Open Doors 2023: Ανερχόμενη δύναμη στις προτιμήσεις των Αμερικανών φοιτητών η Ελλάδα

Open Doors 2023: Ανερχόμενη δύναμη στις προτιμήσεις των Αμερικανών φοιτητών η Ελλάδα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που αποτελούν κορυφαίο εταίρο της Ελλάδας στον τομέα της Διεθνούς Εκπαίδευσης» δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης

amerikanoi-foithtes-ellada-arthrou
Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές επιλέγουν την Ελλάδα για σπουδές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023 του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της ως εκπαιδευτικός προορισμός στη σχετική λίστα: Πλέον καταλαμβάνει την 8η θέση στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Αμερικανούς φοιτητές, με 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στην Ελλάδα την ακαδημαϊκή χρονιά 2021/22 έναντι της 9ης θέσης το 2020 και της 17ης θέσης το 2018.

Παράλληλα, αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, καθώς συνολικά 2.539 Ελληνες φοιτητές φοιτούσαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022/23, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

tsounis-eswterikh

Κλείσιμο
Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ και των αμερικανικών επισημαίνει με δηλώσεις του στο «protothema» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ξεκινήσει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Johns Hopkins, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Columbia University μέχρι το ΑΠΘ και το Stockton University.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά συναρπαστική περίοδο της ιστορίας των εκπαιδευτικών δεσμών ΗΠΑ - Ελλάδας», λέει ο κ. Τσούνης. «Οπως δείχνουν τα φετινά δεδομένα του Open Doors, προσθέτει, η ισχυρή μας συνεργασία αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός φοιτητών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα επιλέγουν να σπουδάσουν ο ένας στη χώρα του άλλου. Η πρεσβεία μας έχει αναλάβει τη δέσμευση να συνεργάζεται με ελληνικούς και αμερικανικούς φορείς ώστε να συνεχιστεί η αύξηση αυτών των αριθμών, θεσμοθετώντας υφιστάμενα κανάλια και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για ακόμη περισσότερους φοιτητές και επιστήμονες. Είμαι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην εξασφάλιση διαφορετικότητας, ισότητας, συμπερίληψης και προσβασιμότητας στις διμερείς ανταλλαγές μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο μέρος των νέων μας να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ο ένας στη χώρα του άλλου. Επεκτείνουμε την πρόσβαση, όπως αποδεικνύεται από την ποικιλομορφία των αμερικανικών και ελληνικών ιδρυμάτων που έχουν επιλέξει να συνεργαστούν μεταξύ τους, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Johns Hopkins μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Stockton University. Τέτοιες συνεργασίες είναι κρίσιμες σε έναν παγκοσμίως διασυνδεδεμένο κόσμο, καθώς μας διδάσκουν πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Επίσης, αυξάνουν την ποιότητα και τον αντίκτυπο της εκπαίδευσης και στις δύο χώρες και συμβάλλουν στην υγεία των οικονομιών μας, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που αποτελούν κορυφαίο εταίρο της Ελλάδας στον τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης. Οι χώρες μας συνεργάζονται για τη δημιουργία διαφανών συνεργασιών, βασισμένων στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή μας για ακαδημαϊκή ελευθερία».

Σχεδόν οι μισοί από τους Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ (1.141) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, 790 φοιτητές παρακολούθησαν προπτυχιακά προγράμματα και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα. Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2.407 Ελληνες φοιτητές είχαν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με το Open Doors

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) πραγματοποιεί ετήσιες στατιστικές έρευνες για τις δραστηριότητες διεθνών ακαδημαϊκών ανταλλαγών εντός και εκτός των ΗΠΑ, από το 1948. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται κάθε χρόνο ως το Open Doors Report on International Educational Exchange από το 1955. Το Open Doors project υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και
υποστήριξη από το ΙΙΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για τo Open Doors 2023 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://opendoorsdata.org/.

Η παρουσία των Αμερικανών φοιτητών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των Αμερικανών φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 ήταν 188.753 άτομα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,197%.

open-doors


Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (49%) επιλέγει το εξωτερικό για κάποιο θερινό πρόγραμμα, ενώ το 32,7% των Αμερικανών φοιτητών παρακολουθεί 1/4, 2/4 ή και ένα ολόκληρο εξάμηνο.

duration-of-studies-op

Η Ευρώπη κερδίζει ξεκάθαρα την πρώτη θέση στις επιλογές των νεαρών Αμερικανών, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική άνοδο στις προτιμήσεις τους κατά την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά. Να σημειωθεί πως στις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζονται στην ετήσια έρευνα, συμπεριλαμβάνονται η Κύπρος και η Τουρκία.

Ειδικότερα, την περίοδο 2021/22 ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που πέρασαν τον Ατλαντικό για εκπαιδευτικούς λόγους ήταν 138.007, όταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά το 2020/21, ήταν μόλις 9.647. Η αύξηση εισροής Αμερικανών φοιτητών στην Ευρώπη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 ήταν της τάξης του 1.330,6% και αποτελούν το 73,1% του συνόλου του αμερικανικού φοιτητικού πληθυσμού που βγαίνει εκτός ΗΠΑ.
host-regions

Business και Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι η κορυφαία επιλογή του 20% των Αμερικανών φοιτητών του εξωτερικού ως αντικείμενο σπουδών με εντυπωσιακή άνοδο: το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 καταγράφονται 39.220 νέοι στο συγκεκριμένο πεδίο, όταν το έτος 2020/21 ήταν 2.512.

Αμέσως επόμενη επιλογή για το 17,6% του συνόλου για την ίδια περίοδο, το 2021/22, ήταν οι Κοινωνικές Επιστήμες, με 33.178 Αμερικανούς φοιτητές να ακολουθούν τον συγκεκριμένο κλάδο στο εξωτερικό, έναντι μόλις 2.502 το έτος 2020/21.

Το 8,2% των φοιτητών επιλέγουν Φυσικές Επιστήμες και Βιοεπιστήμες, με 15.441 νέους από τις ΗΠΑ για το 2021/22 έναντι 1.398 το 2020/21 - αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.004,5%.
Τις Καλές Τέχνες και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες προτιμά το 7,1% των Αμερικανών, με 13.359 να επιλέγουν το εξωτερικό το 2021/22, ενώ το 2020/21 ήταν 929 άτομα.
Σχεδόν το ίδιο ποσοστό των Αμερικανών φοιτητών που στρέφονται στο εξωτερικό, 7%, επιλέγουν να σπουδάσουν Ξένες Γλώσσες και Διεθνείς Σπουδές. Το ίδιο αντικείμενο είχαν επιλέξει το 2020/21 1.283 φοιτητές.

OD23_Infographics_International_Students-08


Σχετικά με την κατανομή των Αμερικανών φοιτητών στις χώρες του εξωτερικού, πρώτη στη λίστα είναι η Ιταλία, η οποία συγκεντρώνει το 16,2% του συνόλου αυτών: το 2021/22 την επέλεξαν 30.610 άτομα, ενώ το 2020/21 ήταν 2.193. Ακολουθεί η Μ. Βρετανία -με το ισχυρό πλεονέκτημα της γλώσσας, χωρίς αμφιβολία- που την προτιμά το 14,6% των νεαρών Αμερικανών. Συγκεκριμένα, το 2021/22 την επέλεξαν 27.503 φοιτητές έναντι 1.612 το 2020/21. Την τρίτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ισπανία με 25.348 Αμερικανούς το 2021/22, με επίσης μεγάλη αύξηση εισροών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού την προηγούμενη χρονιά, το 2020/21, ήταν μόλις 2.089.

Την πρώτη δεκάδα των χωρών που προτίμησαν το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 οι Αμερικανοί φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό συμπληρώνουν η Γαλλία 14.397, η Γερμανία 7.644, η Ιρλανδία 7.031, η Κόστα Ρίκα 4.751, η Ελλάδα 4.484, η Δανία 4.393 και η Νότια Κορέα 4.303.

op-doors-destinations_2


Επί του συνόλου των προπτυχιακών Αμερικανών φοιτητών, το 5,9% παρακολουθεί μέρος των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών στο εξωτερικό, που μεταφράζεται σε 169.216 νέους.

op-doors-us-students


Επιπλέον των 188.753 Αμερικανών φοιτητών, οι οποίοι το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 σπούδαζαν στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 252 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 12.697 νέοι Αμερικανοί έλαβαν μέρος σε προγράμματα ή δράσεις από τις οποίες δεν προέκυψε κάποια πιστοποίηση σπουδών - ως μέρος του προγράμματος σπουδών τους, δηλαδή. Ειδικότερα, απασχολήθηκαν σε εργασία, μαθητεία, εθελοντισμό ή έρευνα. Επιπροσθέτως, 249 αμερικανικά ιδρύματα δήλωσαν ότι 16.626 φοιτητές έλαβαν μέρος σε διαδικτυακές πλατφόρμες μαθημάτων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εξ αποστάσεως μαθητείας, συνεργατικών πρότζεκτ καθώς και επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων.

OD23_Infographics_U_S__Study_Abroad-05


Study in Greece: Ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων

Μέσα στα μόλις δύο χρόνια της επίσημης λειτουργίας της, αλλά με σχεδόν 10ετή ήδη διαδρομή, η Study in Greece (SiG) καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες στο να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή ακαδημαϊκό προορισμό, γεγονός που έχει αποφέρει καρπούς.
Μέλη της είναι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ αλληλεπιδρά με ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το IIE, το Fulbright, το CYA, το British Council, το ESCSE.

Λίγους μήνες πριν, το SiG συμμετείχε στην Ετήσια Διεθνή Εκπαιδευτική Εκθεση NAFSA 2023, η οποία έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, προσβλέποντας -μεταξύ άλλων- στην προσέλκυση περισσότερων Αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα.

Εκτός των περισσότερων αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, η SiG συμπορεύεται με το υπουργείο Παιδείας, δρομολογώντας στοχευμένες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της φοίτησης των αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα μας. Οι διαδικασίες ταχείας έκδοσης βίζας ή η επίλυση θεμάτων στέγασης, οπωσδήποτε θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, εδραιώνοντας την Ελλάδα ως μία εκ των κορυφαίων επιλογών στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Νέος ποινικός κώδικας: 20 χρόνια φυλακή και η απόπειρα βιασμού - Μόνο μια αναβολή στις ποινικές δίκες

Έντεκα διάσημα ζευγάρια που χώρισαν στη ζωή αλλά παρέμειναν συνάδελφοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης