Drag Queens: Ένα παραμύθι έκανε το ΠΑΣΟΚ να χάσει το χρώμα του

Drag Queens: Ένα παραμύθι έκανε το ΠΑΣΟΚ να χάσει το χρώμα του

Το παραμύθι που διάβασε η γνωστή drag queen Κωνσταντίνος Βαγγής σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και η άγρια αντίδραση της ενταγμένης στο ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα έκαναν άνω κάτω τη Χαριλάου Τρικούπη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
laspa_drag_queen_xr
Παραμονές Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη αρκούσε η ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, υπό τον τίτλο «H Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα», για να έρθει στην επιφάνεια η σοβούσα ένταση στο μαλακό υπογάστριο του τοπικού ΠΑΣΟΚ, καθώς η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το «Thessaloniki Pride» και τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», δύο οργανώσεις της πόλης που προασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αποκάλυψε δύο εντελώς αντικρουόμενους κόσμους στο εσωτερικό της «πράσινης» εκλογικής βάσης στη συμπρωτεύουσα.

Τον χορό των αντιδράσεων, οι οποίες έφεραν το ΠΑΣΟΚ/ΚIN.AΛ. εν μέσω διασταυρούμενων, φίλιων πυρών, άνοιξε η ανάρτηση της Θεσσαλονικιάς Κατερίνας Λάσπα, εσχάτως γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του κόμματος, η οποία χαρακτήρισε «αθλιότητα» τη συγκεκριμένη εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως «ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του.

Κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια». Μόνο που στην ίδια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με αφηγήτριες τις drag queens, εκπροσωπώντας τη Χαριλάου Τρικούπη παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια γραμματέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Βάσια Μαδέση, η οποία σχολίασε σχετικά πως «για το 2023 ας πούμε στα παιδιά πως τα παιχνίδια δεν είναι μόνο ροζ και μπλε, πως τα αυτοκινητάκια δεν είναι μόνο για αγόρια και οι κουζίνες μόνο για κορίτσια».

Σάλος με την Drag Queen - «Οι γονείς που αντέδρασαν, δεν θα έπρεπε να έχουν παιδιά»
Κλείσιμο


Oι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο «πράσινων» κυριών για το θέμα πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ανέβηκαν και άλλα, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο κ. Γιάννης Βήκας και η κυρία Ζέφη Δημαδάμα, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυρία Λάσπα. Παρακολουθώντας από διακριτική απόσταση σχόλια και τοποθετήσεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε -ως χρυσή τομή- τη σιωπή, αναγνωρίζοντας μάλλον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κομματικού ακροατηρίου του Βορρά.
drag-xr
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με την drag queen να διαβάζει παραμύθι σε παιδάκια και τους γονείς τους

Η μοναδική περίπτωση της συμπρωτεύουσας, άλλωστε, έχει αποτελέσει κατά καιρούς αντικείμενο και ακαδημαϊκής μελέτης ως προς τα πολιτικά κριτήρια των ψηφοφόρων της, όπως αυτή που συνέταξε ο αείμνηστος Ηλίας Νικολακόπουλος, συμπεραίνοντας πως «η εκλογική ιστορία της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης εν τη γενέσει της, αν και έδειξε δείγματα ιδιαιτεροτήτων όσον αφορά την εκλογική συμπεριφορά συγκριτικά πάντα µε το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που τη σηµάδεψαν (σ.σ.: Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή κ.λπ.)», τα τελευταία χρόνια «άρχισε να δείχνει τα πρώτα δείγματα ένταξής της στο πολιτικό σύστημα», χωρίς, ωστόσο, να ευθυγραμμίζεται πλήρως ακόμη και σήμερα με το εθνικό μοντέλο εκλογικής συμπεριφοράς.

Η ισχυρή παρουσία ακροδεξιών ρευμάτων (η Χρυσή Αυγή πήρε στις εκλογές του 2019 ποσοστό 3,92%), ο ισχυρός θρησκευτικός παράγοντας ως απότοκο της ενσωμάτωσης των Νέων Χωρών και της πνευματικής επιρροής του Αγίου Ορους, αλλά και η ροπή προς την αντισυστημική ψήφο απέναντι στο αθηνοκεντρικό κράτος δόμησαν τις τελευταίες δεκαετίες μια κουλτούρα συντηρητικής αντίδρασης, η οποία εκφράζεται είτε σε πιο παραδοσιακές επιλογές των ψηφοφόρων, ιδίως όταν στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στη Θεσσαλονίκη αποτελείται από άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, είτε στην ενίσχυση μικρότερων κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία τερμάτισε τέταρτη στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 με ποσοστό 5,39%, ακριβώς μετά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. που ήρθε τρίτο με ποσοστό 6,05%.

Η σκιά της Εύας Καϊλή

Για τους παροικούντες, όμως, την κομματική Ιερουσαλήμ, τα βαριά σύννεφα πάνω από τον πράσινο ήλιο στη συμπρωτεύουσα είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται εδώ και ημέρες, δηλαδή αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση εμπλοκής της Θεσσαλονικιάς ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στο Qatar-gate, με αρκετά τοπικά στελέχη να κάνουν λόγο για «χαριστική βολή» που έχει καταρρακώσει το ηθικό του κομματικού μηχανισμού και κυρίως της «πράσινης» βάσης στον Βορρά, η οποία αισθάνεται να συμπιέζεται αφόρητα ανάμεσα στην παραδοσιακή υπεροχή της Ν.Δ. και τον ανερχόμενο στις εργατικές περιοχές ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Η δυστοκία εξεύρεσης κομματικού υποψήφιου δημάρχου για τον κεντρικό δήμο (όταν κάποια σενάρια ήθελαν την Εύα Καϊλή να καλοέβλεπε το ενδεχόμενο μετακόμισής της από τις Βρυξέλλες), αλλά και προσώπων ευρύτερης κοινωνικής εμβέλειας στα «πράσινα» ψηφοδέλτια των επικείμενων εθνικών εκλογών υπήρξαν μερικά μόνο από τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη.
kaili_tzortzi_arthro

Ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε κοινωνικές δομές με έμφαση στην υποστήριξη παιδιών, μένοντας ωστόσο μακριά από τους κεντρικούς -και πολυσύχναστους λόγω γιορτών- δρόμους της πόλης, αλλά και από τα γνωστά δημοσιογραφικά στέκια, όπου ο τρόπος αναδιάταξης των όποιων δυνάμεων του τοπικού ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. συνιστά πλέον διαρκές ζητούμενο, πλάι στο φλιτζάνι με τον καφέ.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους την αγωνία τους για τυχόν αντίποινα της εκλογικής τους βάσης στην επικείμενη κάλπη αναφορικά με τη θεσμική παρουσία του κόμματος στην εκδήλωση ανάγνωσης παραμυθιών από drag queens σε «παιδιά ηλικίας 3 ετών, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί, σύμφωνα και με διάσημους παιδαγωγούς», παράμετρος που φαίνεται να προβληματίζει αρκετά στελέχη.

Διαβλέποντας, παράλληλα, σημάδια πολιτικού ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα κεντρικά στελέχη της νέας γενιάς, «ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε διαγωνισμό “προοδευτικότητας” με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προτείνουμε πραγματικά προοδευτικές λύσεις για όλους τους πολίτες», εξηγούν τα ίδια στελέχη, φοβούμενα μήπως «στο τέλος χαθεί το μέτρο και δικαιωθεί η Λάσπα σαρώνοντας σε σταυρούς, σε περίπτωση υποψηφιότητάς της στην Α’ Θεσσαλονίκης» με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.

Κατερίνα Λάσπα: Η διαδρομή από την τηλεόραση μέχρι την πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη βρήκαν την κυρία Κατερίνα Λάσπα τα απόνερα της θύελλας που ξέσπασε με αφορμή την τοποθέτησή της για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση όπου drag queens διάβασαν παραμύθια σε μικρά παιδιά. Η γενική γραμματέας Eθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ/KΙΝ.ΑΛ. επέλεξε να μην τοποθετηθεί περαιτέρω στο θέμα θεωρώντας ότι τα όσα ανήρτησε ήταν αρκετά. Συζητώντας, πάντως, το θέμα με φίλες και φίλους στη Νύμφη του Θερμαϊκού επέμεινε ότι το συγκεκριμένο event ήταν άτοπο, αχρείαστο και προσκρούει στην κοινή λογική.

Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό της περιβάλλον, ένιωσε ότι όλο αυτό ήταν μια αχρείαστη προσπάθεια να απευθυνθούν σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Οπως έλεγε σε μεγάλη παρέα, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη διαφορετικότητα για μια αρμονική κοινωνική συνύπαρξη. Ως μητέρα δύο παιδιών, ενοχλήθηκε και το είπε γνωρίζοντας ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις τις οποίες χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενες. Ισως μάλιστα να μην περίμενε σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως υποστηρίζει το στενό της περιβάλλον, τις θετικές αντιδράσεις από κόσμο που συνάντησε τυχαία στη Θεσσαλονίκη για τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της.
laspa-xr
Οσοι ξέρουν την Κατερίνα Λάσπα υποστηρίζουν ότι δεν τρελαίνεται να μπει στη Βουλή και εξακολουθεί να λέει την άποψή της όταν νιώθει ότι κάτι είναι λάθος, όποιο κι αν είναι το κόστος

Η κυρία Λάσπα είχε γράψει στην προσωπική της σελίδα που διατηρεί στο Instagram αναφερόμενη στην εκδήλωση με τις drag queens: «Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει με πλάγιο τρόπο τέτοια πρότυπα σε παιδάκια». Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν εντονότατες για την τοποθέτησή της από οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, που την κατηγόρησαν για απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο. Αντιδράσεις υπήρξαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ από τοποθετήσεις στελεχών που ζητούσαν τη διαγραφή της.
Από τα media στην πολιτική

Η κυρία Λάσπα μεγάλωσε σε αστική οικογένεια στη συνοικία Ντεπώ της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας το 21ο Λύκειο, ήταν ήδη μια πολύ καλή αθλήτρια της κολύμβησης, με τρία πανελλήνια ρεκόρ στο ενεργητικό της, όταν έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πιθανόν δεν έχει ξεχάσει ποτέ την ημέρα όπου βγήκαν τα αποτελέσματα, αφού δεν πέρασε για μόλις δύο μόρια στη Νομική Θεσσαλονίκης και με τον εγωισμό της θιγμένο αποφάσισε να μην ξαναδώσει εξετάσεις. Σπούδασε Γραφιστική και Διαφήμιση δουλεύοντας παράλληλα ως babysitter.

Αργότερα ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία Audio Visual και το ραδιόφωνο. Η τηλεόραση ήταν το επόμενο βήμα στη διαδρομή της 47χρονης σήμερα Θεσσαλονικιάς, η οποία ξεκίνησε από το κανάλι EUROPE ONE εκφωνώντας το δελτίο ειδήσεων. Ακολούθησε η μεταγραφή της στο κανάλι ΩΜΕΓΑ, όπου παρουσίαζε τη βραδινή εκπομπή «Σκιές», την οποία παρακολούθησαν ένα βράδυ του 1997 στελέχη του STAR που βρίσκονταν στην πόλη για το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Την αναζήτησαν και της πρότειναν να κατέβει στην Αθήνα, κίνηση που άλλαξε για πάντα τη ζωή της, αφού άφησε την ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.

Τρεις μήνες μετά βγήκε στον αέρα το «Star Cafe», η πρώτη πρωινή εκπομπή του καναλιού με παρουσιάστρια την 22χρονη τότε Λάσπα. Η αναγνωρισιμότητα ήρθε μαζί με τις κοινωνικές συναναστροφές και η γοητευτική παρουσιάστρια προχώρησε σταθερά, χωρίς όμως να ξεχνά ποτέ την πόλη της.

Ο δεσμός της με τον σκηνοθέτη Στέφανο Σαρτίνι διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, χωρίς όμως να καταλήξει στα σκαλιά της εκκλησίας, αλλά σε χωρισμό. Αυτός που έμελλε να σημαδέψει για πάντα τη ζωή της ήταν ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Νικολόπουλος, τον οποίο γνώρισε τον Αύγουστο του 2006 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Τρία χρόνια μετά παντρεύτηκαν (με τον γαμπρό να υιοθετεί ένα αντισυμβατικό dress code) και την επόμενη χρονιά η ίδια γίνεται για πρώτη φορά μητέρα φέρνοντας στον κόσμο την κόρη της Σάρα.

Η ίδια αποφάσισε να απέχει συνειδητά από τα media και έτσι δοκίμασε τις δυνάμεις της στον χώρο της εστίασης με μαγαζιά που άφησαν το στίγμα τους όπως το «Stalin» στο Χαλάνδρι. Το 2017 γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του ζευγαριού, Αντρια. Η ίδια όμως κατάφερε, εκτός από πολύ καλή μητέρα, να επιστρέψει στην τηλεόραση με τον κύκλο εκπομπών «RealtaLK» στη NOVA. Παράλληλα έστησε το beach bar «Saan» στη Σέριφο, όπου ξεκαλοκαιριάζει τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ποτέ την τελευταία 15ετία δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά.

Πριν από λίγες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ την επέλεξε για τη θέση της γενικής γραμματέως Εθελοντισμού, την οποία η ίδια αποδέχτηκε. Γι’ αυτούς που την ξέρουν δεν έχει αλλάξει καθόλου, δεν τρελαίνεται να μπει στη Βουλή και εξακολουθεί να λέει την άποψή της όταν νιώθει ότι κάτι είναι λάθος, όποιο κι αν είναι το κόστος, όπως συνέβη και με την ανάρτησή της για τις drag queens.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης