Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά πρόγραμμα 24ωρης επιτήρησης με drones για γραμμές υψηλής τάσης και πυλώνες

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά πρόγραμμα 24ωρης επιτήρησης με drones για γραμμές υψηλής τάσης και πυλώνες

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα επιτηρούνται οι εγκαταστάσεις και οι γραμμές της Αττικής

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά πρόγραμμα 24ωρης επιτήρησης με drones για γραμμές υψηλής τάσης και πυλώνες
Σε εφαρμογή τίθεται το πιλοτικό πρόγραμμα 24ωρης επιτήρησης όλων των κρίσιμων υποδομών του ΑΔΜΗΕ με τη χρήση drone.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης των υποδομών του, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την πρόληψη βλαβών και την ταχύτερη απόκριση σε κρίσιμα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, τα drones επιτρέπουν ακριβή και ταχύτατη επιθεώρηση των γραμμών υψηλής τάσης και των πυλώνων σε δυσπρόσιτες περιοχές, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τις περιοδικές επιθεωρήσεις.

Αυτός ο νέος τρόπος ψηφιακής παρακολούθησης των υποδομών θα οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου λειτουργικής ζωής τους, χάρη στον αποτελεσματικό και έγκαιρο εντοπισμό δολιοφθορών και συμβάντων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια του τεχνικού προσωπικού του ΑΔΜΗΕ.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα επιτηρούνται οι εγκαταστάσεις και οι γραμμές της Αττικής, μέσα από την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης και 7 Τοπικών Κέντρων.

Οι χειριστές των drones θα επιτηρούν συνεχώς τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Διαχειριστή, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού τεχνικών προβλημάτων ή κακόβουλων ενεργειών, θα ειδοποιούνται οι επιτηρητές στο Επιχειρησιακό Κέντρο για την κεντρική διαχείριση του συμβάντος.

Τα μέσα εναέριας επιθεώρησης θα έχουν επιχειρησιακή πτητική ικανότητα έως 8 χλμ. από το σημείο εκκίνησης, με περαιτέρω επιτήρηση σε απόσταση άλλων 10 χλμ. Θα διαθέτουν οπτικές και θερμικές-υπέρυθρες κάμερες για τις συνεχείς θερμοσκοπήσεις του εξοπλισμού των ΚΥΤ και των γραμμών μεταφοράς, καθώς και δυνατότητα πτήσης πέραν της οπτικής επαφής (BVLOS/ Beyond Visual Line of Sight).

«Η νέα αυτή επιχειρησιακή δυνατότητα αναβαθμίζει την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του», σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης