Αττική: Μέλη σπείρας προσποιούνταν τους τεχνικούς ενέργειας και «άδειαζαν» σπίτια ηλικιωμένων

Αττική: Μέλη σπείρας προσποιούνταν τους τεχνικούς ενέργειας και «άδειαζαν» σπίτια ηλικιωμένων

Εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις - Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γύρω στις 30.000 ευρώ - Συνελήφθησαν δέκα άτομα κι α;ναζητούνται άλλα δυο - Πώς ξεγελούσαν τους ηλικιωμένους για να μπουν στα σπίτια τους και να τα «αδειάσουν»

speira_main
Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης, προχώρησε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης 5 Μαΐου, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και της Διεύθυνσης Τροχαίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 10 ημεδαποί (εννέα άνδρες και μία γυναίκα), μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται δυο επιπλέον συνεργοί τους.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη ενδελεχής έρευνα των αστυνομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

speira1


Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας κινούμενα, πρωινές και μεσημβρινές ώρες, με οχήματα ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων, σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια και στοχεύοντας αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα, τα ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στις οικίες τους και κατά την είσοδό τους σε αυτές τους απευθύνονταν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή των συντηρητών ανελκυστήρων.

Ακολούθως τους έπειθαν ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εισόδου τους στις οικίες, προκειμένου να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός εμπορίας χαλιών που ασκούσαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

speira2


Με την απόκτηση πρόσβασης στο εσωτερικό των οικιών, κάποιοι εξ αυτών οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο συνήθως της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ παράλληλα οι συνεργοί τους, ερευνούσαν επισταμένα τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Με το πέρας της εγκληματικής τους δραστηριοποίησης, επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους, όπου τους περίμεναν οι οδηγοί συνεργοί τους και διέφευγαν άμεσα από το σημείο.

Σημειώνεται ότι κατά την κακοποιό τους δράση, φρόντιζαν για το άψογο της εμφάνισής τους, προκειμένου να γίνονται πιστευτοί, ως προς την -κατά περίπτωση- ιδιότητα που επικαλούνταν, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιδείκνυαν στα θύματά τους έγγραφα με το λογότυπο εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι υποπτεύονταν τις προθέσεις τους, δεν δίσταζαν να γίνουν ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί, προκειμένου να κάμψουν τις αμφιβολίες τους και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.

Με το πέρας των ενεργειών τους και σε άμεσο χρόνο, διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε δίκτυο κλεπταποδόχων, προκειμένου αφενός να αποκομίζουν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου να μην τηρούν στην κατοχή τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 22 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό των 27.150 ευρώ
• το χρηματικό ποσό των 3.140 δολαρίων Η.Π.Α.
• πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια κι άλλα τιμαλφή
• δυο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα
• είδη ρουχισμού που έφεραν κατά τις έκνομες ενέργειες

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο 55χρονος από την Καβάλα που στραγγάλισε τη σύζυγό του και μετά επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Νέο πλήγμα σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα της Ουκρανίας

«Κόμβος» κοκαΐνης η Ευρώπη λέει η ΕΕ - Αυξάνεται η παραγωγή αλλά και οι συνεργασίες με τα μεξικανικά καρτέλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης