Καιρός: Η πρόγνωση για... μικρό Daniel στο τέλος του μήνα διχάζει τους Έλληνες μετεωρολόγους

Καιρός: Η πρόγνωση για... μικρό Daniel στο τέλος του μήνα διχάζει τους Έλληνες μετεωρολόγους

Τα μετεωρολογικά δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS έδειξαν πως η περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται να δεχτεί ως 187 mm βροχής - Τι λένε Κολυδάς, Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

kakokairia
Συναγερμός σήμανε στις πληγείσες περιοχές της κακοκαιρίας Daniel, μετά τα μετεωρολογικά δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS που δείχνουν μεγάλα ύψη βροχής και πάλι προς τη Θεσσαλία τέλος του Σεπτέμβρη.

Στις προγνώσεις και αναλύοντας τα τωρινά δεδομένα οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για νέα κακοκαιρία που θα φανεί ήδη από την Κυριακή. Πριν την έλευσή της, ωστόσο, το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο θα είναι ιδιαίτερα θερμό, για την εποχή, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 34 βαθμούς.

Προς το παρόν υπάρχει διχογνωμία ως προς τα φαινόμενα που θα φέρει η νέα κακοκαιρία που αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Με τις «πληγές» να είναι ακόμη νωπές, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για μια νέα κακοκαιρία που «θα φέρει και πάλι αρκετή βροχή στη Θεσσαλία από την ερχόμενη εβδομάδα». Ο μετεωρολόγος στην τελευταία πρόγνωση του καιρού στο Open, προειδοποίησε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα θα επηρεαστεί από μια νέα σημαντική διαταραχή που θα θυμίζει - όχι στην ίδια ένταση - την κακοκαιρία «Daniel».

Χαρακτηριστικά, είπε:

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα τελευταία καιρικά δεδομένα, η κακοκαιρία έρχεται από την Ευρώπη και θα δώσει βροχές:

«Φαίνεται να κατεβαίνει μια διαταραχή από την Κεντρική Ευρώπη, θα πέσουν περισσότερες βροχές και θα πέσει και η θερμοκρασία. Επειδή όμως δυστυχώς αυτή την εποχή είναι ζεστές οι θάλασσές μας, τα κύματα κακοκαιριών αποκτούν περισσότερη ενέργεια ή μεγαλύτερη ένταση πάνω από το νερό. Άρα σίγουρα αν θα προκύψει μια κακοκαιρία θα έχει και αυτή κάποια ένταση».

Δείτε την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την επερχόμενη νέα κακοκαιρία 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvng0u61hb2h)



Διαψεύδει τη πρόγνωση ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς: «Δεν θα έχουμε σημαντικά ύψη βροχής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα»

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, πήρε θέση και σε ανάρτηση στο X για όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, άφήσε αιχμές για «όσους κάνουν συγκρίσεις συστημάτων, να γνωρίζουν ότι απευθύνονται στον μέσο πολίτη και δεν μιλάνε σε συνέδριο», διαψεύδοντας παράλληλα τη πρόγνωση: «Δεν θα έχουμε σημαντικά ύψη βροχής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα»





Τσατραφύλλιας: Φυσιολογικές και όχι επικίνδυνες βροχές

Τη δική του απάντηση για την επερχόμενη κακοκαιρία έδωσε και ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι βροχές θα είναι φυσιολογικές για την εποχή και όχι επικίνδυνες.

Όπως επισήμανε δεν είναι εφικτή μια πρόβλεψη τόσα 24ωρα πριν, καθώς «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση».



«Παρακαλώ κοινοποιήστε! Καλησπέρα. Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πληροφορία ότι την επόμενη εβδομάδα θα μας επισκεφτεί κακοκαιρία η οποία θα θυμίζει την κακοκαιρία Daniel.Αν διατηρηθούν μέχρι τότε τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πρόκειται για φυσιολογικές και όχι επικίνδυνες Φθινοπωρινές βροχές και τίποτα άλλο . Δυστυχώς για τόσα 24ώρα πριν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω.
Υ.Γ : Οι ειδήσεις τέτοιου είδους είναι του τύπου: Δεν βαριέσαι μωρέ, ας το πω και αν βγει βγήκε!» είπε.

Η εφιαλτική πρόβλεψη για νέα κακοκαιρία «μικρού» Daniel

Την Δευτέρα τα μετεωρολογικά δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS έδειξαν πως η περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται να δεχτεί ως 187 mm υετού (βροχής) κυρίως στα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

kakokairia_thessalia_kairos_hartis_19_9


Η πρόγνωση φέρει την πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα ο οποίος θα επηρεάσει και τη χώρα μας στις 29 Σεπτεμβρίου.

kakokairia_thessalia_kairos_hartis_19_9a1


Ο καιρός σήμερα

Aρχικά αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το απόγευμα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν από το πρωί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο. Στη συνέχει και έως τις πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το υπόλοιπο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά καθώς και ορεινές και ημιορεινές περιοχές των υπόλοιπων ηπειρωτικών, πλην της Θράκης. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει το μεσημέρι και απόγευμα κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά των δυτικών τμημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου καθώς και στην Πίνδο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο στην Κρήτη και ελαφρά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 16 έως 31, στη Θεσσαλία από 10 έως 30, στην Ήπειρο από 15 έως 33, στη Δυτική Στερεά από 18 έως 34, στην υπόλοιπη Στερεά από 16 έως 31, στην Πελοπόννησο από 16 έως 32, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 33, στις Κυκλάδες από 19 έως 30, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 30 και στην Κρήτη από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματά του 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvnrfoeov721)


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα βόρεια της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί και στα νότια τμήματα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 32 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στις περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικότερα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά της Κρήτης έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 και στην νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις έως 5 τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 και στα νοτιότερα έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά των νομών Λάρισας και Τρικάλων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, οπότε στα γύρω ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και κατα διαστήματα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, προσκαιρα πιο πυκνές το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvnrcr73jni9)


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-09-2023
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-09-2023
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει σε πολλές περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 3 με 5 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-09-2023
Στα δυτικά και βόρεια αραίες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-09-2023
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια μέχρι τις μεσημβρινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της.



Ειδήσεις σήμερα

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας - Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστής

Μητσοτάκης στο CNN για συνάντηση με Ερντογάν: Να αφήσουμε πόρτα ανοιχτή ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης