΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΙ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΟΖΗΜΙΟΥΣΗ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΧΑ ΒΡΕΙ ΜΕΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΒΑΖΑ ΤΟ ΤΖΑΝΤΙΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΚΑΣΤΡΟΛΙΣΤΗΣΘΗΚΕ........

ΤΑΜΤΑΚΟΓΥΦΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Κ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΜΕΝΙΔΙ

ΤΑΜΤΑΚΟΓΥΦΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Κ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΜΕΝΙΔΙ.........ΡΙ ΠΙΝΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΙ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΟΖΗΜΙΟΥΣΗ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΧΑ ΒΡΕΙ ΜΕΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΒΑΖΑ ΤΟ ΤΖΑΝΤΙΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΚΑΣΤΡΟΛΙΣΤΗΣΘΗΚΕ........

63 εκατομμύρια ευρώ

Να ανακοίνωσει η Αρχαιολογική υπηρεσία τα ευρήματα μετά την δαπάνη τοσων εκατομμυρίων. Να διαπιστωθεί αν αξίζει να δαπανώνται τόσα χρήματα σε τόσο δύσκολες εποχές. Αν είναι να βρίσκουμε απολιθωμενες φακες και νομίσματα .....καληνυχτα.... Όσο για τον κύριο καθηγητή του ΕΜΠ....ειπαμε να τιμας το χέρι που σε ταιζει αλλά να μην α πσραλεμε κιόλας..... Το ρήγμα φταιει και όχι η τρυπαρα και οι αποστραγγισεις...έλεος...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης