Το τελευταίο αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη

Το τελευταίο αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με τιμές αρχηγού κράτους  - Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μητρόπολη Αθηνών - Σε κλίμα συγκίνησης, με χειροκροτήματα η απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα

5504438
Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, οικογένεια, φίλοι  πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε  στη Μητρόπολη Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος», ενώ προηγηθήκε τριήμερο δημόσιο πένθος.

Σε κλίμα συγκίνησης, με χειροκροτήματα και την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα, οι δικοί του άνθρωποι αποχαίρετησε για πάντα, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chpre748c3r5-se)


sartzetakis_kideia3
sartzetakis_kideia2
sartzetakis_kideia
Κλείσιμο
5504257
5504259
5504256

5504260
Η σύζυγος και η κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη
5504261
5504266
Η οικογένεια του Χρήστου Σαρτζετάκη
sartzetakis_kideia12
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
sartzetakis_kideia13
Κυριάκος Μητσοτάκης
sartzetakis_kideia15
Αλέξης Τσίπρας
sartzetakis_kideia10
Νίκος Ανδρουλάκης
sartzetakis_kideia14
Κώστας Τασούλας
sartzetakis_kideia9
Κώστας Μπακογιάννης
sartzetakis_kideia8
Γιώργος Πατούλης
sartzetakis_kideia11
Απόστολος Κακλαμάνης

sartzetakis_kideia7
Γιάνης Βαρουφάκης


sartzetakis_kideia5
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος



5504273
Χρήστος Ζερεφός
5504288
5504295
5504277
Προκόπης Παυλόπουλος
5504289

sartzetakis_kideia6
Παναγιώτης Κουρουμπλής



Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας» και σημείωσε: «Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού».

Μάλιστα, τόνισε ότι έγινε μέρος και της δικής της παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη.

«Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του», επεσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό Σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη».

Επίσης, σημείωσε πως «η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα. Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Έμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία».

«Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της Δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας. Καλό του ταξίδι!», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Χρήστου Σαρτζετάκη τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Αστυνομία γνωρίζει ποιος μαχαίρωσε τον Άλκη - Σεσημασμένοι πέντε από τους εννέα συλληφθέντες

Εξήντα χρόνια μετά την επιβολή του, το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας παραμένει σε ισχύ

Ηρωίδα αστυνομικός χτυπήθηκε η ίδια από αμάξι για να σώσει ένα μικρό κορίτσι (Βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης