Φωτιά στη Λέσβο: Καλύτερη η εικόνα - «Ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε τα μέτωπα, δεν έχει αέρα»

Φωτιά στη Λέσβο: Καλύτερη η εικόνα - «Ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε τα μέτωπα, δεν έχει αέρα»

Δύο τα μέτωπα στη Λέσβο - Οι πυροσβέστες αντέχουν για τρίτη ημέρα - Οι δυνάμεις που επιχειρούν

lesvos
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στη Λέσβο καθώς από το πρωί έχουν ξεκινήσει να πετούν τα ενάερια μέσα.

Οι πυροσβέστες αντέχουν για τρίτη ημέρα «παλεύοντας» στο μέτωπο του οικισμού Σταυρού ώστε να μην περάσει εντός της κοινότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει άμεση απειλή οικιστικού κομματιού.

«Ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε τα μέτωπα, δεν έχει αέρα»

Άλλωστε, μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, και από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες ώρες, με τον αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή να λέει, σύμφωνα με το stonisi, βραχνιασμένος από την κούραση, ότι «δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε ότι μέχρι τις 3.30 δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και θα ελέγξουμε τα μέτωπα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clofvzzpgrz5)

Το δεύτερο μέτωπο, πέραν του Σταυρού, βρίσκεται από χτες το πρωί πλησίον του οικισμού της Βρίσας, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι καλύτερη εκεί έως τις 8 το πρωί.

Αναφορικά με τις πυροσβεστικής δυνάμεις που επιχειρούν στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου, πρόκειται για 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης, επιχειρούν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Φόβος για αναζωπυρώσεις - «Η φωτιά έφτασε στην θάλασσα»

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εικόνα της κατάσταση του νησιού.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος είπε ότι η κατάσταση στο νησί ήταν πάρα πολύ δύσκολη για δύο μέρες, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν και οι συνεχείς αλλαγές στην διεύθυνση του αέρα κατέστησαν τις συνθήκες για την κατάσβεση πολύ αντίξοές.

Με το μέτωπο της φωτιάς από το πρωί να είναι οριοθετημένο, η προσοχή επικεντρώνεται στο ζήτημα των αναζωπυρώσεων στο νησί της Μυτιλήνης.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Βαλσαμίδης για το χωριό και τους κατοίκους της Βρίσας, που μετά τον σεισμό του 2017 έδωσαν μεγάλη μάχη για να ξαναστήσουν το χωριό και χθες τελευταία στιγμή σώθηκε ο οικισμός.

Ο Θόδωρος Βαλσαμίδης ανέφερε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη, ώστε να σταματήσει η φωτιά, η οποία έφτασε στη θάλασσα σύμφωνα με κατοίκους, λίγο πριν το νεκροταφείο του χωριού της Βρίσας και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν εκεί για να συνδράμει βοηθώντας τους κατοίκους.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clohd1ynj9zd)


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε δύο περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Ειδήσεις σήμερα:

Πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία: Μάχη όλη την νύχτα με τις φλόγες


Ρούλα Πισπιρίγκου: Απολογείται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Τζωρτζίνας

«Φρένο» Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό, «γκάζι» στο κυβερνητικό έργο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης