Ληστεία Καλλίτση - Χριστοπούλου: Τα «μαγικά» του Ποινικού Κώδικα και πώς τα 41 χρόνια φυλάκισης του παρ' ολίγον δολοφόνου έγιναν 19

Ληστεία Καλλίτση - Χριστοπούλου: Τα «μαγικά» του Ποινικού Κώδικα και πώς τα 41 χρόνια φυλάκισης του παρ' ολίγον δολοφόνου έγιναν 19

Βρίσκονται ήδη εκτός φυλακής οι δύο συνεργοί του - Το σκεπτικό του δικαστηρίου για μείωση της ποινής του 47χρονου βασικού κατηγορουμένου, ο οποίος σε λίγο καιρό θα μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
KALLIDH2
Χριστουγεννιάτικο... δικαστικό μποναμά έλαβαν οι τρεις καταδικασθέντες στη γνωστή υπόθεση απόπειρας ληστείας και ανθρωποκτονίας εις βάρος του γνωστού κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της τότε συζύγου του Ελενας Χριστοπούλου, το 2016, μέσα στο υπόγειο γκαράζ της πολυκατοικίας τους στον Λυκαβηττό, με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Το δικαστήριο, έπειτα από αναίρεση του Αρείου Πάγου, δίκασε ξανά την πολύκροτη αυτή υπόθεση, και λόγω νέου Ποινικού Κώδικα έριξε στα μαλακά τον 47χρονο βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει το πρώην ζευγάρι και να το ληστέψει, έχοντας βγει με άδεια εννέα ημερών από τις Φυλακές Μαλανδρίνου, όπου εξέτιε κάθειρξη 18 ετών και 20 μηνών για άλλη ληστεία!

Από τα 41 έτη κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό στον συγκεκριμένο δράστη, τώρα το Εφετείο μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου τού επέβαλε κάθειρξη μόλις 19 ετών. Το πλέον σημαντικό, όμως, στην απόφαση που εξέδωσε στις 17 Δεκεμβρίου το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, είναι ότι η ποινή των 19 ετών που επιβλήθηκε στον 47χρονο είναι κατά συγχώνευση, καθώς οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, δεν την απαγορεύουν. Αντίθετα, η προγενέστερη ποινική νομοθεσία δεν προέβλεπε συγχώνευση ποινής για όσους είχαν τελέσει τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν ενώ βρίσκονταν εκτός φυλακής με ολιγοήμερη άδεια. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η κάθειρξη των 41 ετών που είχε επιβληθεί στον 47χρονο, σε δεύτερο βαθμό δεν είχε συγχωνευτεί.
f2__2538496
Ο 47χρονος δράστης της απόπειρας δολοφονίας του κομμωτή. Η ποινή των 19 ετών που του επιβλήθηκε είναι κατά συγχώνευση, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2019

Σήμερα, πλέον, ο δράστης της απόπειρας ληστείας και της απόπειρας της διπλής ανθρωποκτονίας εις βάρος του πρώην ζευγαριού βρίσκεται στις Φυλακές Μαλανδρίνου. Εκεί εκτίει την ποινή του για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί. Ωστόσο, και σε αυτές επήλθε συγχώνευση των ποινών του και έτσι, εντός του νέου έτους, θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα να αιτηθεί υφ’ όρων αποφυλάκιση, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αίτησή του θα γίνει δεκτή από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η συγχώνευση της ποινής στα 19 έτη το «δώρο» των δικαστών και των ενόρκων στον συγκεκριμένο δράση. Το Εφετείο με την απόφαση επανυπολόγισε προς... τα κάτω τα όρια των ποινών για κάθε αδίκημα που βάραινε τον 47χρονο. Συγκεκριμένα, ενώ για τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος του πρώην ζεύγους η ανώτερη ποινή με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι τα 15 έτη, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τού επέβαλλε δέκα έτη.

Σε ό,τι αφορά την απόπειρα ληστείας, ενώ το πλαίσιο ποινής είναι από ένα έως οχτώ έτη, το δικαστήριο του επέβαλε έξι έτη. «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης καθώς το Εφετείο εξορθολόγισε τα πλαίσια υπολογίζοντας τη συνολική ποινή», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Γώγος, δικηγόρος του 44χρονου καταδικασθέντος, και προσθέτει: «Επί της ουσίας διορθώθηκε μία νομική αδικία εις βάρος του εντολέα μου, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή καθείρξεως χωρίς να του έχει δοθεί έως σήμερα η δυνατότητα υπολογισμού της ποινής στα νόμιμα πλαίσια της συγχώνευσης κατ’ άρθρο 94 Π.Κ. Πρακτικά, ο εντολέας μου νιώθει δικαιωμένος μετά από έναν χρόνιο δικαστικό αγώνα στον οποίο και πέτυχε τον εξορθολογισμό της ποινής του».

Μάλιστα, η απόφαση του Εφετείου «ευεργετεί» και τους άλλους δύο κατηγορουμένους της υπόθεσης, οι οποίοι βρίσκονται με όρους εκτός φυλακής, πριν ακόμη ο Αρειος Πάγος εκδώσει την αναιρετική απόφασή του. Πρόκειται για έναν άνδρα ιρακινής καταγωγής, ο οποίος καταδικάστηκε τώρα σε κάθειρξη 11 ετών για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ληστείας, ενώ σε δεύτερο βαθμό τού είχε επιβληθεί κάθειρξη 14 ετών. Και αυτό γιατί με τη νέα ποινική νομοθεσία καταργήθηκε η επιβαρυντική περίσταση της ληστείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά (full face), η οποία βεβαίως ωφέλησε και τον 47χρονο βασικό κατηγορούμενο.

Ακόμη, ο Ιρακινός δράστης δεν θα απελαθεί από τη χώρα μετά την έκτιση της ποινής του, όπως είχε διατάξει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καθώς η εν λόγω ποινή έχει καταργηθεί με τις νέες ποινικές διατάξεις. Για την υπόθεση είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη δέκα ετών και ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος, όπως και ο Ιρακινός, βρίσκεται ήδη εκτός φυλακής. Τώρα το Εφετείο, μετά την αναίρεση, επέβαλε στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Κλείσιμο
kallitsis3432
Η απόπειρα ληστείας και ανθρωποκτονίας εις βάρος του γνωστού κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της πρώην συζύγου του Ελενας Χριστοπούλου έγινε το 2016, μέσα στο υπόγειο γκαράζ της πολυκατοικίας τους στον Λυκαβηττό

«Με κουκούλα...»

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά που διαδραματίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου του 2016, στο υπόγειο γκαράζ του πρώην ζευγαριού, στις 9 περίπου το βράδυ. Ο γνωστός κομμωτής συνοδευόμενος από την τότε σύζυγό του Ελενα Χριστοπούλου έφταναν με το αυτοκίνητό τους έξω από το διαμέρισμά τους στον Λυκαβηττό. Επέστρεφαν στο σπίτι τους από το κομμωτήριο που διατηρεί στο Χαλάνδρι ο Πάνος Καλλίτσης.

Την ώρα που ο κομμωτής είχε ανοίξει με το τηλεκοντρόλ την πόρτα του υπόγειου γκαράζ και έμπαινε μέσα για να παρκάρει, ο 47χρονος καταδικασθείς, λίγο πριν κλείσει τελείως η πόρτα, πέρασε «κάτω από αυτήν σχεδόν συρόμενος στο έδαφος». Είχε, δε, καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με κουκούλα τύπου full face και φορούσε σκουρόχρωμα ρούχα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «μόλις τον αντιλήφθηκε ο Παναγιώτης Καλλίτσης κλείδωσε τις πόρτες του αυτοκινήτου του και με το τηλεχειριστήριο άνοιξε την πόρτα του χώρου σταθμεύσεως, προκειμένου να εξέλθει».

Τότε, ο δράστης «πήγε από την πλευρά της θέσεως του συνοδηγού όπου βρίσκονταν η Ελένη Χριστοπούλου και με την απειλή ενός πιστολιού, στο οποίο είχε τοποθετήσει σιγαστήρα, προέταξε αυτό προς το μέρος τους και τους φώναξε να εξέλθουν από το όχημα. Αμέσως ο Παναγιώτης Καλλίτσης έθεσε σε κίνηση οπισθοπορείας το όχημά του, προκειμένου να διαφύγει». Ομως, τη στιγμή εκείνη ο δράστης «πυροβόλησε μία φορά προς τους παθόντες με ανθρωποκτόνο πρόθεση, με αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το κρύσταλλο της πόρτας του συνοδηγού και να την ανοίξει». Από τον πυροβολισμό αυτό τραυματίστηκε η Ελενα Χριστοπούλου, «η οποία υπέστη ουλές κυκλικού περίπου σχήματος» στο αριστερό της χέρι.

kallitsis_main1
Ο δράστης «πυροβόλησε μία φορά προς τους παθόντες με ανθρωποκτόνο πρόθεση, με αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το κρύσταλλο της πόρτας του συνοδηγού και να την ανοίξει». Από τον πυροβολισμό αυτό τραυματίστηκε η Ελενα Χριστοπούλου,«η οποία υπέστη ουλές κυκλικού περίπου σχήματος» στο αριστερό της χέρι.

Ο Ιρακινός

Στη συνέχεια, «ο Παναγιώτης Καλλίτσης βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του για να βοηθήσει τη σύζυγό του αντιλήφθηκε και την παρουσία του δεύτερου δράστη εντός του χώρου σταθμεύσεως», ο οποίος επίσης είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με κουκούλα τύπου full face.

Ο δεύτερος δράστης, ο άνδρας ιρακινής καταγωγής, στεκόταν δίπλα στην Ελενα Χριστοπούλου, την οποία προσπαθούσε να ακινητοποιήσει ο 47χρονος. «Μετά από πάλη του Παναγιώτη Καλλίτση και του 47χρονου, ο τελευταίος προέταξε το ως άνω πιστόλι στο ύψος του στήθους του παθόντος και τον πυροβόλησε μία φορά εξ επαφής με ανθρωποκτόνο πρόθεση». Σύμφωνα με την απόφαση, «ο παθών Παναγιώτης Καλλίτσης, αν και βαριά τραυματισμένος, συνέχισε να παλεύει με τον κατηγορούμενο δίνοντας την ευκαιρία στη σύζυγό του να διαφύγει της προσοχής των δραστών και να εξέλθει από τον υπόγειο χώρο, καλώντας σε βοήθεια».

Στη συνέχεια, ο γνωστός κομμωτής ακολούθησε τους δράστες προς την έξοδο του γκαράζ όπου εκείνοι κινούνταν για να διαφύγουν, προκειμένου να τους ακινητοποιήσει. Τότε ο 47χρονος γύρισε προς αυτόν και τον πυροβόλησε με το ίδιο πιστόλι, τραυματίζοντάς τον και στα δύο πόδια.
f3__Κων__Γωγος
O δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος

Αμέσως οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Παναγιώτης Καλλίτσης διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί εντόπισαν την ύπαρξη τριών βολίδων στο σώμα του, «η πρώτη στο πρόσθιο αριστερό θωρακικό τοίχωμα, η δεύτερη στην πρόσθια επιφάνεια του δεξιού μηρού και η τρίτη στην πρόσθια επιφάνεια της αριστερής κνήμης». Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αφαιρέθηκαν και οι τρεις βολίδες. Την ημέρα της επίθεσης ο γνωστός κομμωτής έφερε μαζί του 4.404,50 ευρώ, ποσό που οι δράστες δεν πρόλαβαν να του αποσπάσουν.

Ο ειδικός φρουρός

Στο πλαίσιο των ερευνών τους για τον εντοπισμό των δραστών, οι αστυνομικές αρχές είχαν ζητήσει την άρση του απορρήτου των κεραιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι οι τρεις δράστες είχαν μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες και παρακολουθούσαν το πρώην ζευγάρι σε κάθε διαδρομή του. Κομβικός ήταν ο ρόλος του πρώην ειδικού φρουρού, ο οποίος γνώριζε τον 47χρονο από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν εκείνος βρισκόταν και πάλι εκτός φυλακής με άδεια. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε γίνει η σκιά του ζευγαριού, καθώς παρακολουθούσε τις κινήσεις του έξω από το κομμωτήριο στο Χαλάνδρι, το διαμέρισμά τους και κάθε διαδρομή τους. Μάλιστα, την ημέρα της ληστείας τηλεφώνησε από ένα καρτοτηλέφωνο στο «Υγεία» και ενημέρωσε τον 47χρονο για τις κινήσεις του ζευγαριού.

Η τρίτη δίκη

Ο 47χρονος δράστης μετά την καταδίκη του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και ζήτησε την αναίρεση της σχετικής απόφασης. Η αίτησή του έγινε δεκτή. Το ΣΤ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, αφού έκρινε πως η απόφαση που είχε εκδώσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και νόμο ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, την αναίρεσε εν μέρει.

Και αυτό προκειμένου να κριθεί εκ νέου, υπό το πρίσμα των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, το ζήτημα της επιμέτρησης της ποινής, το θέμα της ληστείας υπό την επιβαρυντική περίσταση από δράστες που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες, καθώς και η απέλαση από τη χώρα μετά την έκτιση της ποινής του, η οποία είχε επιβληθεί στον Ιρακινό καταδικασθέντα.

Ετσι, ως προς αυτά τα σκέλη η υπόθεση αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο και τη δίκασε στις 17 Δεκεμβρίου. Στην τρίτη αυτή κατά σειρά δίκη, δικαστές και ένορκοι υπολόγισαν εκ νέου τις ποινές για τους τρεις δράστες, βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, κατάργησαν τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων που τους είχε επιβληθεί, όπως και την ποινή της απέλασης για τον Ιρακινό δράστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στο Εφετείο δεν παρέστησαν ως πολιτική αγωγή ούτε ο Πάνος Καλλίτσης ούτε η πρώην σύζυγός του. Αλλωστε ο γνωστός κομμωτής μετά την ολοκλήρωση της δίκης ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τον Απρίλιο του 2019, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους είχε αναφέρει πως αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος και πως για εκείνον η όλη υπόθεση είχε πλέον κλείσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά

«Με αγαπάει ο Θεός, έχω ρεπό» - Τι είπε ο 42χρονος λίγες ώρες πριν το μοιραίο τροχαίο που του στέρησε τη ζωή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης