Ποια είναι τα 97 τμήματα που απορροφώνται

Ποια είναι τα 97 τμήματα που απορροφώνται

20 ΑΕΙ και 77 ΤΕΙ δεν θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο - Δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10 - Οι 12 πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή - Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές - Το υπ. Παιδείας θα επιδοτήσει τη μετακίνηση των φοιτητών


Κατά 97 λιγότερα ( 20 ΑΕΙ και 77 ΤΕΙ) θα είναι τα τμήματα που θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα δουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανανιτόπουλος.

Με το σχέδιο «Αθηνά» παραμένουν 386 τμήματα σε 32 Ιδρύματα, εκ των οποίων 20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 85 σχολές και 533 τμήματα σε 40 Ιδρύματα εκ των οποίων 26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Ολες οι αλλαγές πάντως θα γίνουν εντός περιφέρειας, εκτός κάποια ΤΕΙ όπως των τμημάτων Ιχθυοκαλλιέργειας που θα παραμείνει μόνο στο Μεσολλόγγι και θα πάνε εκεί οι σπουδαστές από τα ΤΕΙ Μουδανιών.

Οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές από 63 θα γίνουν 51, ωστόσο, δεν θίγεται κανένας από το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.
 
Οι φοιτητές θα λάβουν το πτυχίο από την πόλη όπου θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μετακομίζοντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση των εισακτέων ανέρχεται στο 4% ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΤΕΙ και στα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός για εφέτος δεν θα ισχύσει η βάση του «10».

Στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές και Συμβούλια δεν καταργούνται, αλλά θα λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα εντάσσονται τα εξής Ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονική Σχολή, Πάντειο και Χαροκόπειο.

Την ίδια ώρα δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται με προσέλκυση ξένων σπουδαστών και στη λειτουργία θα μοιάζει με το αντίστοιχο Ίδρυμα της Φλωρεντίας.
 
O κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και κατά επέκταση του πτυχίου που θα λάβουν οι φοιτητές κάνοντας λόγο για χρόνιες παθογένειες του συστήματος που με την πανσπερμία τμημάτων «εξήγαγε απλής ανέργους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο υπουργός, μειώνεται φέτος ο αριθμός των εισακτέων σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές.

«Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκοί κοινότητα» είπε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας «χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες».

Σε ότι αφορά πάντως στον αριθμό των εισακτέων διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639.

Εξ’ αυτών 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%, 9.927 αφορούσαν εισακτέους 10% ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.

Από τους 64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για ημερήσια λύκεια εκ των οποίων:

- 1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές
- 376 θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές
- 96 θέσεις εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων
- 10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες

Σημειώνεται ότι:

1. οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά

2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% - γενική σειρά

Κατά συνέπεια οι θέσεις των 51.485 εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς.

Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς και οι οποίες φυσικά θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών. Αυτός σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4% , στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα Πανεπιστήμια 15% αύξηση.

Το μισό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία, εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα  «πηγαίνει» στο Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών
 
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου σε ανακοίνωσή της τονίζει:
 
Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας συνιστά πρώτιστα αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή και δευτερευόντως διοικητική και δημοσιονομική αναγκαιότητα.
 
Το ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο τα κριτήρια και τις γενικές αρχές του σχεδίου Αθηνά. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και τη σύνδεσή της με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας καθώς και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επίσης συζητήθηκε η ορθολογική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού καθώς και των υποδομών που διαθέτουν τα Ιδρύματα.
 
Αναμέναμε να κάνουμε προτάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο όμως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου.
 
Το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το σχέδιο που ανακοινώθηκε και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις”.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο "Αθηνά"

ΣΧΟΛΙΑ (44)

XRYSOYLA

 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΠΟΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ? 1. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΝΑΤΩΝ ΜΕ ΟΜΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ(ΒΛΕΠΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΖΑΝΗΣ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΚΟΖΑΝΗ ΔΥΟ) ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ) (οχι ενοικια) ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ (Η ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ )ΤΩΝ ΜΗΧ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. ΤΙ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΤΙ Η ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙ ΑΠΘ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ 01/02/12 ΑΠΟ ΤΙς ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω

γιαννης

 που πατε ρε? θα πεσετε παρτε το χαμπαρι

Βασίλης

 Δεν υπάρχει "Γεωπονική σχολή" ως ίδρυμα. Υπάρχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο λειτουργούν έξι (6) σχολές (τμήματα).

Οδυ

 κ. GDH ο αριθμός των δημοσιεύσεων από μόνος του δεν λέει τίποτα τόσο σημαντικό. Μπορείτε ναμας πείτε γιατί η πλειοψηφία των ελληνικώντμημάτων δεν είναι ούτε στα 150 καλύτερα;

GDH

 Αγαπητοί αναγνώστες Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι εργάζομαι ως καθηγητής πανεπιστημίου επί μια δεκαετία και πλέον οπότε επιτρέψτε μου να έχω εμπεριστατωμένη και εκ των έσω άποψη, μιας και πολλές φορές ακούγονται διάφορα για τους καθηγητές, κυρίως από άτομα τα οποία δεν έχουν περάσει ούτε έξω από το πανεπιστήμιο. Όπως γνωρίζετε, οι καθηγητές των πανεπιστημίων μας ονομάζονται μέλη ΔΕΠ, δηλαδή Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό. Είναι προφανές ότι η χώρα μας γίνεται ευρέως αποδεκτή, επιστημονικά τουλάχιστον, εάν παρουσιάσει σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα (το δεύτερο συνθετικό/ρόλος των ΔΕΠ). Τα αποτελέσματα των επιτευγμάτων αυτών δημοσιεύονται σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά μετά από αυστηρή κρίση από διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους. Λόγω του μικρού πληθυσμού μας ως χώρα, προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες επιστημονικές εργασίες/δημοσιεύσεις σε ετήσια βάση από τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Όμως, θέτοντας ως παράγοντα τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά εκατομμύριο κατοίκων θα δείτε ότι κατατασσόμαστε στη 17η θέση στον ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας χώρες με αδιαμφισβήτητη τεχνολογία, καλύτερες συνθήκες έρευνας, καλύτερα αμειβόμενους ερευνητές κλπ όπως Ιταλία, Ισπανία ακόμη και την Ιαπωνία!!! Για του λόγου το αληθές κοιτάξτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Διάγραμμα 2.5, σελ.43: http://www.ekt.gr/metrics/GreekScientificPublications_EKT.pdf Τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα μόνο της εικόνας για την έρευνα στα πανεπιστήμια μας από τους καθηγητές τους, όχι οποιασδήποτε εικόνας αλλά της πραγματικής.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΠΟΛΥ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.Θελετε να μειωθουν και αλλο οι μισθοι και οι συνταξεις μονο και μονο για να κρατησουμε περισσοτερες σχολες απο οσες χρειαζομαστε.Οι ανεργοι-σερβιτοροι-ταξιτσιδες με ΠΤΥΧΙΟ μας εχουν στοιχειωση

mimh

 πατε καλα;;;;θα παρετε το ΤΕΙ λογιστων Πατρας και θα το πατε στο Μεσολογγι, ενω θα επρεπε να γινει το αντιθετο;;;;ειναι η καλυτερη σχολη στο ΤΕΙ Πατραςη πιο εκλεχτη .....λειτουργει τελεια....τι σας εφταιξε;;;;;;

@ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΩΝ

 Γιαυτό νούμερο, μπορείς τώρα να πας με τους αναρχοαριστερούς φασίστες μασόνους για να στανιάρεις...και αν δεν σου κάτσει και αυτό, μπορείς να μετακομίσεις στην απόλυτη δημοκρατία της Βόρειας Κορέας ή του Ισλαμαμπάντ!

Περσεφόνη

Υπάρχει και η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων(ΣΙΡ) οπότε πια επισήμως μιλάμε για 10 στρατιωτικές σχολές εν Ελλάδι.Πλήρωνε φουκαριάρη μεροκαματιάρη τα χουντικά απολιθώματα που δεν παράγουν τίποτα υπέρ της κοινωνίας.

@Νick

 Κόψτα τα ρημάδια τα ληγμένα , δεν βλέπεις ότι σε χαλάνε??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mageiria01__2_

Ενας κόσμος γεμάτος γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους που διασχίζουν αιώνες ξεπηδά μέσα από τα κείμενα της δημοσιογράφου-συγγραφέως Μαρίας Θερμού στο βιβλίο της «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων» που παρουσιάζεται την Τετάρτη το απόγευμα στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης»

leipsidria

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιες αρχές – Σύσκεψη για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων τους θερινούς μήνες σχετικά με έλλειψη νερού

anelkysi_mirage_1

Ο καταγραφέας πτήσης του αεροσκάφους που επέβαινε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος εντοπίστηκε και ανελκύστηκε – Θα μεταφερθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία στη Γαλλία για να «δείξει» τις συνθήκες της μοιραίας πτήσης