LIVE

Κορωνοϊός

Στα δημόσια νηπιαγωγεία βάζει το υπ. Παιδείας την τουρκική γλώσσα

Στα δημόσια νηπιαγωγεία βάζει το υπ. Παιδείας την τουρκική γλώσσα

«Εφέτος  πιλοτικά του χρόνου θα επεκταθεί», λέει στο protothema.gr o Γεράσιμος Κουζέλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας σε νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη, βάζοντας στην ουσία από το «παράθυρο» την τούρκικη γλώσσα και την όποια  προπαγάνδα στα δημόσια σχολεία.  

Όπως αποκαλύπτει στο «protothema.gr»
ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης το πρόγραμμα υλοποιείται εφέτος πιλοτικά σε  έξι νηπιαγωγεία  ενώ από τη ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα είναι τα  ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο  ενώ οι μη τουρκογενείς της μειονότητας που αποτελούνται από Πομάκους και Ρομά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα στο νηπιαγωγείο.

Το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουζέλης: «Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη του / της νηπιαγωγού και συνεργάτη /τριας μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ».

Η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική και κατά προέκταση γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού». Όπως  λέει ο κ. Κουζέλης στο «protothema.gr» η επιστημονική λέξη που επιλέγεται να χρησιμοποιείται  είναι η λέξη «στήριξη». 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας  δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία αλλά το πρόγραμμα έχει  στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, η πιλοτική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί για δύο σχολικά έτη (2016-17 και 2017-18) σε μικρό αριθμό νηπιαγωγείων της Θράκης και θα περιλαμβάνει τη συνδυαστική μορφή «έρευνας δράσης» με ενδοσχολική επιμόρφωση, τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία των νηπιαγωγών και των δίγλωσσων συναργατών  καθώς και την οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την εμπλοκή των γονέων. Επίσης, όπως λένε στο υπουργείο   “κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δράσης οι νηπιαγωγοί θα υποστηρίζονται εκπαιδευτικά σε συνεχή βάση. Επίσης, θα εκπονηθεί Έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της παρέμβασης και υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη σκοπιμότητα και τους τρόπους γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου σε όλα τα νηπιαγωγεία της Θράκης με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό”. Για την υποστήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος, προβλέπονται υποστηρικτικές δράσεις, όπως αξιοποίηση πλατφόρμας εκπαίδευσης για την εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, παραγωγή και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού, δράσεις δημοσιότητας κλπ.
Το «protothema.gr» από τις αρχές του χρόνου είχε αποκαλύψει  άρθρο  του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν στις 14 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα. Στο άρθρο αναφέρει  χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη».  Το αίτημα  πάντως για δίγλωσσα νηπιαγωγεία έχει σκοπό να ανακόψει την τάση που παρατηρείται σε μουσουλμάνους μαθητές οι οποίοι προτιμούν τα δημόσια σχολεία, που πιστεύεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. 
 
Ο βουλευτής  Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ,  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  σε δηλώσεις του  χαρακτήρισε « πολύ σωστή πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλιο για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος. Τα παιδιά της μειονότητας κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρουν άψογα την ελληνική γλώσσα και μετά την δική τους γλώσσα βεβαίως, αφού ξέρουμε πως τα παιδιά αυτά συνεχίζουν στο μειονοτικό σχολείο όπου το πρόγραμμα είναι τουρκόγλωσσο κι ελληνόγλωσσο. Άρα για να μάθουν αυτά τα παιδιά καλύτερα ελληνικά πρέπει να έχουν βοήθεια στην τουρκική γλώσσα και αυτό γίνεται με αυτή την πιλοτική εφαρμογή”
 
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία τής Θράκης», με προϋπολογισμό 401.594,84 εύρω ενώ  σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σκοπός του προγράμματος είναι η «ισορροπημένη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και η επιδίωξη της κατάκτησης από τα νήπια τής γνωστικής επάρκειας στην άνετη χρήση δύο γλωσσών, προφορικά και γραπτά». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ως λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, την κοινωνικοποίηση των νήπιων», τη «διασφάλιση της ισότητας των μορφωτικών  ευκαιριών» .
 
Κάθετα αντίθετο  ήταν επί Νέας Δημοκρατίας  το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα,  όπως προκύπτει από απάντηση οτι με τον τρόπο αυτό “ σε επιστολή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας γνωστό και ως DEB.Θα υπηρετούσαν την λογική του κατακερματισμένου σχολείου κι αποτελούν παρωχημένη παιδαγωγική αντίληψη». 
 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (238)

τι να πει κανεις

ακομα και η σουηδια που συνορευει με φινλανδους και νορβηγους δεν το τολμησε αυτο το πραγμα οι αριστεροι ομως στην ελλαδα...

ΜΕΜΕΤ

Πολύ παράξενο να ενοχλούνται (όσοι ενοχλούνται) από τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και στα νηπιαγωγεία, αφού δεν είχε κανένα κακό για την πατρίδα, μέχρι στιγμής η διδασκαλίας της συγκεκριμένης γλώσσας στα μειονοτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Όπως και να θέλουν ορισμένοι, η Ελλάδα μας είναι ΧΩΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ...

Γιωργος

στο συνταγμα αναποδα σε λιγο καιρο σε βλεπω

stealthbomber

Κανονικα ,το κρατος Greece / Γκρης / Γραικια πρεπει να εχει 4 επισημες γλωσσες .. Την γραικικη / " νεοελληνικη " / " δημοτικη " , me latiniko alfavito, ,τη διεθνη γλωσσα αγγλικη & τις γλωσσες των προγονων μας , Αλβανικη & Τουρκικη ...

Γιάννης προς ? Χωρίς όνομα

Ο τουρκικός πολιτισμός δεν είναι ανώτερος του ελληνικού. Αλλά ούτε του αλβανικού, βουλγαρικού και ξέρω εγώ . Ρατσιστές είναι αυτοι που πιστεύουν για ανώτερους και κατώτερους πολιτισμούς και ράτσες. Ούτε ανώτεροι άνθρωποι υπαρχουν. Και εγώ δεν είμαι ανώτερος κανενός ανθρώπου . Το IQ που έχω μου το έδωσε η φύση. Και για αυτό δεν είμαι υπερήφανος. Υπερήφανος είμαι για αυτό που κατάφερα στη ζωή μου. Δηλαδή που σπούδασα και προσφέρω στη κοινωνία

νηρέας

Ρατσιστής έλα τώρα .. υπερβολές ! Ε δεν θα βάλουμε τον Αλβανικό , πολιτισμό με τον Ελληνικό . ίσοι κι όμοιοί . !!?

οτι να ναι γραφεις,εναν αχταρμα τα εκανες ολα

κατωτεροι και ανωτεροι ανθρωποι δεν υπαρχουν , αλλα ασφαλως υπαρχουν κατωτεροι και ανωτεροι πολιτισμοι ΕΛΕΟΣ με την πολιτικη ορθοτητα επισης αν δεν καλλιεργουσαμε εθνικο φρονημα στα σχολεια σελιδες οπως το επος του 40 δεν θα υπηρχαν.

Steven

Πολύ σωστή κίνηση.....επόμενη ενέργεια θα πρέπει να είναι ή διδασκαλία αλβανικής και αραβικής γλώσσας....εξάλλου πολύ σύντομα οι ομιλούντες αυτών των γλωσσών θα αποτελούν την πλειοψηφία στην χώρα μας....

GA

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΜΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Ε?

νηρέας

@Αγύριγο Καιφάλι Ιστορία - Μέτα την Αλωση της Πόλης όλοι οι αρχαίοι συγγραφής μεταφράστηκαν . Διδασκόταν μέχρι τους Μεντρεσέδες της Περσία Στην Αρχιτεκτονική Από μας πήραν της βάσεις . Δεν λέω είχαν αξιόλογα αποτελέσματα στην Ισλαμική τέχνη. Τώρα τι να πάρουμε από αυτούς??

Πολύ σωστά.Και πρέπει να μάθουν και το Ισλάμ.

Μόνο έτσι ενισχύεται η συνύπαρξη στην περιοχή.Μαζί με την Τουρκική Γλώσσα,το Υπουργείο οφείλει να εντάξει στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και τη διδασκαλία του Ισλάμ.Η πολυπολιτισμικότητα στην περιοχή της Θράκης αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο και στοιχείο υπεροχής.Ελληνες και Τούρκοι μπορούν και πρέπει να ζουν αρμονικά σε μια περιοχή ευημερίας,ασφάλειας,αλληλοεκτίμησης,ίσων ευκαιριών και κοινωνικής προκοπής.Να γίνουμε παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη.Η Θράκη μάς ενώνει.

Αφου ειναι ετσι

να πας στην Τουρκια ή σε αλλη χωρα με Ισλαμ να "ενωθεις" μαζι τους. Εμεις δεν θελουμε και ειμαστε περισσοτεροι. Καταλαβες αναρχοαχρηστε?

Καλά θα ηταν

αν δεν διάλεγαν πομακοχωρια και ένα χωριό Ρομά που δεν ομιλούν την τουρκική γλώσσα και που δηλώνουν Έλληνες.Αλλά όταν αφήνεις τον συριζαιο βουλευτή Ξάνθης να κάνει παιχνίδι .....

Έλληνες και Τούρκοι στη Θράκη ενωμένοι.

Μπράβο στην Κυβέρνηση.Επιτέλους,μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοπαίδων και Τουρκοπαίδων στην περιοχή της Θράκης.

Χ

Δεν υπάρχουν Ελληνόπαιδα και Τουρκόπαιδα στη Θράκη, Ελληνόπαιδα είναι όλα και κάποια απ' αυτά ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα και πάντως δεν πλακώνονται στα διαλείμματα, μια χαρά τα βρίσκουν!

Ορθότατη και Πατριωτική κίνηση.

Οι Δεξιοί μια ζωή απέκλειαν και έβαζαν μπάρες στους μειονοτικούς.Η Πατριωτική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την συνοχή του Εθνικού μας Κορμού και δεν αφήνει τα παιδάκια στο έλεος των ακραίων της Άγκυρας. Τι θέλατε;Να τους κάνουν Τουρκικά εκτός Σχολείου οι φιλοτουρκικές "παράλληλες" εκπαιδευτικές και θρησκευτικές δομές;

Σωστός είσαι για τις μπάρες

αλλά τούρκικα δεν θα έπρεπε να μιλάνε καθόλου σε επίσημο βαθμό. Ούτε το προξενείο επρεπε να είναι εκεί. Τι δουλειά έχει;; Αλλά είπαμε, σύνδρομο Στοκχόλμης από τις εκάστοτε τουρκοφοβικες κυβερνήσεις. Σπίτι τους ας μιλάνε και κορακιστικα. Η γλώσσα τους είναι τα πομάκικα και τα Ελληνικα, αυτά υποτίθεται λύθηκαν στις ανταλλαγές πληθυσμών. Οποίος νιώθει τούρκος, στην τουρκία να πάει. Εδώ η χώρα σαν επίσημη γλώσσα έχει την Ελληνική και σαν επίσημη θρησκεία την Ορθοδοξία. Οποίος δεν γουστάρει να σηκωθεί να φύγει. Δεν απαγορεύεται να μιλάς και άλλη γλώσσα ή να ανήκεις σε άλλη θρησκεία, αλλά από εκεί και πέρα το κράτος όσο χαρβαλο και αν είναι, έχει κάποιες στοιχειώδεις δομές. Οποίος θέλει να παντρεύει κορίτσια από τα 14, να φοράει μαντήλες και να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία, να φύγει η να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Οχι να τρομοκρατούν οι τουρκομανοι το Ελληνικό στοιχείο και τους Πομακους αλλα το κράτος να είναι απων. Αλλά αυτό θέλει κράτος και πολιτικούς με @@, όχι κράτος και πολιτικούς @@...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης