Συγκλονιστική ήταν η κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λέσβο. Ανάμεσα στους εθελοντές που με αυταπάρνηση συμμετείχαν στη μάχη και δύο ιερείς που αψήφησαν τους κινδύνους και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Πρόκειται για τον παπά Στρατή Κακάμπουρα από την ενορία του Αμπελικού και ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Άμπελος και τον παπά Γιώργη από την Ενορία του Αφάλωνα ο οποίος είναι κάτοικος Παναγιούδας.
Οι δυο ιερείς, αψηφώντας τους κινδύνους δίνουν από χθες μάχη με τις φλόγες φορώντας το μπουφάν του εθελοντή πυροσβέστη πάνω από τα ράσα τους. Για τον παπά Γιώργη, οι χωριανοί του αισθάνονται περήφανοι και αναφέρουν ότι η πράξη του αυτή τους κάνει όλους περήφανους και δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο κλήρος ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Ο παπά Στρατής Κακάμπουρας είναι η ψυχή του Αμπελικού και ο λόγος που το χωριό παραμένει ενωμένο σαν μια γροθιά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθελοντικό Σωματείο «Άμπελος» είναι ενταγμένο στους καταλόγους της Πολιτικής Προστασίας εδώ και πολλά χρόνια ενώ διαθέτει δικά του πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα.
Μάλιστα το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα αγοράστηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη γιορτή Εθελοντισμού που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο διεθνής ανταγωνισμός επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των κρατών, η παραγωγική βάση μιας χώρας αποκτά ξανά στρατηγική σημασία.