Ο χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας χάος και ταλαιπωρία

Ο χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας χάος και ταλαιπωρία

Πρωτοφανές το χιόνι για τη Λάρισα - Αγώνας δρόμου σε Ήπειρο και Φθιώτιδα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί - Στους -19 η θερμοκρασία το πρωί στη Φλώρινα, -17 στα Γρεβενα, -13 στην Καστοριά και -8 στα Γιάννενα - Αποκαθίσταται σταδιακά η παροχή ρεύματος σε Σκόπελο-Αλόννησο και Κύμη

Ο χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας χάος και ταλαιπωρία
Ο χιονιάς «Αριάδνη» συνέχισε για 7η ημέρα να ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με πολικές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, που περιλαμβάνουν σφοδρές χιονοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. 

Παρά τα προβλήματα όμως και την ταλαιπωρία των κατοικών, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του σε γενικές γραμμές, για την κατάσταση στη χώρα: «Ελπίζουμε να είναι η τελευταία ημέρα της κακοκαιρίας, χωρίς να λέμε φυσικά ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η κατάσταση ωστόσο είναι σχετικά καλή, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά δηλαδή την κυκλοφορία στους δρόμους και στους κεντρικούς οδικούς άξονες
», σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Πάντως την άποψη του κ. Καπάκη δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι κάτοικοι πολλών περιοχών που υποβάλλονται σε δοκιμασία λόγω της «Αριάδνης». 
Κλείσιμο

Στο επίκεντρο του χιονιά βρέθηκαν Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, όπου η πυκνή χιονόπτωση ακόμα και μέσα στις πόλεις, δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το ύψος του χιονιού στα Γιάννενα έφτασε τους 50 πόντους και στην Λάρισα τους 30. Σκεπασμένη από το χιόνι είναι η Λαμία, ενώ Καβάλα και Δράμα βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης εν μέσω χιονοθύελλας που προκάλεσε πολλά προβλήματα. Στην Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα παραμένουν, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενώ από χιόνι είναι καλυμμένος ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και όλα τα χωριά της περιοχής. Στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το πυκνό χιόνι έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση σε Κύμη, Σκόπελο και Αλόννησο, όπου οι κάτοικοι συμπλήρωσαν έξι ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, με το χιόνι να φτάνει τα δύο μέτρα! 


Λάρισα: «Ιστορικός» χιονιάς χτύπησε την πόλη
Οι χιονοπτώσεις και τα ακραία φυσικά φαινόμενα σταμάτησαν σήμερα Πέμπτη στη Λάρισα, όμως ο νομός φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με το απόλυτο ψύχος και τον παγετό. Το θερμόμετρο σήμερα τα ξημερώματα ήταν «κολλημένο» στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται νέο κύμα παγετού, με τις προβλέψεις να μιλούν για θερμοκρασίες κάτω από τους -10 βαθμούς από σήμερα το βράδυ και αύριο Παρασκευή.

Σήμερα από νωρίς το πρωί, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποχιονισμού στον κεντρικό τομέα της Λάρισας, με 10 μηχανήματα καθώς το χιόνι που έχει πέσει σε ορισμένα σημεία έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους. Στον υπόλοιπο νομό απροσπέλαστοι είναι οι δρόμοι σε περιοχές της Αγιάς όπως στο χωριό Σκλήθρο που δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά και σε άλλα χωριά όπως το Ν. Περιβόλι του Δήμου Κιλελέρ. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σχεδόν σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Λάρισας προς Φάρσαλα, Ελασσόνα, Καρδίτσα, Τρίκαλα κτλ.
 
Αναλυτικά αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς:
Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων 2Ο έως το 19Ο χλμ. της (όριά μας με Νομό Τρικάλων)
Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου από το 5ο έως το 34ο χλμ. (όριά μας με Νομό Μαγνησίας)
Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης από το 344Ο έως το 365ο χλμ.
Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας Από το 52ο έως 78ο χλμ.
Επ. Ο. Λάρισας - Καρδίτσας από το 3ο έως το 23ο χλμ (όριά μας με Νομό Καρδίτσας)
Επ. Οδός Αγιοκάμπου - Σκλήθρου.
Επ. Οδός Δήμητρας - Ανατολής.
Ν.Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης (όρια με Νομό Κοζάνης), από το 29ο έως το 70ο χλμ.
Π.Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης, από 38ο έως 60ο χλμ.
Ε.Ο. Λάρισας - Γρεβενών, από 30ο έως 75ο χλμ.
Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας, από 41ο έως 70ο χλμ.
Στο λοιπό οδικό δίκτυο του Δήμου Ελασσόνας.
Όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Τεμπών.
Όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.
Π.Ε.Ο. Βόλου - Μικροθηβών - Φαρσάλων, από 40ο έως 64ο χλμ.
Όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Τυρνάβου.
Π.Ε.Ο. Βόλου - Μικροθηβών - Φαρσάλων, Από το 40ο έως το 64ο χλμ.

Τους 30 πόντους έφτασε το χιόνι μέσα στη Λάρισα




Πολύ χιόνι και στα Τρίκαλα


Προβλήματα στις μετακινήσεις και στον Βόλο





Μάχη με το χιόνι για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στην Ήπειρο
Με παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο. Το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -8 βαθμούς στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, -15 στο Μέτσοβο , -12 σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι. Εκατοντάδες τόνοι αλάτι έχουν πέσει στους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και σε δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στα χωριά των Φιλιατών στην Θεσπρωτία. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς στην περιοχή δεν έχουν ρίξει αλάτι και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια.

Για την ασφάλεια των οδηγών τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στην Πρέβεζα και στην επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας-Πέντε Πηγαδιών και από το Θεσπρωτικό έως Πολυστάφυλο και Μελιανά. 

Χιόνι 50 πόντους μέσα στα Γιάννενα!







Φθιώτιδα: Πολύ χιόνι στη Λαμία - Κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική
Μια διαφορετική μέρα που σε τίποτα δεν μοιάζει με τη χθεσινή, αλλά και τις προηγούμενες, ξημέρωσε σήμερα στη Λαμία. Παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχίζονταν έως τις 2 τα ξημερώματα, σχεδόν σε όλο το νομό Φθιώτιδας, η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει, από το πρωί, έναν βαθμό πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά τις τελευταίες 8 μέρες που επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες. Τη θέση του χιονιά πήρε ο ήλιος που σιγά-σιγά βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ήδη από νωρίς τα ξημερώματα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις θέλοντας να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο ενώ όλη τη νύχτα έρριξαν 250 τόνους αλάτι για να αποφευχθεί ο παγετός.

Έως αυτήν την ώρα, με αρκετά προβλήματα εξελίσσεται η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα από το 12ο χλμ εως το 22ο χλμ, από Λαμία προς Καρπενήσι, αλλά και Λαμία προς Άμφισσα στο Μπραλο και στο 51ο χλμ, ενώ σύμφωνα με τις εκτίμησης των αρμοδίων έως το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βασικό επαρχιακό δίκτυο και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα ορεινά χωριά.

Στο εθνικό δίκτυο από χθες τα μεσάνυχτα και μετά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για όλα τα οχήματα.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας παραμένουν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες και τα συνεργεία ξεκίνησαν παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δρόμους.

Στους περιφερειακούς δήμους έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο κεντρικό οδικό της δίκτυο και από σήμερα ξεκινούν παρεμβάσεις μέσα στα χωριά, αφού σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι ξεπερνά και το 1 μέτρο. Τα σχολείο δεν λειτούργησαν και σήμερα σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.








Θεσσαλονίκη: Ήλιος με δόντια - Κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια  
Ήλιος με… δόντια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς το θερμόμετρο το πρωί της Πέμπτης είναι στους -3 βαθμούς Κελσίου. Ύστερα από αρκετές μέρες, ο υδράργυρος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανέβει κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από το μηδέν, προσεγγίζοντας στην ανώτερη τιμή του τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στον νομό Θεσσαλονίκης. Ούτε σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στο ΑΠΘ. Από τη διαδικασία… απόψυξης θα εξαρτηθεί εάν το σύνολο του στόλου του ΟΑΣΘ θα βγει στους δρόμους της πόλης.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν το πρωί στον κρατικό αερολιμένα «Μακεδονία» λόγω χαμηλής ορατότητας στην περιοχή, με συνέπεια κάποια αεροσκάφη να μην μπορούν να προσεγγίσουν τον αεροδιάδρομο.

Οι βασικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτοί, ενώ σε κάποιους περιφερειακούς δήμους οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν από το πρωί στη Φλώρινα με -19 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά με -17 και στην Καστοριά με -13.






Ανατολική Μακεδονία: Χιονοθύελλα σε Δράμα - Καβάλα
Οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας επλήγησαν από νέα έντονη χιονόπτωση χθες, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ έγινε αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Χιονισμένη η πόλη της Καβάλας





Για έκτη ημέρα αποκλεισμένοι στην Κύμη - Σταμάτησε να χιονίζει
Στην Ευβοια, τα μηχανήματα δίνουν πραγματική μάχη, νύχτα και μέρα, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο βασικό δίκτυο των ορεινών χωριών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η μάχη δινόταν για να ανοίξει ο δρόμος προς το Μετόχι, τον Κούτρουλα και την Χιλιαδού σε περιοχές που το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα . Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν ακόμα χωριά χωρίς ρεύμα, από το περασμένο Σάββατο, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες αλλά περιμένουν να υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένα σημεία για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρις εκεί.

Σε άλλα χωριά που άνοιξε η πρόσβαση προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην ύδρευση, όπως το χωριό Πλατάνα, καθώς οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς του στρατού της πυροσβεστικής αλλά και ιδιωτικά μηχανήματα που έχουν μισθωθεί καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνουν πραγματική μάχη η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, ιδιαίτερα στην επικοινωνία μεταξύ των οικισμών και εσωτερικά σ' αυτούς, καθώς σε ορισμένες περιοχές τα σπίτια έχουν κυριολεκτικά θαφτεί μέσα στο χιόνι.

Τραγική είναι η κατάσταση στην Κύμη όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, ενώ νέο χιόνι που έπεφτε έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. «Πήγαμε και παραλάβαμε ένα μωράκι τριών μηνών από τη περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία τους φέραμε στο νοσοκομείο. Τα τρόφιμα, τα νερά τα κουβαλάμε με το τζιπ και τα φέρνουμε στο νοσοκομείο γιατί ο κόσμος είναι πολύς και πρέπει να τους φροντίσουμε», λέει ο κ. Νίκος Κόκκος που είναι υπεύθυνος ΕΚΑΒ στο νομό Ευβοίας.







Σταδιακά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο και Αλόννησο
Επαναηλεκτροδοτούνται σταδιακά από τις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, μετά από μεγάλο αγώνα των τεχνικών κλιμακίων της ΔΕΗ που έχουν φθάσει στα πληγέντα νησιά των Σποράδων από τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Αφού εντοπίσθηκε η μεγάλη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Γλώσσα Σκοπέλου εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, ενισχυμένα συνεργεία της ΔΕΗ που εστάλησαν από τον Βόλο, κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Ηλεκτροδοτήθηκαν κατ' αρχάς η Χώρα Σκοπέλου και το Πατητήρι της Αλοννήσου και γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νησιών. Παράλληλα, χθες έγιναν προσπάθειες να προσεγγιστούν αποκλεισμένοι στα ορεινά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, που ήταν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο. Στην Σκόπελο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να φθάσει σε υποδειχθέν σημείο και απεγκλώβισε δύο άτομα που είχαν αποκλεισθεί στην θέση Πευκιά και τους μετέφερε στην παραλία της Χώρας Σκοπέλου.

Τέλος, μετά από αιτήματα των δημάρχων της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, εστάλησαν με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς», που εκτελεί έκτακτα δρομολόγια από τον Βόλο για την μεταφορά δυνάμεων, εκχιονιστικά, γκρέιντερ και ερπυστριοφόρα του ελληνικού στρατού.






Πολύωρο θρίλερ με τέσσερα ακινητοποιημένα στα χιόνια τρένα
Ντόμινο ακινητοποιήσεων αμαξοστοιχιών στο δίκτυο του ΟΣΕ προκάλεσε ο πολύωρος εγκλωβισμός ενός τρένου με 300 επιβάτες στο Δομοκό. Το συγκεκριμένο Intercity που έκανε δρομολόγιο προς την Αθήνα ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό. Τελικά κινούμενο εξαιρετικά αργά σε τμήμα του δικτύου με μονή γραμμή, έφτασε στο Λιανοκλάδι λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα: Μέχρι να φτάσει, υποχρεωτικά τα υπόλοιπα τρένα που εκτελούσαν δρομολόγια στο δίκτυο παρέμεναν  ακινητοποιημένα μέχρι τη στιγμή που έφτασε το πρώτο στο Λιανοκλάδι. 
Αφού έμεινε εγκλωβισμένο με 300 επιβάτες  επί τρεις ώρες απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια δύο μηχανών που είχαν φτάσει στο σημείο από τον Παλαιοφάρσαλο. Αφού διήνυσε λίγα χιλιόμετρα με τις εφεδρικές μηχανές,  χάλασαν και οι δύο. Το τρένο,  ακινητοποιήθηκε για δεύτερη φορά. 

Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ έδωσαν εντολή να κινηθεί τρίτη μηχανή προς το ακινητοποιημένο τρένο, που ξεκίνησε, αυτή τη φορά, από το Λιανοκλάδι. 

Μετά κόπων και βασάνων η μηχανή έφτασε το εγκλωβισμένο τρένο. 

Όμως, στο σημείο που εκινείτο η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, η σιδηροδρομική γραμμή είναι μονή: Έχει ένα ρεύμα. Έτσι, το Intercity 52  ακινητοποήθηκε στο Λιανοκλάδι, με άλλους 300 επιβάτες. Για να ξεκινούσε όμως, και πάλι το ταξίδι θα έπρεπε να φτάσει στο Λιανοκλάδι το τρένο που είχε ακινητοποιηθεί στο Δομοκό! Το ίδιο ίσχυε και για ένα ακόμη τρένο το Intercity 55 με προορισμό την Αθήνα και είχε ακινητοποιηθεί στη Λάρισα. Περιπέτεια, όμως, περίμενε και τους επιβάτες του τρένου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, που ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας και τελικά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Τελικά και τα άλλα τρία τρένα συνέχισαν το ταξίδι τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης