Ρόδος: Βίντεο από τις τελευταίες στιγμές πριν τη δολοφονία του εργολάβου

Ρόδος: Βίντεο από τις τελευταίες στιγμές πριν τη δολοφονία του εργολάβου

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο 53χρονος ιδιοκτήτης καταλύματος στο Φαληράκι και ο 20χρονος γιος του που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση

rodos-ergolavos
Οι τελευταίες στιγμές του εργολάβου που δολοφονήθηκε στη Ρόδο βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από ένα νέο βίντεο.

Οι κινήσεις του θύματος, προτού βρει δραματικό τέλος, αποτυπώνονται σε βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή «Tlive» του Alpha. 


Υπενθυμίζεται ότι ο 46χρονος εργολάβος δολοφονήθηκε, στις 28 Αυγούστου, στο Φαληράκι της Ρόδου, έξω από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχει ο καθ’ ομολογίαν 53χρονος δράστης.

Προσωρινά κρατούμενοι πατέρας και γιος για τη δολοφονία του εργολάβου - «Να σαπίσετε στη φυλακή»

Κλείσιμο
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν το Σάββατο, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ο 53χρονος ιδιοκτήτης καταλύματος στο Φαληράκι και ο 20χρονος γιος του, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, του εργολάβου οικοδομών Τζάνη Τοπάλυ του Χαμίτ, 46 ετών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, και οι δύο κατηγορούμενοι, απολογούμενοι παρουσία των συνηγόρων τους κ.κ. Ακη και Δημήτρη Δημητριάδη και Δημήτρη Βερβέρη, ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατος του 46χρονου οφείλεται σε ατύχημα κατά την διάρκεια συμπλοκής υποστηρίζοντας ότι επήλθε προφανώς από την πτώση του στο έδαφος ενώ είχε αναισθητοποιηθεί με σχοινί στον λαιμό του. Επεσήμαναν ακόμα ότι δεν έχει καμία υπαιτιότητα γι' αυτό ο 20χρονος. Ο 53χρονος εξάλλου σχολίασε διεξοδικώς την έκθεση του ιατροδικαστή.

Η προσαγωγή των δύο κατηγορούμενων στο δικαστικό μέγαρο έγινε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ομάδα εξαγριωμένων ομοεθνών του θύματος, συγκεντρώθηκαν συγκεκριμένα από νωρίς έξω από τα δικαστήρια και με το που αφίχθησαν οι δύο κατηγορούμενοι, έβριζαν, ζητώντας «να σαπίσουν στη φυλακή». Τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει ο διοικητής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καζαμίας.
ΦΟΝΟΣ ΤΟΠΑΛΥ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας Ρόδου, κ. Άρης Κασάπη, δήλωσε ότι με τη συγκέντρωση θέλησαν όχι απλά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη δολοφονία του 46χρονου αλλά να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων.

«Συγκεντρωθήκαμε ως άνθρωποι, ως συμπατριώτες του θύματος για να στείλουμε ένα μήνυμα, να ζητήσουμε την πραγματική τιμωρία των ανθρώπων εκείνων που του στέρησαν τη ζωή. Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα και εκείνο που ζητούμε, είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κασάπη, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Ρόδο από την αλβανική κοινότητα σε συνεργασία με σωματεία του νησιού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κασάπη, στόχος του συλλαλητηρίου δεν είναι μόνο να διαδοθεί το μήνυμα για την παραδειγματική τιμωρία των συλληφθέντων, αλλά και να μάθουν τα νέα παιδιά ότι οι διαφορές των ανθρώπων δεν πρέπει να λύνονται με τέτοιους …ακραίους τρόπους.

Η απολογία του 53χρονου

Ο 53χρονος απολογούμενος εισαγωγικά εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος.

Ο 53χρονος, πατέρας 4 παιδιών αναφέρθηκε, στην οικογενειακή του κατάσταση, επεσήμανε ότι είναι θρήσκος και ότι επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Άγιο Όρος και ότι ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για κάποια αξιόποινη πράξη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με το 46χρονο θύμα επανέλαβε ότι τον γνώρισε ως εργολάβο οικοδομών και συνεργάστηκαν αρκετές φορές καθώς ήταν συνεπής και καλός στη δουλειά του. Η μια του κόρη είναι συμμαθήτρια της κόρης του 46χρονου και αρκετές φορές την είχε παραλάβει από το σχολείο, ενώ έχει φάει μαζί τους.

Το 2019 ο 46χρονος, όπως είπε, ανέλαβε και πραγματοποίησε εργασίες επισκευών στα δωμάτια που διατηρεί, για τις οποίες συμφώνησαν να του καταβάλει συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ, σε δόσεις, υπογράφοντας μάλιστα και σχετική συμφωνία, ενώ του έδωσε και προκαταβολή ύψους 25.000 ευρώ. Λόγω της πανδημίας που έπληξε και τον κλάδο του τουρισμού, τα έτη 2020 και 2021, η δουλειά δεν εξελίχθηκε καλά και δε μπόρεσε να τον αποπληρώσει πλήρως, αλλά έδινε ό,τι μπορούσε.

Το έτος 2022 όμως, που η δουλειά επανήλθε στα επίπεδα της προ-κορωνοϊού εποχής, όπως είπε, εξόφλησε πλήρως το χρέος με μερικότερες καταβολές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταβάλλοντάς του συνολικά 124.152 ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι πέραν του οφειλόμενου κεφαλαίου, κατέβαλε και ποσό για τόκους και για τη συμφωνηθείσα ποινική ρήτρα. Πρόσθεσε ότι για κάθε ποσό που εισέπραττε υπέγραφε ο ίδιος και όπως διατείνεται ήταν ολοσχερώς εξοφλημένος.

Μάλιστα, η επαγγελματική τους συνεργασία εξελισσόταν, δεδομένου ότι είχαν έλθει σε συμφωνία για να αναλάβει και την κατασκευή μιας εξωτερικής πισίνας στην επιχείρηση, έργο που είχε προγραμματίσει με σκοπό την αναβάθμιση των δωματίων.

Για την εκτέλεση δε των συναφών εργασιών ο ίδιος, όπως υποστήριξε, είχε υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση, στην οποία του ζητούσε την καταβολή προκαταβολής ύψους 30% προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες. Για την επίμαχη ημέρα της 28ης Αυγούστου 2022, υποστήριξε ότι τον καλούσε από νωρίς, προκειμένου να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με το έργο και να πάρει και κάποια χρήματα ως προκαταβολή αφού υπογράψουν.

Του είπε να μεταβεί στο κατάλυμα την 11.30 ώρα αλλά δεν εμφανίστηκε και τον κάλεσε την 14.30 και ήθελε να βρεθούν αλλά επειδή κατάλαβε ότι ήταν μεθυσμένος τον απέφυγε και του ζήτησε να βρεθούν την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι ο 46χρονος όταν κατανάλωνε αλκοόλ, γινόταν οξύθυμος, επιθετικός, έβριζε και απειλούσε. Ισχυρίστηκε ότι τον ξανακάλεσε την 16.30 ώρα και τον πίεζε να βρεθούν και όπως είπε τον απέφυγε λέγοντας του ότι θα πήγαινε με τις κόρες και τη γυναίκα του στο πανηγύρι του Αϊ Γιάννη στις Καλυθιές. Συνέχισε να του τηλεφωνεί και κάποια στιγμή, ενώ ήταν στο πανηγύρι, απάντησε στην κλήση του και όπως είπε λόγω του αλκοόλ, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, τον έβριζε και τον απειλούσε.

Περίπου στις 22:40 τον κάλεσε στο κινητό του ο γιoς του, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν στο μπαρ και του είπε ότι είχε πάει στον προαύλιο χώρο της επιχείρησης, δίπλα στα δωμάτιο, ο 46χρονος, σε έξαλλη κατάσταση, ότι ήταν πολύ μεθυσμένος, ότι έπαιζε τα φώτα του αυτοκινήτου του, ότι κόρναρε, φώναζε και έβριζε. Αφησε τη γυναίκα και τις κόρες του στο πανηγύρι και έσπευσε στην επιχείρηση. Φτάνοντας, κατευθύνθηκε στο χώρο του μπαρ όπου περίμενε ο 46χρονος και όπως περιέγραψε άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί να του δώσει 500 ευρώ και εκείνος προσπάθησε να τον ηρεμήσει κι ενώ έδειχνε να εκτονώνεται η κατάσταση έγινε ακόμη πιο επιθετικός.

Ισχυρίστηκε ότι πήγε να τον χτυπήσει με κουτουλιά και τον έπιασε από τον λαιμό. Ο γιος του προσπάθησε να του τραβήξει τα χέρια, όμως τον σύγχυσε περισσότερο και τον χαστούκισε, όπως υποστήριξε, στο πρόσωπο και ακολούθως τον χτύπησε με γροθιά στα πλευρά.

Ο 53χρονος, ισχυρίζεται ότι του είπε να βγουν στο πάρκινγκ για να εξηγηθούν, ότι υπήρξε συμπλοκή που ξεκίνησε έξω από τη ρεσεψιόν μπροστά από τα δωμάτια και κατέληξε στους τενεκέδες των σκουπιδιών. Ο γιος του προσπάθησε να τους χωρίσει και ο 46χρονος τον ξαναχτύπησε. Ο 53χρονος είπε ότι έδιωξε τον γιό του και κατά την διάρκεια της συμπλοκής του κατάφερε μια δυνατή γροθιά στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού του, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί πρόσκαιρα. Εκεί είχε σταθμευμένο το αγροτικό του αυτοκίνητο και στην καρότσα είχε αφημένο ένα σχοινί. Ενστικτωδώς, όπως περιέγραψε, το έπιασε και ενώ ήταν ζαλισμένος του το πέρασε στο λαιμό, προκειμένου να τον ακινητοποιήσει. Προσπαθούσε να απελευθερωθεί, τραβώντας το σκοινί και συγχρόνως σπρώχνοντάς τον, με το σώμα του προς το ανηφορικό δρομάκι πίσω από τους κάδους. Εκείνος τραβούσε το σκοινί προκειμένου να τον αναισθητοποιήσει. Σε κάποια στιγμή, ένιωσε ότι δεν έφερε πλέον αντίσταση και τότε χαλάρωσε το σκοινί και εκείνος σωριάστηκε με δύναμη στο έδαφος, προφανώς λιπόθυμος.

Τότε όπως ισχυρίστηκε, διαπίστωσε ότι είχε χτυπήσει στο κεφάλι του. Το έδαφος εκεί, όπως είπε, είναι τραχύ και έχει διάσπαρτες πέτρες από την παραλία και ότι μετά την πτώση του, σταμάτησε να αντιδρά.

Κοίταξε τον σφυγμό του και βεβαιώθηκε ότι ήταν νεκρός και δεν αντιδρούσε. Φώναξε τον γιο του γιατί δεν ήξερε τι να κάνει και εκείνος σοκαρισμένος του είπε ότι θα έφταναν σε λίγο στο κατάλυμα κάτι φίλοι του με τους οποίους θα πήγαινε βόλτα και ο 53χρονος του είπε να φύγει με τους φίλους του.

Ο 53χρονος περιέγραψε πώς έπιασε το σώμα και το έσυρε πίσω από τους σκουπιδοτενεκέδες για να μη φαίνεται και μετά γύρισε στο πανηγύρι για να μεταφέρει τις κόρες και τη γυναίκα του στο σπίτι. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν να φύγουν από το πανηγύρι, κάλεσε τον γιό του να του πει να γυρίσει σπίτι.

Ακολούθως περίμενε να κοιμηθούν όλοι, φώναξε τον γιο του, του έδωσε τα κλειδιά του τζιπ του 46χρονου για να το αφήσει στις Καλυθιές στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και να τον ακολουθήσει με το όχημά του. Αφησαν το αυτοκίνητο του 46χρονου και γύρισαν πίσω, κάθισαν για λίγο στο μπαρ και ακολούθως ο 53χρονος φόρτωσε στο φορτηγό του το άψυχο σώμα του 46χρονου με την βοήθεια του γιού του, κάλυψε το πτώμα με ένα σεντόνι και έβαλε από πάνω ένα ξύλο.

Οδήγησε στην Ψίνθο, στη διαδρομή κατέβασε τον γιο του, εισήλθε σε έναν χωματόδρομο και απέρριψε το πτώμα σε ένα χαντάκι και από πάνω έριξε πέτρες.

Ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε ποτέ να τον σκοτώσει και όπως εξελίχθηκε το περιστατικό τα έχασε και δεν ήξερε πώς να το διαχειρισθεί.

Τόνισε ότι δεν υφίσταται δόλος, ότι πρώτος δέχτηκε επίθεση από τον 46χρονο και ότι ο εργολάβος ήταν μεθυσμένος ενώ αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Σχολίασε και την ιατροδικαστική έκθεση τονίζοντας ότι εμπιεσματικά κατάγματα όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση χωρίς ακτινοειδή επέκτασή τους στις γύρω οστικές δομές, δεν γίνεται να υπάρχουν. Θα έπρεπε να διαπιστωθεί κάταγμα ρωγμώδες κατά οστική συνέχεια στο κρανιακό βάθρο ενώ πρόσθεσε ότι ο εντεταλμένος ιατροδικαστής φαίνεται να εικάζει το αποτέλεσμα των βλαβών χωρίς να το τεκμηριώνει συνεπώς «αναμένονται βαριές εγκεφαλικές κακώσεις που όμως δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν».

Τόνισε ότι αποδεικνύεται και η αλήθεια των ισχυρισμών του περί τραύματος προκληθέντος από πτώση και όχι από τρώση με πρόθεση.

Η απολογία του 20χρονου

Aπολογούμενος ο 20χρονος γιος ενώπιον της Ανακρίτριας Υπηρεσίας επιβεβαίωσε τα όσα εξιστόρησε ο πατέρας του λέγοντας ότι όταν εξελισσόταν η συμπλοκή είδε στον ανηφορικό δρόμο, περίπου προς το τέλος του, όπου υπάρχει ένα ερημωμένο σπίτι τον πατέρα του και τον 46χρονο στο έδαφος. Πλησίασε και είδε ότι ο 46χρονος ήταν ανάσκελα, ακίνητος και παρατήρησε ότι είχε ένα σκούρο σκοινί στο λαιμό του. Ο πατέρας του του είπε ότι την ώρα που τον τραβούσε, εκείνος έπεσε με δύναμη κάτω.

Οταν πήραν τα αυτοκίνητα και τον 46χρονο, όπως είπε ο 20χρονος ρώτησε τον πατέρα του αν θα πάνε στο νοσοκομείο και εκείνος δεν του απάντησε. Οταν τον άφησε κοντά στο σημείο που έριψε το πτώμα πλησίασε να δει τι έκανε και είδε το αγροτικό αυτοκίνητο άδειο, με το ματωμένο σεντόνι πίσω και τον πατέρα του να έχει κατέβει σε ένα χαντάκι και τον 46χρονο ξαπλωμένο μπρούμητα χωρίς να κουνιέται.

Ειδήσεις σήμερα:

O Τσαβούσογλου απειλεί: Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες

Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: Έβαλε με σύριγγα την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα από τη γαστροστομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης