Έλενα Χαραλαμπούδη: Η πιο viral μαμά

Έλενα Χαραλαμπούδη: Η πιο viral μαμά

Είναι ό,τι πιο φρέσκο, αστείο και to the point μπορεί να βρει κανείς στο Διαδίκτυο - Η μητέρα του «5 Minute Mum» καυτηριάζει με χιούμορ  τις συνήθειες των γονιών της νέας γενιάς και παράλληλα αυτοσαρκάζεται

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
charalamboudi-0
Οι γονείς της γενιάς των Millennials είναι πλέον πάνω από 22 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ, με περίπου 9.000 μωρά να γεννιούνται κάθε μέρα. Ψηφιακά δικτυωμένη και εθνοτικά ποικιλόμορφη, αυτή η αυξανόμενη ομάδα γονέων μπορεί να καθυστερεί τον γάμο, αλλά είναι λιγότερο δεσμευμένη στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ελενα Χαραλαμπούδη, που επέλεξε να μιλήσει για την εμπειρία της μητρότητας με τον δικό της τρόπο, με την εκπομπή της στο YouTube, «5 Minute Mum». Είναι ηθοποιός, μαμά της Φαίδρας, σύντροφος ζωής του Λάζαρου, κόρη του Γιώργου και της Μαίρης, αδελφή του Πέτρου, θεία του Φίλιππου και της Μάγιας, φίλη της Λίζας, της Δήμητρας και της Κορίνας, νονά του Κωσταντίνου, οικογένεια για τη Μαρίλια και την Αριστέα, εργαζόμενη μαμά και φαν της ψυχοθεραπείας σε αυτή την περίεργη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Εχει χωρέσει στη ζωή της πολλές ιδιότητες. Σε κάποιες είναι πιο συνεπής, σε άλλες πάλι όχι και τόσο, αλλά το προσπαθεί, όπως κάθε γυναίκα άλλωστε. Αξίζει όμως να τη γνωρίσουμε στην πρώτη της συνέντευξη.
4 τύποι μαμάδων στον ΑΓΙΑΣΜΟ | Έλενα Χαραλαμπούδη -5 Minute Mum

Η Ελενα είναι ένα κορίτσι των 90s που λατρεύει το θέατρο και το παιδί της. Πώς ήταν όμως η ίδια παιδί; «Είχα πολύ ωραία και ελπιδοφόρα παιδικά χρόνια, σε ένα αστικό περιβάλλον στην Αθήνα, με τα καλοκαίρια μας να τα περνάμε στην Αιγείρα στην Αχαΐα, τότε που πηγαίναμε διακοπές τρεις μήνες σερί, όχι σαν τώρα που πας με το ζόρι μια βδομάδα και αν... Μεγάλωσα με γαλλικά, πιάνο, μπαλέτο, δραστηριότητες, ιδιωτικά σχολεία, με τους γονείς μου να δουλεύουν πολλές ώρες της ημέρας. Μεγαλώσαμε με τους παππούδες. Ετσι ήταν τα περισσότερα παιδιά εκείνη την εποχή. Οι γονείς μου ήταν πάντα εκεί, αλλά όχι με τον τρόπο που είναι οι γονείς του 2022. Μου έδωσαν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για να καταλάβω πού ανήκω, ποια είναι η θέση μου, να αμφισβητώ και να ψάχνομαι. Οι παθογένειες, όπως σε κάθε ελληνική οικογένεια, δεν έλειπαν ούτε από τη δική μου, αλλά μεγαλώνοντας τις κατάλαβα, τις αποδέχτηκα, τις συγχώρεσα και τελικά έμαθα μέσα από αυτές και τώρα είμαι ο γονιός που είμαι και επιλέγω έναν λίγο διαφορετικό τρόπο για να μεγαλώσω τη Φαίδρα. Πάντα, όμως, κουβαλάω τους γονείς μου μέσα μου με αγάπη», μου δίνει μια σύντομη εικόνα της ζωής της.
5 Τύποι μαμάδων στη δασκάλα| Έλενα Χαραλαμπούδη-5 Minute Mum

Κλείσιμο
charalamboudi-01
Φόρεμα Cloe και πέδιλα, Vassilis Zoulias


Από παιδί έγινε μια έφηβη γεμάτη όνειρα, ύστερα μια συνειδητοποιημένη ηθοποιός, σύντροφος και μητέρα. Πόσο άλλαξε τη ζωή της η μητρότητα; «Μου έδωσε έμπνευση. Οχι ότι πριν δεν είχα, αλλά μου άνοιξε έναν καινούριο κόσμο που δεν τον γνώριζα και μέσα από αυτόν αντλώ καθημερινά δύναμη και μαθαίνω σε βάθος τον εαυτό μου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν να κάνω παιδί σε τόσο νεαρή ηλικία, αλλά ερωτεύτηκα. Πολύ. Και είπα ότι θέλω να κάνω παιδί με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Σίγουρα τα πρώτα χρόνια προσπάθησα να βρω τα πατήματά μου, αλλά έχω τόση αγάπη και υποστήριξη από τον σύντροφό μου, που όλα κυλάνε ομαλά. Το μόνο που άλλαξε προς το χειρότερο είναι ο φόβος. Φοβάμαι υπερβολικά για διάφορα πράγματα. Ας πούμε, να είμαι στη στάση και να με πατήσει το λεωφορείο. Τι θα κάνει το παιδί μου μόνο του; Μιλάμε για υπερβολές. Το δουλεύω όμως. Είπαμε, μ’ αρέσει η ψυχοθεραπεία. Επίσης άλλαξε η άποψή μου για τον χρόνο. Γιατί να μην έχουμε 54 ώρες την ημέρα; Ηρεμα ρωτάω».
Διακοπές με παιδιά Τότε vs Τώρα (80's edition) | Έλενα Χαραλαμπούδη -5 Minute Mum


Από όλες τις συμβουλές που της έχει δώσει η μητέρα της, η Ελενα κρατάει την παρακάτω: «“Βγες μια βόλτα και άσε και σε κάποιον άλλον το παιδί”. Οι μαμάδες το ξεχνάμε αυτό και βυθιζόμαστε μέσα στα παιδιά μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά για να πάρουμε δύναμη να συνεχίζουμε με την ίδια ορμή καθημερινά, πρέπει να έχουμε ουσιαστικό χρόνο για μας. Μιλάω για πράξεις που θα μας κάνουν να ξαναβρίσκουμε την παιδικότητά μας για να μη γεμίσει ο κόσμος με ενήλικους που βαριούνται και φοβούνται (ακόμα και ένα λεωφορείο)».

charalamboudi-1
Φόρεμα Sandy, Vassilis Zoulias


Η YouTube περσόνα

Της στέλνουν δεκάδες μηνύματα στο Instagram. Της ζητούν συμβουλές, την αποθεώνουν, τη θέλουν για φίλη τους. Ως ηθοποιός έχει μάθει να παρατηρεί και να δημιουργεί απίθανους χαρακτήρες και κόσμους. «Η “5 Minute Mum” είναι μια περσόνα που εμπεριέχει όλες τις εμπειρίες μου, τις εικόνες μου για τη μητρότητα, τις φίλες μου, όλες τις γυναίκες που υπήρξαν στη ζωή μου και με επηρεάζουν. Είναι μια μαμά που κουβαλάει το παρελθόν της κλείνοντάς του το μάτι και προχωρώντας μπροστά με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. “I’m every woman”, που λέει και το τραγούδι», αναφέρει η Ελενα.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν η Λίζα Αποστολοπούλου και η Ζωή Κρονάκη αποφάσισαν να φτιάξουν ένα κανάλι αποκλειστικά για μαμάδες. Εκείνη είχε αποφασίσει να απέχει για έναν χρόνο θεατρικά και τηλεοπτικά για να μεγαλώσει το παιδί της και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει. Τέσσερα χρόνια μετά έχουν αλλάξει τα δεδομένα και το ελληνικό YouTube έχει κουραστεί από την ιδέα της τέλειας Instagrammer μαμάς με τις άψογες φωτογραφίες και τα giveaways. Το «5 Minute Mum» ήρθε σαν αστεία σανίδα σωτηρίας για τις νέες μητέρες που αναζητούν λίγη διασκέδαση. «Στην πορεία βέβαια subscribers του καναλιού έγιναν και μπαμπάδες και άλλοι άνθρωποι που ζητούσαν όλο και περισσότερο την αλήθεια, το χιούμορ και ταυτίστηκαν μαζί μου. Τα βίντεο είναι αυθόρμητες στιγμές που μετά ξαφνικά λέμε με το συνεργείο: “Ωραία, πάμε τώρα να το γυρίσουμε αυτό.” Εχει πολύ αυτοσχεδιασμό, όπως είναι μια παρέα που κουβεντιάζει και γελάει», μου λέει.

Η Ελενα θέλει να κάνει ένα βίντεο με την Τζένιφερ Λόπεζ, γιατί είναι μια γυναίκα παθιασμένη με τη δουλειά της, τα παιδιά της, τους έρωτές της και στα 53 της νιώθει πιο σέξι από ποτέ. Είναι αλήθεια η Λόπεζ πρότυπο; «Καμία γυναίκα δεν γεννήθηκε μαμά. Ολες μαθαίνουμε στην πορεία. Οπότε μια νέα μαμά θα κάνει και λάθη, δεν θα νιώθει συνέχεια χαρούμενη και ευτυχισμένη. Εκεί χωράνε το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, για να την κάνουν να νιώσει άνετα και να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της. Ναι, είμαστε εύθικτοι ως λαός, δεν ξεκολλάμε εύκολα από τα ιερά πρότυπα, αλλά έχω εμπιστοσύνη στη γενιά μου. Δεν φάγαμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης για το τίποτα. Νομίζω ότι η εικόνα της σύγχρονης μητέρας αλλάζει και τελικά απελευθερώνεται από τα στερεότυπα» ◆

charalamboudi-2
Φόρεμα, DNA Stars


Styling: Λίζη Παπάζογλου. Make-up/Hair: Πετρούλα Δουράμπεη. Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου. Props και παιχνίδια, Jack in The Box
Ευχαριστούμε το Goody’s Burger House (Βουτάδων 50, Γκάζι, τηλ.: 210 3476405) για τη φιλοξενία της φωτογράφησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ