Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για τη φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - Απαρνιέται τώρα τη Χρυσή Αυγή

Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για τη φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - Απαρνιέται τώρα τη Χρυσή Αυγή

«Συγνώμη ήμουν στη Χρυσή Αυγή, αλλά πλέον δεν τα ενστερνίζομαι όλα αυτά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

5392497
Σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το αρμόδιο αυτόφωρο δικαστήριο ο 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη για την άγρια φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή. Μάλιστα το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Κατά την απολογία του στη δίκη ο 30χρονος που, που φέρεται να είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και να ανήκει στην φασιστική/νεοναζιστική ομάδα Propatria, ζήτησε συγνώμη και υποστήριξε ότι δεν ήταν στις προθέσεις να γίνει οτιδήποτε.

Ωστόσο, μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη ήταν «καταπέλτης» εναντίον του και τον αναγνώρισαν. «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Όρμησαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές», ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων που κατέθεσαν στη δίκη, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. «Μας χτύπησαν με μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν» ανάφερε ο ίδιος μάρτυρας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο επιδείχθηκαν φωτογραφίες από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.«Ήρθαν τρεις τέσσερις. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι με κλωτσάνε πολύ άγρια», κατάθεσε ο μάρτυρας.

«Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν», κατέθεσε στο δικαστήριο άλλη μάρτυρας για να προσθέσει: «Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Ο κατηγορούμενος είπε «τέλος» και έφυγαν οργανωμένοι. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο».

Στην απολογία του στη δίκη ο κατηγορούμενος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πωs είναι εθελοντής πυροσβέστης και το καλοκαίρι συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τους. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου. «Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να λένε «νάτος ο φασίστας τσακίστε τον»», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα».

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Ακόμη ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το ‘19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε στη δίκη η σύντροφός του, η οποία μάλιστα αναγνώρισε τον 30χρονο σε φωτογραφία από την επίθεση που της έδειξε η έδρα. «Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα. Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα», ανέφερε η μάρτυρας.

Κλείσιμο
Τέλος να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη

H Adele προαναγγέλλει την κυκλοφορία νέου τραγουδιού - Βίντεο

Τσάρλι Σιν: Δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διατροφή στην πρώην σύζυγό του Ντενίζ Ρίτσαρντς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης