Βομβιστική επίθεση η έκρηξη στη Λάρισα

Βομβιστική επίθεση η έκρηξη στη Λάρισα

-Δείτε φωτογραφίες με τις τρομακτικές ζημιές
– Κατεστραμμένα δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα
– Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανακρίνουν έναν 39χρονο ύποπτο
– Ο στόχος της βόμβας και η απειρία των δραστών 

Βομβιστική επίθεση η έκρηξη στη Λάρισα
Είτε αυτοί που κρύβονται πίσω από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε στις 04.05 τα ξημερώματα το κέντρο της Λάρισας ήταν κοινοί κακοποιοί, είτε κάποιος θύλακας της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς»- FAI, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας «βλέπουν»… απειρία στη χρήση εκρηκτικών υλών! Κι αυτό γιατί οι ζημιές που προκάλεσαν οι βομβιστές ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προφανώς επιδίωκαν, αφού καταστράφηκαν σπίτια, καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα σε απόσταση δυο τετραγώνων!

Οι αστυνομικοί δεν έχουν κατασταλάξει  ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα  για το αν πρόκειται για  τρομοκρατική ή του ποινικού  δικαίου ενέργεια, χωρίς ωστόσο  να αποκλείουν το ενδεχόμενο  να υπάρχει συνδυασμός! Να χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, άτομα από το χώρο των  ποινικών για να φέρουν σε  πέρας μια επίθεση με «πηγή»  τον αντιεξουσιαστικό χώρο!

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, άνδρες της  Αντιτρομοκρατικής και της Εγκληματολογικής  Υπηρεσίας προσπαθούν να εξακριβώσουν  πού ακριβώς είχε τοποθετηθεί  η βόμβα, που πιθανότατα ήταν  ένας σχετικά απλός μηχανισμός  με πέντε ως επτά κιλά δυναμίτιδας  σε μασούρια και βραδύκαυστο  φυτίλι. Τα αυτοκίνητα στην πυλωτή  της πολυκατοικίας της οδού Μανδηλαρά 93, έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες κι έτσι δεν έχει εξακριβωθεί αν ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάποιο από αυτά.

 
Ο στόχος της βόμβας
Οι αστυνομικοί ερευνούν αν  στόχος της έκρηξης ήταν το  αυτοκίνητο της εισαγγελέως που  είχε εξετάσει μια από τις  υποθέσεις του βαρυποινίτη Παναγιώτη  Βλαστού. Η δικαστικός λείπει  εκτός Λάρισας και ήδη έχει  εντοπιστεί και τεθεί υπό αστυνομική  προστασία, για το φόβο να  δεχτεί νέα επίθεση. Το γεγονός  ότι στις τελευταίες τους ενέργειές τους η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία» (FAI-IRF) έχουν στραφεί εναντίον δικαστικών λειτουργών και έχουν προειδοποιήσει με προκηρύξεις ότι θα συνεχίσουν να τους χτυπούν, κάνει την Αντιτρομοκρατική να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι δικό τους έργο η καταστροφική έκρηξη.

Ωστόσο, ο απλός εκρηκτικός μηχανισμός  που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε,  δεν έχει συνδεσμολογία που  να μοιάζει με αυτές των  πρόσφατων επιθέσεων. Με δεδομένο  ότι η σοβαρότερη υπόθεση που  ανέλαβε η συγκεκριμένη εισαγγελέας ήταν αυτή του Βλαστού, δεν αποκλείεται να την έκανε στόχο συνεργατών του βαρυποινίτη.

 
Η «Λαϊκή Θέληση» 

Η βομβιστική επίθεση ξύπνησε  μνήμες από την «δοκιμαστική»  ανατίναξη εκρηκτικών μέσω κινητού, που είχε στόχο το Δικαστικό μέγαρο Λάρισας στις 29 Μαΐου 2004! Ήταν η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια του μετά-17Ν αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα και την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στα δικαστήρια της Λάρισας είχε αναλάβει το 2008 η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση».
 

Η έκρηξη είχε συνδυαστεί με την μεταγωγή στις φυλακές Λάρισας των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη», που όμως δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, η σημερινή έκρηξη δείχνει ότι ίσως εξακολουθεί να υπάρχει τρομοκρατικός θύλακας στην πόλη, έστω κι αν έμεινε για χρόνια ανενεργός!
 
Κάμερες και ύποπτος
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή γύρω από την πολυκατοικία όπου εξερράγη η βόμβα, προσπαθώντας να διακρίνουν αυτόν ή αυτούς που την τοποθέτησαν. «Κλειδί» στην υπόθεση, πάντως, θεωρείται ένας 39χρονος που εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή της έκρηξης και, μόλις είδε τους αστυνομικούς να τον πλησιάζουν, έριξε στο έδαφος το κινητό του και άρχισε να το πατά με μανία, ώσπου το διέλυσε εντελώς!

Δεν πρόλαβε να εξαφανίσει, όμως, την κάρτα SIM, που εστάλη άμεσα στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ζητήθηκε άρση απορρήτου επικοινωνιών από την Εισαγγελία Λάρισας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί χωρίς κωλυσιεργίες λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.  Ο 39χρονος, που προέρχεται από την Καλαμάτα, ανακρίνεται αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κρατά μέχρι στιγμής κλειστό το στόμα του και οι αστυνομικοί ερευνούν το ποινικό του μητρώο για να εξακριβώσουν αν έχει παρελθόν σε παρανομίες.

 
Βομβαρδισμένο τοπίο

Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες από τα θραύσματα ή το ωστικό κύμα της έκρηξης και τα συνεργεία καταγράφουν τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε σε ολόκληρη την περιοχή. Οι τοίχοι της πολυκατοικίας κατέρρευσαν, πόρτες και παράθυρα διαλύθηκαν σε σημείο που το κτίριο να μην θεωρείται κατοικήσιμο και εκκενώθηκε!

 
Τεράστιες  ζημιές προκλήθηκαν από θραύσματα  και ωστικό κύμα στα καταστήματα, τα σπίτια και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ολόκληρης της περιοχής, κατεστραμμένα κουφώματα και από τις γύρω πολυκατοικίες με τους συγκεντρωμένους κατοίκους να προσπαθούν να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Ενώ σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας η πολυκατοικία στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη .

Γι’  αυτό οι αστυνομικοί πιστεύουν  ότι οι βομβιστές δεν είχαν  την κατάλληλη εμπειρία στην  κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και η ποσότητα εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποίησαν ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο χρειάζονταν, καθώς θεωρείται απίθανο να ήθελαν να προκαλέσουν τόσο εκτεταμένες ζημιές και μάλιστα σε απλούς πολίτες!





Δείτε φωτογραφίες: 




















































Πηγή φωτογραφιών: larissanet.gr




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης