Καιρός: Προ των πυλών νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης και σκόνης - Η θερμοκρασία στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

Καιρός: Προ των πυλών νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης και σκόνης - Η θερμοκρασία στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

Η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 12 με 14 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο - Ο ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης - Δείτε χάρτες

arthrou-skoni
Στον συνδυασμό ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων που έρχεται, αναφέρεται ο Γιάννης Καλλιάνος ενώ για «νέα ''επίθεση'' της Αφρικής» κάνει λόγο o Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας παράλληλα, ότι ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβεί η θερμοκρασία, τουλάχιστον κατά 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Έρχεται συνδυασμός ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων

Συνδυασμός ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων έρχεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΖΕΣΤΗΣ, ΠΑΡΟΔΙΚΩΝ ΝΕΦΩΣΕΩΝ, ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΩΝ

Επειδή από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως και την Τρίτη 2 Απριλίου αναμένεται μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσει τον υδράργυρο κατά 12-14°C παραπάνω σε σχέση με τη μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη.

Που θα φτάσει επομένως η θερμοκρασία -στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας- το προσεχές τριήμερο που θα συνοδεύεται και από μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει και θολούρα στην ατμόσφαιρα ;

* Κυριακή 31 Μαρτίου :

Αθήνα : 25-26°C
Θεσσαλονίκη : 24°C
Πάτρα : 24°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 28°C

* Δευτέρα 1 Απριλίου :

Αθήνα : 27-28°C
Θεσσαλονίκη : 25°C
Πάτρα : 25-26°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 29-30°C

* Τρίτη 2 Απριλίου :

Αθήνα : 28-29°C
Θεσσαλονίκη : 24-25°C
Πάτρα : 23°C
Ηράκλειο : 27-28°C (στα Χανιά τοπικά 29-30°C)
Λάρισα : 28°C

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ;

* Κυριακή 31 Μαρτίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας : 29-30°C

* Δευτέρα 1 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)

* Τρίτη 2 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της κεντρικής Εύβοιας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές, ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)

* Τετάρτη 3 Απριλίου :
Μόνο στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C
Προσοχή : Σημειώνεται ότι λόγω της Αφρικανικής σκόνης αλλά και των κατα περιόδους νεφώσεων που θα μειώσουν την ακτινοβολία, ίσως οι μέγιστες σε τοπικό επίπεδο διαφοροποιηθούν ελάχιστα και δεν αποκτήσουν παντού αυτές τις τιμές.

Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας!».

face


Μαρουσάκης: Νέα «επίθεση» της Αφρικής

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης και σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας «με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει "και από Μάρτη... καλοκαίρι''. Και «πώς να μην μιλάμε για καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες» αναμένεται να φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς κελσίου. «Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης» προσθέτει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΝΕΑ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης - σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη...

Posted by Klearhos Marousakis on Saturday, March 30, 2024


Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΝΕΑ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης - σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει "και από Μάρτη Καλοκαίρι".

Και πώς να μην μιλάμε για Καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης.

Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.

Τι να πρώτο - θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές....

Και για να μην κουράζουμε μιας και όπως λέει ο λαός μας "μια εικόνα χίλιες λέξεις", ας αφήσουμε τους χάρτες να μιλήσουν.

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία - εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης, ενώ στους υπόλοιπους οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και που αναμένονται.

Από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση και βλέπουμε για τη συνέχεια.

Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο.

Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι? Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους!


Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό

Ο καιρός την Κυριακή 31 Μαρτίου

Κλείσιμο
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του βορείου Αιγαίου. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με μικρές συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 26 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 24 με 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 2 Απριλίου

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βορειοδυτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 3 Απριλίου

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός την Πέμπτη 4 Απριλίου

Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη - 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας - Δείτε φωτογραφίες

Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πήγε στην Αγιά Σοφιά για να πάρει δύναμη

Βασιλιάς Κάρολος: Δημοσίευμα συγκλονίζει τη Βρετανία - «Έχει καρκίνο στο πάγκρεας και δύο χρόνια ζωής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης