Novartis: 14 γυναίκες και 5 άνδρες δικάζουν Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη

Novartis: 14 γυναίκες και 5 άνδρες δικάζουν Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη

Στο Ειδικό Δικαστήριο έφτασαν νωρίς το πρωί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς  -Οι κατηγορίες, οι δικαστές, οι δικηγόροι, η πολιτική αγωγή και ο κατάλογος με τους μάρτυρες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
papagelopoulos_touloupaki_diki_in_xr
Σήμερα το πρωί στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ανοίξε η αυλαία της δίκης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Λίγο μετά τις 08:30 ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη, έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο. 

papagelopoulos_touloupaki___4_
papagelopoulos_touloupaki___5_

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη, ανέφερε:

«Σήμερα στο ειδικό δικαστήριο, σύρετε από την κυβερνητική πλειοψηφία με μια κακοστημένη κατηγορία η έντιμη εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση Novartis, η Ελένη Τουλουπάκκη.
Κλείσιμο
papagelopoulos_touloupaki_in__9_

Ταυτόχρονα όμως, επιχειρείται να τρομοκρατηθούν, όλοι οι έντιμοι δικαστές και να εξασφαλιστεί έτσι η ασυλία των ισχυρών του χρήματος, και του καθεστώτος.
papagelopoulos_touloupaki_diki_in_xr

Είναι μια κακοποιητική εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Είναι βαρύτατο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας, που έρχεται να συμπληρώσει τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από το παρακράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κύριος Μητσοτάκης, δεν διέπραξε όμως, μόνο ύβρη κατά της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας με τις επιλογές του. Συνάμα, διέπραξε και μέγα σφάλμα. Και αυτό, γιατί από το ειδικό δικαστήριο, δεν θα προκύψει μόνο η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και η αποκάλυψη των παρανόμων μεθοδεύσεών του.
papagelopoulos_touloupaki_in__20_

Το σκότος του καθεστώτος Μητσοτάκη, δεν θα τυφλώσει τους δικαστές. Αν ο πολιτικός αυτουργός, αυτής της ιλαροτραγωδίας, είχε μελετήσει λίγο καλύτερα, τους αρχαίους κλασικούς, αυτό που έγραψε ο Ευριπίδης.

‘’Αλλ' η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει. Αλλά η δικαιοσύνη, βλέπει και στο σκοτάδι’’».

papagelopoulos_touloupaki___2_

Η αυλαία της δίκης θα αργήσει να πέσει, καθώς αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έξι μήνες.

Και θα διαρκέσει πολλούς μήνες, παρότι το παραπεμπτικό βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (25/2022) άφησε έξω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της υπόθεσης που ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική ζωή της χώρας και αφορούσε τη δήθεν εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων. Οι δικογραφίες σε βάρος των δέκα τέθηκαν στο αρχείο, ωστόσο αμαυρώθηκαν τόσο ως πολιτικές προσωπικότητες όσο και ατομικά από κοινωνικής και ηθικής σκοπιάς.

Το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το επίμαχο βούλευμα (25/2022) απαρτιζόταν από τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Χατζηγεωργίου, τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριο Σκαλτσούνη (και οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν ελάχιστα λεπτά μετά την έκδοση του βουλεύματος), την αρεοπαγίτη Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού, την επίσης αρεοπαγίτη και εισηγήτρια της υπόθεσης Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου και τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη.

Η πρώτη μέρα της δίκης διεξάγεται το πρωί, ενώ το υπόλοιπο διάστημα θα αρχίζει το μεσημέρι και θα διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ. Η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη  διεξάγεται μέρα παρά μέρα, ενώ στις ενδιάμεσες μέρες θα διεξάγεται η αντίστοιχη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Πάντως, για τη δεύτερη αυτή δίκη αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η Βουλή να κληρώσει πέντε μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς οι πέντε δικαστές έχουν κληρωθεί και στη σύνθεση της υπόθεσης της Novartis. Για τον λόγο αυτό ολοι τους έχουν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ετσι, μετά την κλήρωση από τη Βουλή των πέντε δικαστών θα οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δεύτερης αυτής δίκης του Ειδικού Δικαστηρίου από την πρόεδρό του, αρεοπαγίτη Ανθή Γκάμαρη.

Με την έναρξη της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να ζητηθεί από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου η πλήρης τηλεοπτική κάλυψη της δίκης (ζωντανή αναμετάδοση), κάτι ανάλογο που είχε γίνει στη δίκη Παπανδρέου - Κοσκωτά το 1991. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αναμένεται να απορριφθεί ομόφωνα από το δικαστήριο.
2503352
Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας

Στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι έμπειροι δικαστές τόσο από τον Αρειο Πάγο όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόεδρος στη δίκη της Novartis θα είναι, ως αρχαιοτέρα, η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, η οποία θεωρείται από τους συναδέλφους της πολύ καλή νομικός και δικαστής, αλλά και «σκληρή όταν είναι στην έδρα».

Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου τόσο στη δίκη της φαρμακοβιομηχανίας όσο και των τηλεοπτικών αδειών θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή. Η τελευταία κληρώθηκε από τη Βουλή εισαγγελέας έδρας και στις δύο επίμαχες υποθέσεις και θα είναι παρούσα και στις δύο, αφού δεν θα διεξάγονται καθημερινά αλλά εναλλάξ, τη μία ημέρα η πρώτη και την άλλη η δεύτερη.

Το Ειδικό Δικαστήριο έχει έντονο άρωμα γυναίκας, καθώς το ανδρικό φύλο είναι μειονότητα (από τα 19 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη μόνο οι 5 είναι άνδρες). Συγκεκριμένα, στην έδρα θα είναι τα τακτικά μέλη του Αρείου Πάγου (αρεοπαγίτες) Ελένη Φραγκάκη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Ανθή Γκάμαρη. Οι πέντε πρώτες, πριν από λίγες ημέρες προήχθησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Αναπληρωματικά μέλη από τον Αρειο Πάγο θα είναι οι αρεοπαγίτες Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου. Δεν αποκλείεται ένα από τα αναπληρωματικά μέλη να ζητήσει εξαίρεση για λόγους υγείας. Παράλληλα, αναπληρωματική εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση.

Από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας τακτικά μέλη θα είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Βασίλειος Αραβαντινός, Ολγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης και αναπληρωματικά μέλη οι Αννα Καλογεροπούλου, Παναγιώτης Τσούκας και Χρήστος Λιάκουρας.

Ωστόσο, στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη. Κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης οι τακτικοί και οι αναπληρωματικοί δικαστές έχουν τις ίδιες δικονομικές δυνατότητες. Δηλαδή, εκτός από τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους και τα αναπληρωματικά. Αντίθετα, τα αναπληρωματικά μέλη δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διασκέψεις επί ενστάσεων και αιτήσεων που θα υποβάλλονται από τους δικηγόρους, ούτε φυσικά στην τελική διάσκεψη κατά την οποία το δικαστήριο θα λάβει την απόφασή του.

Την υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, Μάνος Ροδουσάκης και Ιπποκράτης Μυλωνάς. Και οι τρεις θεωρούνται καλοί ποινικολόγοι, με τη μόνη διαφορά ότι ο τελευταίος έχει ροπή στις δικονομικές ενστάσεις και τις αιτήσεις εξαίρεσης, κάτι που εκτιμάται ότι θα παρατείνει τη διάρκεια της δίκης.

Νομικοί παραστάτες της κυρίας Τουλουπάκη θα είναι οι έμπειροι ποινικολόγοι Βασίλης Χειρδάρης, Γιάννης Μαντζουράνης και Ευάγγελος Γεωργακόπουλος.

Στην αυριανή δίκη μέχρι στιγμής έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με δικηγόρο τον Θέμη Σοφό. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν κάποια από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα δεν αφήνει νομικά περιθώρια. Φυσικά, εάν κάποιοι από τους δέκα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, αυτό θα κριθεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά μάλλον δεν διαφαίνεται να λάβει σχετική απόφαση το δικαστήριο.
5539619

Οι 13 μάρτυρες

Ο κατάλογος των 13 μαρτύρων του κατηγορητηρίου ξεκινάει με πρώτο τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis και έχει καταθέσει και σχετικές μηνύσεις.

Ο κατάλογος των μαρτύρων συνεχίζει με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και υποψήφια πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Εύης Χριστοφιλοπούλου και ακολουθούν η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, στενοί συνεργάτες το επίμαχο διάστημα της κυρίας Τουλουπάκη. Ολοι οι εν λόγω μάρτυρες κλήθηκαν από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ηλιοπούλου, εκτός από τους κυρίους Ντζούρα και Μανώλη, οι οποίοι κλήθηκαν κατόπιν αιτήματος της κυρίας Τουλουπάκη.

Ακόμη, κατόπιν αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου έχουν κληθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
2251123

Ποιες είναι οι κατηγορίες

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, παραπέμφθηκε ομόφωνα στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά τη μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουμπλή» στη Βουλή παραπέμφθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) στο Ειδικό Δικαστήριο και η κυρία Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, κατ’ εξακολούθηση, για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που άσκησε στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί τον φάκελο της Novartis προτού ακόμη αναλάβει καθήκοντα στη θέση αυτή η κυρία Τουλουπάκη, στον πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για τους φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Πού θα γίνει η δίκη

Η δίκη για την υπόθεση της Novartis θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εκεί, στην ίδια αίθουσα, διεξήχθη το 1992 η λεγόμενη «μητέρα των δικών» με κατηγορούμενους τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τους τότε υσσπουργούς Μένιο Κουτσόγιωργα (εξέπνευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα), Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ κεντρικό πρόσωπο ήταν ο τότε τραπεζίτης (Τράπεζα Κρήτης) και σήμερα επιχειρηματίας Γιώργος Κοσκωτάς.

Στην ίδια αίθουσα δικάστηκε το 2015 και ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου λόγω αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ (αφαίρεση από αυτή συγγενικών του προσώπων).

Πριν από 32 χρόνια, το 1990, στην ίδια δικαστική αίθουσα διεξήχθη η δίκη για το λεγόμενο «σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού» με βασικό κατηγορούμενο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νικόλαο Αθανασόπουλο και άλλα έξι εμπλεκόμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε πρόεδρος της ITCO Σούλης Αποστολόπουλος, διευθυντές τελωνείων κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλενα Χαραλαμπούδη: Η πιο viral μαμά


Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Συμφώνησε να βάλει τέλος στη δικαστική διαμάχη με τον πατέρα της


Η τρομακτική τούμπα του Αμερικανού ράπερ Post Malone στη σκηνή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης