Νέα υπηρεσία από το meteo: Χαρτογράφηση της ευφλεκτότητας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης στην Ελλάδα

fotiesellada

Η υπηρεσία  αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου CLIMPACT και χρησιμοποιεί παρατηρήσεις από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μία νέα υπηρεσία χαρτογράφησης της ημερήσιας υγρασίας της λεπτής νεκρής καύσιμης ύλης, τα προϊόντα της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρικών συμβάντων στη χώρα μας.

Αυτή η υπηρεσία (διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://meteo.gr/fire/fuelmoisture.cfm), που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου CLIMPACT, χρησιμοποιεί παρατηρήσεις από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr σε συνδυασμό με εξελιγμένα μοντέλα υπολογισμού της υγρασίας. Τα παραχθέντα χαρτογραφικά προϊόντα καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ανανεώνονται σε ημερήσια βάση.

Όπως επισημαίνει το ΕΑΑ-meteo, «τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας δοκιμάζεται συνεχώς από μεγάλης έντασης και έκτασης δασικές πυρκαγιές, οι οποίες επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, με βασικότερες εξ αυτών τις ανθρώπινες απώλειες και τη διατάραξη των φυσικών οικοσυστημάτων. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη συνολική συμπεριφορά της φωτιάς είναι η περιεχόμενη υγρασία στη νεκρή καύσιμη ύλη (π.χ. βελόνες, φύλλα, κλαδιά) που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως "Dead Fuel Moisture Content" (DFMC). Η γνώση του ποσοστού υγρασίας που περιέχεται στη συγκεκριμένη κατηγορία δασικής καύσιμης ύλης επιτρέπει τον καθορισμό του βαθμού ευφλεκτότητας των δασών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αντιπυρικό σχεδιασμό και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών».

Στο πλαίσιο του έργου CLIMPACT δημιουργήθηκε μια υπηρεσία χαρτογράφησης της ημερήσιας υγρασίας της λεπτής νεκρής καύσιμης ύλης, τα προϊόντα της οποίας δύναται να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρικών συμβάντων (https://meteo.gr/fire/fuelmoisture.cfm). Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr σε συνδυασμό με εξελιγμένα μοντέλα υπολογισμού της υγρασίας.


Τα χαρτογραφικά προϊόντα της ημερήσιας υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης αναμένεται να καλύψουν ακόμα ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας, το οποίο αφορούσε την παροχή γεωγραφικής πληροφορίας αναφορικά με τα όρια ευφλεκτότητας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης.

Σε συνδυασμό με το μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης (IRIS), τις μετρήσεις του πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του και τις επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες, η μονάδα meteo.gr στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει, πλέον, μία ολοκληρωμένη σειρά εργαλείων σχετικά με την παρακολούθηση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

 Στο παράδειγμα που ακολουθεί παρουσιάζεται ένας ημερήσιος χάρτης υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης για τις 21 Σεπτεμβρίου 2021 (Χάρτης).

Κλείσιμο
meteo-xartes-foties

Τα χαρτογραφικά προϊόντα της ημερήσιας υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης αναμένεται να καλύψουν ένα ακόμα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας, το οποίο αφορούσε την παροχή γεωγραφικής πληροφορίας αναφορικά με τα όρια ευφλεκτότητας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης.

Επιπλέον, μαζί με το μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης (IRIS), τις μετρήσεις του πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά και τις επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα η μονάδα meteo.gr, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σειρά εργαλείων σχετικά με την παρακολούθηση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» - Συναγερμός για δυτική Αττική

Φωτογραφία: Ο «Μαθιός» με τη γυναίκα του και η «Βασιλική» με τον άντρα της

Πώς έπιασαν το μεγάλο καρτέλ κοκαΐνης: Το χρονικό των παρακολουθήσεων
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης