Πάνος Γερμανός - Κώστας Καραφωτάκης: «Δαγκώνεις χέρι που σε ταΐζει εκατομμύρια;»

Πάνος Γερμανός - Κώστας Καραφωτάκης: «Δαγκώνεις χέρι που σε ταΐζει εκατομμύρια;»

Ενα προ 18 μηνών φαινομενικά ήσυχο διαζύγιο μεταξύ του Πάνου Γερμανού και του πρώην CEO της εταιρείας του, Κώστα Καραφωτάκη εξελίσσεται σε άγρια δικαστική διαμάχη, καθώς ο γνωστός επιχειρηματίας κατηγορεί το στέλεχός του για απάτη και «παιχνίδια» με τις μετοχές του ομίλου. «Ο Καραφωτάκης εργαζόταν στην εταιρεία μας 21 χρόνια και από βοηθός λογιστή έγινε CEO με απολαβές 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πήρε και μπόνους 10 εκατ. ευρώ. Πόσο αχάριστος μπορεί να είναι κάποιος;» υποστηρίζουν πηγές του ομίλου Γερμανός

GERMANOS_KARAFOTAKHS2

Λένε ότι οι πιο σκληρές και ανηλεείς αντιδικίες είναι οι οικογενειακές. Και δεν έχουν άδικο, καθώς οι δικαστικές αίθουσες βρίθουν τέτοιων παραδειγμάτων διαχρονικά.  Υποθέσεις στις οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά που αν δεν υπήρχε αντιδικία θα έμεναν κουκουλωμένα και θα περνούσαν στη λήθη. Είναι οι εξοντωτικές επιχειρηματολογίες των δικηγόρων για να μορφώσει συνολική εικόνα ο δικαστής για το επίδικο. Το μόνο βέβαιο και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι ότι στο τέλος τίποτα δεν μένει ίδιο και οι σχέσεις των αντιδίκων θρυμματίζονται οριστικά και αμετάκλητα.

Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας ανάμεσα στον διακεκριμένο επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και το γνωστό πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ομώνυμου «Ομίλου Γερμανός» Κώστα Καραφωτάκη, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αποχωρήσει από την εταιρεία.

Μια αποχώρηση που, όπως έγινε γνωστό τότε μέσω των δελτίων Τύπου της εταιρείας, ήταν... βελούδινη και κοινή συναινέσει καθώς είχε συνοδευτεί και με γιορτινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην οποία μετείχαν όλα τα στελέχη του μεγάλου πολυεθνικού ομίλου. Φεύγει το μέλος μιας οικογένειας... Οπως όμως έδειξε η συνέχεια, άλλο το φαίνεσθαι και άλλο το γίγνεσθαι. Κάτι έβραζε εκεί μέσα... Από την επομένη της αποχώρησης ο Κ. Καραφωτάκης ήρξατο χειρών αδίκων, όπως υποστηρίζουν από την πλευρά του Π. Γερμανού, καθώς ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του επί 22 χρόνια εργοδότη του ο οποίος εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια πολυεπίπεδη δικαστική διαμάχη κατά την οποία τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τα νομικά γραφεία και η ανταλλαγή επιχειρημάτων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια χολιγουντιανή ταινία που τα έχει όλα. Από την ανέλιξη ενός «ταπεινού λογιστή» από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης σε ανώτατες διοικητικές θέσεις του τεράστιου ομίλου του Πάνου Γερμανού, τον χορό των εκατομμυρίων σε μισθούς και μπόνους, την αλλαγή τρόπου ζωής με σπίτια στο Παλαιό Ψυχικό, εξοχικά σε δημοφιλή νησιά, ακριβά γούστα με Porsche, εστιατόρια πολυτελείας όπου έρρεαν η σαμπάνια και τα ακριβά κρασιά, επίδειξη νεοπλουτισμού, μέχρι και κρυφές από το αφεντικό προσωπικές μπίζνες στο real estate και στο χρηματιστήριο, κατά τους ισχυρισμούς πάντοτε της πλευράς Γερμανού.

GERMANOS_f1
Ο Πάνος Γερμανός είχε εμπιστευτεί τον πρώην συνεργάτη του σε τέτοιον βαθμό ώστε να τον τοποθετήσει CEO στην εταιρεία του, ενώ του παρείχε αμοιβές της τάξης του 1 εκατ. ετησίως και του έδωσε μπόνους που ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ για την πώληση θυγατρικής εταιρείας του ομίλου στην Πολωνία

Ενα personal story στο οποίο δεσπόζουν διεκδικήσεις ένθεν κακείθεν δεκάδων εκατομμυρίων, δωρεές και μπόνους εκατομμυρίων από τον εργοδότη στο πρώην στέλεχός του, αλλά και η δίψα για προβολή και επίδειξη του Κ. Καραφωτάκη κόντρα στη γενική αρχή του ιδρυτή και μεγαλομετόχου του ομίλου για χαμηλούς τόνους και αποχή από τα φώτα της δημοσιότητας, έναν τρόπο ζωής που, όπως όλοι γνωρίζουν, ακολουθεί ο ίδιος ο ιδρυτής εδώ και δεκαετίες.

Πασπαλισμένα όλα αυτά από το χέρι ενός καλού σεναριογράφου με συναισθηματικά στοιχεία όπως η αγνωμοσύνη, η ηθική απαξία, η προδοσία, η ματαιοδοξία και η αχαλίνωτη έπαρση του πρώην υπαλλήλου πως αυτός έκανε πλούσιο τον Π. Γερμανό, είναι βέβαιο ότι θα κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Τα χρυσά συμβόλαια

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι το 1998, οπότε ο Κ. Καραφωτάκης προσελήφθη στην εταιρεία Γερμανός, δούλευε σε ένα μικρό λογιστικό γραφείο ως λογιστής. Στην αρχή τοποθετήθηκε σε μια θυγατρική του Π. Γερμανού στην Ουκρανία ως οικονομικός διευθυντής, γιατί δεν είχε τα τυπικά προσόντα να υπογράφει ως διευθυντής Λογιστηρίου. Σύντομα έγινε γνωστή στην εταιρεία η κλίση του προς την ενασχόληση με το Χρηματιστήριο και γι’ αυτό στις αρχές του 2000, τότε που η Γερμανός ΑΒΕΕ εισήχθη στο Χ.Α., μεταφέρθηκε στην κεντρική διοίκηση και ανέλαβε διευθυντής Σχέσεων με τους Μετόχους, θέση που κράτησε έως το 2006, οπότε και πωλήθηκε η εταιρεία Γερμανός στην Cosmote.

karafotakis-olympia
Ο Κώστας Καραφωτάκης μέχρι το 1998, όταν προσελήφθη στην εταιρεία Γερμανός, δούλευε σε ένα μικρό λογιστικό γραφείο

Στη συνέχεια, το 2007, ο Κ. Καραφωτάκης τοποθετήθηκε από τον Π. Γερμανό στην εταιρεία Olympia ως γενικός διευθυντής με μισθό 13.000 ευρώ, θέση που κράτησε έως το 2016. Το 2016 ο Π. Γερμανός αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του Κ. Καραφωτάκη κατά την κορύφωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το 2012-13, στην επιτυχή διαχείριση της ρευστότητας του ομίλου και των τραπεζικών, τον τίμησε με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θέση που κατείχε ο ίδιος ο Π. Γερμανός.

Μια κίνηση από την πλευρά του μεγαλομετόχου που συνοδεύτηκε με τα απαραίτητα κίνητρα και προϋποθέσεις ώστε να αφοσιωθεί ο Κ. Καραφωτάκης απερίσπαστος στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο της διεύθυνσης και στρατηγικής ηγεσίας του ομίλου μακριά από κάθε οικονομική ανησυχία και προβληματισμό.

Ετσι, αύξησε τον μισθό του σε 32.400 ευρώ τον μήνα που μαζί με τις άλλες παροχές ισοδυναμούσε με περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ηταν φανερό ότι ο άνθρωπος «άλλαξε πίστα», προφανώς με την αξία του, την οποία πάντως αναγνώρισε και επιβράβευσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Π. Γερμανός.

Ο Π. Γερμανός έκανε εκατομμυριούχο τον Κ. Καραφωτάκη. Δικαίως ή αδίκως, τον έκανε πάντως εκατομμυριούχο. Και ο άγραφος κανόνας της ηθικής, ακόμα και στις μπίζνες, λέει ότι το χέρι που σε ταΐζει (με εκατομμύρια μάλιστα) δεν γυρνάς να το δαγκώσεις. Για την ακρίβεια, ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Ερικ Χόφερ είχε γράψει: «Οι άνθρωποι που δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει συνήθως γλείφουν την μπότα που τους κλωτσάει»

Επιπρόσθετα, ενέταξε τον Κ. Καραφωτάκη σε πρόγραμμα κινήτρων αμοιβής που θα λάμβαναν στελέχη του ομίλου σε περίπτωση που πωλούνταν η συμμετοχή της εταιρείας στην πολωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play, παρότι ο ίδιος, όπως υποστηρίζει η πλευρά Γερμανού, ουδέποτε ασχολήθηκε ουσιαστικά με το συγκεκριμένο project αφού πήγε για πρώτη φορά στην Πολωνία το 2018, αφότου εισήχθη η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.
Οταν η Play μπήκε στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας ενεργοποιήθηκε το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό και έτσι ο Κ. Καραφωτάκης έφτασε, εξαιτίας της ασυνήθιστα μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, να δικαιούται το ασύλληπτο ποσό σχεδόν των 16 εκατ. ευρώ. Τελικά προκαταβλήθηκαν σε αυτόν 10 εκατ. από το μπόνους, ενώ το υπόλοιπο δεν του καταβλήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκε σχετικός όρος του συμφωνητικού, καθώς, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Γερμανού, «διαπιστώθηκε ότι ο Καραφωτάκης με την παράλληλη ενασχόλησή του με τις προσωπικές του εταιρείες, την πλημμελή ενασχόληση με τα καθήκοντά του ως CEO, παραβίασε τους όρους χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης προκαλώντας οικονομική ζημιά ύψους περίπου 14 εκατ. στον όμιλο».

Ποσό που διεκδικεί να πάρει πίσω τώρα η πλευρά Γερμανού από τον Κ. Καραφωτάκη, ενώ ο τελευταίος με δική του αγωγή διεκδικεί άλλα 13 εκατ. πέραν των 10 εκατ. που έχει πάρει διότι τόσα θεωρεί πως έπρεπε να ήταν το μπόνους με βάση έναν δικό του τύπο υπολογισμού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το μπόνους που έχει πάρει ο Κ. Καραφωτάκης από τον Π. Γερμανό, καθώς ο τελευταίος του έχει κάνει και δωρεά το 6% των μετοχών της Olympia, που είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου, με στόχο να αφοσιωθεί πλήρως στο ιδιαίτερα απαιτητικό στρατηγικό πλάνο του ομίλου. Η αξία αυτού του ποσοστού το οποίο κατέχει ο Κ. Καραφωτάκης υπολογίζεται σε 41 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του πρώην στελέχους πως αυτός έκανε πλούσιο τον Π. Γερμανό αντιστρέφονται γιατί στην πράξη αποδεικνύεται πως ο Π. Γερμανός έκανε εκατομμυριούχο τον Κ. Καραφωτάκη. Δικαίως ή αδίκως, τον έκανε πάντως εκατομμυριούχο. Και ο άγραφος κανόνας της ηθικής, ακόμα και στις μπίζνες, λέει ότι το χέρι που σε ταΐζει (με εκατομμύρια μάλιστα) δεν γυρνάς να το δαγκώσεις. Για την ακρίβεια, ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Ερικ Χόφερ είχε γράψει: «Οι άνθρωποι που δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει συνήθως γλείφουν την μπότα που τους κλωτσάει».


2
1
Η αγωγή της πλευράς Καραφωτάκη και η απάντηση Γερμανού επίσης με αγωγή
Κλείσιμο

Πώς άρχισε ο πόλεμος

Κι όμως, όλα αυτά που βγαίνουν στο φως μέσω των δικογράφων θα είχαν αποφευχθεί αν ο Κ. Καραφωτάκης δεν προσέφευγε στα εργατικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση για απόλυση ύψους 83.000 ευρώ (!) με βάση την εργατική νομοθεσία. Στα μέσα λοιπόν του 2017 «διαπίστωσε», σύμφωνα με την αγωγή του Π. Γερμανού, ο βασικός μέτοχος ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλός του προέβαινε σε σοβαρότατες παραβάσεις των θεμελιωδών αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και προσβάλλοντας την εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες εταιρική κουλτούρα της επιχειρηματικής ηθικής και της συλλογικής προσπάθειας του ομίλου, αλλά και της υποχρέωσης πίστης έναντι του ομίλου και των μετόχων του. Του έγινε η σχετική προειδοποίηση, αλλά αυτός συνέχισε και δεν συμμορφώθηκε.

Ετσι, τον Φεβρουάριο του 2018, τον κάλεσε ο Π. Γερμανός και του ανακοίνωσε την απόφασή του να τον απομακρύνει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. στο τέλος Μαρτίου. Μάλιστα ο Π. Γερμανός τιμώντας την εικοσαετή συνεργασία τους του πρότεινε να παραμείνει στην εταιρεία ως σύμβουλος Διοίκησης. Θέση που δεν δέχτηκε ο Κ. Καραφωτάκης γιατί τη θεωρούσε πως τον μείωνε και αντιπρότεινε να του δοθεί η θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου για συγκεκριμένο μεταβατικό χρόνο και μετά να αποχωρήσει.  Τελικά ο Π. Γερμανός αποδέχτηκε να του δώσει τον τιμητικό τίτλο αποστρατείας που ζητούσε και να του αναθέσει για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 2019 συγκεκριμένα εκτελεστικά και όχι διοικητικά καθήκοντα. Του διατήρησε μάλιστα τον μισθό των 32.400 ευρώ μηνιαίως.

GERMANOS_KARAFOT
Ενα προ 18 μηνών φαινομενικά ήσυχο διαζύγιο μεταξύ του Πάνου Γερμανού (αριστερή φωτογραφία) και του πρώην CEO της εταιρείας του Κώστα Καραφωτάκη εξελίσσεται σε άγρια δικαστική διαμάχη

Ζήτησε ακόμα να ανακοινωθεί εν ευθέτω ότι θα αποχωρήσει οικειοθελώς από τον όμιλο γιατί θα ήταν μειωτικό για την καριέρα του αλλά και τις προοπτικές ανεύρεσης ανάλογης θέσης εργασίας στην αγορά αν διέρρεε πως απολύθηκε.  Κατά το διάστημα αυτό που συμφωνήθηκε και με δική του αίτηση παρατάθηκε άλλους τρεις μήνες, ο Κ. Καραφωτάκης εισέπραξε μισθούς ύψους 672.000 ευρώ.

Ολα κυλούσαν κανονικά και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο του 2019 που, με βάση τη συμφωνία, έπρεπε να αποχωρήσει με ένα βελούδινο διαζύγιο, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο, και μάλιστα ήταν αυτός που συνέταξε το δελτίο Τύπου. Εγινε και η σχετική αποχαιρετιστήρια γιορτή με φιλόφρονες λόγους και ευχαριστίες, αλλά την επομένη η διοίκηση πήρε ένα mail από το πρώην πλέον στέλεχος που έλεγε πως δεν υπογράφει παραίτηση και ζητούσε να του γίνει απόλυση, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα τον εξυπηρετούσε φορολογικά με το ομαδικό ασφαλιστήριο της επιχείρησης στο οποίο μετείχε!

Η εταιρεία αρνήθηκε να το κάνει για λόγους αρχής και τότε ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου»!  Την επομένη κιόλας προσέφυγε στο δικαστήριο επίλυσης εργατικών διαφορών και ζητούσε να του επιδικαστούν, με έναν δικό του αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού, 350.000 ευρώ ως αποζημίωση απολυθέντος, αν και το ανώτατο ποσό με βάση τον νόμο είναι οι 83.000 ευρώ για τα χρόνια απασχόλησής του, ξεχνώντας πως το προηγούμενο διάστημα εισέπραξε 672.000 ευρώ από την επιχείρηση, ποσό που ήταν απότοκο της συμφωνίας να μην τσαλακωθεί το όνομα και η προσωπικότητά του στην αγορά. Μια αγωγή που όχι μόνο έχασε, αλλά και υποχρεώθηκε στην καταβολή τω δικαστικών εξόδων!

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν τον έκαμψε και εντός ολίγου κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην εργοδότη του διεκδικώντας τα ποσά που προαναφέρθηκαν με τα μπόνους. Ανοιξε δηλαδή μόνος του τον ασκό του Αιόλου και, όπως χαρακτηριστικά λένε από την πλευρά Γερμανού, εκεί που μας χρωστάγαν τώρα ζητούν και το βόδι! Η συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, γράφεται με αγωγές και ανταγωγές και διακεκριμένα δικηγορικά γραφεία ανέλαβαν να διασταυρώσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών ανασύροντας και βγάζοντας στη φόρα όλα τα άπλυτα 20 και πλέον ετών, γιατί, όπως είπαμε και στην αρχή, οι οικογενειακές αντιδικίες είναι οι πιο σκληρές.

Η χλιδάτη ζωή με την εταιρική κάρτα

Ο έλεγχος στα πεπραγμένα που ξεκίνησαν οι δικηγόροι αλλά και η διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου έφερε στο φως κάποια κοινά μυστικά μεταξύ ομάδας εργαζομένων στον όμιλο, που όμως κανείς δεν τολμούσε να συζητήσει την εποχή της παντοδυναμίας του Κ. Καραφωτάκη στον όμιλο.

Από το 2015, λοιπόν, είχε συστήσει δύο προσωπικές εταιρείες, την Costana Mονοπρόσωπη IKE και την Παριανές Αναπτύξεις, η μία με κεφάλαιο 2.720.000 και η άλλη με σημερινά κεφάλαια 3.500.000 ευρώ. Οι εταιρείες αυτές έχουν αγοράσει μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και στην Πάρο τα οποία αφού ανακαίνισαν τώρα τα εκμεταλλεύονται με τη μέθοδο του Aibnb. Ο εσωτερικός έλεγχος, λοιπόν, ανακάλυψε ότι ο τότε ισχυρός CEO παραμέλησε με προκλητικό τρόπο τα καθήκοντά του καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ασχολούνταν όχι με τα θέματα του ομίλου αλλά με τις προσωπικές του εταιρείες και τις οικοδομικές εργασίες που απαιτούνταν, καθώς και με την προσπάθεια ανεύρεσης πελατών γι’ αυτές τις περίπου 15 κατοικίες.

3
Η μήνυση της εταιρείας εναντίον του Κώστα Καραφωτάκη για τη διαχείριση των μετοχών

Σύμφωνα πάντα με τις αγωγές του Π. Γερμανού, έγινε δε γνωστό πως ασκώντας την επιρροή της θέσης του στον όμιλο προσήλκυε ενοικιαστές από συνεργαζόμενες εταιρείες των οποίων τα στελέχη μετακινούνταν στην Αθήνα ή στην Πάρο, αλλά ακόμα και στελέχη του ίδιου του ομίλου που έρχονταν από την Ξάνθη, έδρα της εταιρείας μπαταριών Sunlight. Επιπρόσθετα, «χρησιμοποιούσε μια σειρά από εργαζομένους και αμειβόμενους από τον όμιλο για τις δικές του δουλειές, όπως υπαλλήλους λογιστηρίου, την ιδιαιτέρα του γραμματέα, υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπάλληλο του Τμήματος Ανθρώπινων Πόρων, υπάλληλους εξωτερικών εργασιών κ.λπ. Οι υπάλληλοι αυτοί αφιέρωναν μέρος του ωραρίου τους στην εταιρεία για τη διεκπεραίωση εργασιών των εταιρειών του προϊσταμένου τους και εις βάρος του ίδιου του ομίλου που τους πλήρωνε».

Δηλαδή, όπως λένε εκ των υστέρων στον όμιλο, ο Κ. Καραφωτάκης επέλεξε να γίνει επιχειρηματίας εκ του ασφαλούς, απολαμβάνοντας τον πλουσιοπάροχο μισθό από την Olympia, με δωρεάν εργαζομένους από την εταιρεία του αφεντικού και εξασφαλισμένους πελάτες από εξωτερικούς συνεργάτες και στελέχη της Olympia.

Πράξεις και ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητή πρόβλεψη του Κώδικα Εταιρικής Συμπεριφοράς του ομίλου και συνιστούν πράξεις κατάχρησης της ισχύος που έφερε η θέση την οποία κατείχε. Ο ίδιος, πάντως, στις αγωγές του ισχυρίζεται ότι ήταν σε γνώση της εταιρείας οι δραστηριότητές του αυτές και μάλιστα υπήρχε και σχετικό συμφωνητικό για τις παρεχόμενες λογιστικές υπηρεσίες προς τις εταιρείες του.

Ο εσωτερικός όμως έλεγχος, μοιραία, μια και ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, έφτασε και στα έξοδα που έκανε το πρώην στέλεχος με τη χρήση της εταιρικής κάρτας και από τον οποίο προκύπτουν γαργαλιστικές λεπτομέρειες και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο για τις εταιρικές ανάγκες δεν χρησιμοποβιούνταν η συγκεκριμένη κάρτα, και γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος των αποδείξεων απορρίπτονταν από την Εφορία. Καταδεικνύεται όμως η ροπή προς τη χλιδάτη ζωή και τα ακριβά γούστα στα γκουρμέ γεύματα συνοδευμένα με ακριβά κρασιά και σαμπάνιες, που προφανώς συνδυάζονταν με την Porsche, που, όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, ήταν το πιο glamorous αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της εταιρείας.

Στην έκθεση του εσωτερικού ελέγχου με τα τιμολόγια της εταιρικής κάρτας διαπιστώνεται ότι το πρώην στέλεχος φόρτωνε την κάρτα τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις περιόδους διακοπών σε γνωστά εστιατόρια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης για τις δικές του προσωπικές δουλειές


Στην έκθεση του εσωτερικού ελέγχου με τα τιμολόγια της εταιρικής κάρτας διαπιστώνεται ότι το πρώην στέλεχος φόρτωνε την κάρτα τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις περιόδους διακοπών σε γνωστά εστιατόρια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης για τις δικές του προσωπικές δουλειές. Οι επισκέψεις σε αυτά και άλλα παρόμοια εστιατόρια και κέντρα χρέωναν την κάρτα με χιλιάδες ευρώ και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η κάθε επίσκεψη ήταν πάνω από τον μισθό του υπαλλήλου που περνούσε τα τιμολόγια στα βιβλία της επιχείρησης! Κέντρα και εστιατόρια στα οποία προφανώς δεν έχει πάει ούτε θα πάει ποτέ στη ζωή του ο κοσμοκαλόγερος Πάνος Γερμανός που με τον τρόπο ζωής του προσπαθεί να εμφυσήσει μια εταιρική κουλτούρα προς τα στελέχη του ομίλου του εδώ και 40 χρόνια, χωρίς προκλήσεις προς την κοινωνία, χωρίς όμως και να φείδεται οικονομικών κινήτρων στα στελέχη του.

Και ποινικό αδίκημα με μετοχές

Οταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, κανείς δεν ξέρει πόσες φουρτούνες θα φέρει και πότε θα σταματήσει το καταστροφικό του έργο ο Αίολος. Ηταν να μην ανοίξει και αρχίσουν να ανοίγουν τα στόματα και οι ελεγκτικές εταιρείες μην πιάσουν δουλειά. Ετσι το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Ernst&Young που ήλεγξε τις κινήσεις του χαρτοφυλακίου μετοχών της εταιρείας την περίοδο 2015-2018 διαπίστωσε αξιόποινες πράξεις από τον διαχειριστή που δεν ήταν άλλος από τον Κ. Καραφωτάκη. Στην εξ αυτού του λόγου υποβληθείσα έγκληση/μήνυση κατά του Κ. Καραφωτάκη τονίζεται ότι η ενέργεια αυτή είναι μια αυτονόητη αντίδραση σε μια ακραία, παράνομη, αντιδεοντολογική αλλά και ανήθικη συμπεριφορά του πολλαπλώς ευεργετηθέντος από τον όμιλο που επέδειξε εν τέλει μια αντιεπαγγελματική, προκλητική, ανήθικη και αχάριστη στάση. Η συμπεριφορά του, τονίζεται στην έγκληση, έπληξε καίρια τη φήμη της εταιρείας και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για τους οποίους διακρίνεται ο όμιλος, με σκοπό το προσωπικό του όφελος και αντίστοιχη οικονομική βλάβη της εταιρείας. Η αντιδικία ενώπιον ποινικών δικαστηρίων με πρώην εργαζομένους δεν ήταν επιλογή του ομίλου, τονίζεται, γι’ αυτό εναντίον του ασκήθηκε μόνο αγωγή. Ωστόσο, από τον έλεγχο και το πόρισμα της Ε&Υ αποδείχθηκε απιστία με την απαράδεκτη παράλληλη διαχείριση του προσωπικού του χαρτοφυλακίου μετοχών και του χαρτοφυλακίου μετοχών του ομίλου.

Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, ο Κ. Καραφωτάκης ως εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο μετοχών της εταιρείας και την ίδια στιγμή σε ατομικό χρηματιστηριακό λογαριασμό του επένδυε σε ίδιες μετοχές. Από τη διασταύρωση των πράξεων διαπιστώθηκε ότι ο Κ. Καραφωτάκης πωλούσε πακέτο μετοχών από το δικό του χαρτοφυλάκιο και ο όμιλος με δική του εντολή αγόραζε αυτά τα πακέτα! Οι εν λόγω πωλήσεις ήταν επικερδείς για τον ίδιο και επιζήμιες για τον όμιλο, καθώς οι τιμές των πακέτων διαμορφώθηκαν σε τιμή premium σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης εκείνη τη στιγμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Η οικονομική ζημιά του ομίλου από αυτές τις ενέργειες μπορεί να είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ομίλου, όμως το αδίκημα της απιστίας και της παραβίασης κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης είναι πλέον αποδεδειγμένη από τον έλεγχο. Και όπως λένε οι ποινικολόγοι, το αδίκημα είναι αδίκημα και δεν υπάρχει το… ολίγον έγκυος! Και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον όταν η Δικαιοσύνη πει τον τελευταίο λόγο.

4
5
Η προσφυγή Καραφωτάκη στο δικαστήριο επίλυσης εργατικών διαφορών αποδείχθηκε μπούμερανγκ για τον ίδιο, αφού όχι μόνο έχασε, αλλά και υποχρεώθηκε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων!

Τι ισχυρίζεται η πλευρά Καραφωτάκη

«Από τη σύσταση της εταιρείας το 2006 ήμουν στο πρώτο τριμελές Δ.Σ. μαζί με τον Π. Γερμανό και τη σύζυγό του. Και έχω έκτοτε διοχετεύσει όλη μου την ενέργεια στην επίτευξη των στόχων του ομίλου. Στην κορύφωση δε της ελληνικής κρίσης το 2012-2013 είχα ήδη προνοήσει να εξασφαλίσω ρευστότητα στον όμιλο και έτσι όχι μόνο διατηρήσαμε ως όμιλος τη θέση μας στην αγορά, αλλά και κρατήσαμε τον δανεισμό σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα γνωστά προβλήματα των άλλων ελληνικών εταιρειών του μεγέθους μας, με κύκλο εργασιών ικανοποιητικό και κερδοφόρο. Από το 2013 και μέχρι το 2018 απομειώθηκε δε ο δανεισμός με ρυθμό και τρόπο που αποτελεί περίπτωση case study, καθώς μόνο σε τέσσερα χρόνια ο όμιλος έφτασε σε τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ με συνολικό δανεισμό 20 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά κι άλλα τόσα προσέφερα στον όμιλο και δεν υπήρχαν Σαββατοκύριακα ή γιορτές καθώς επί 22 χρόνια συνεχώς εργαζόμουν. Και έχοντας αποκτήσει από το 2006 την εξουσία να διενεργώ για λογαριασμό του ομίλου χρηματιστηριακές συναλλαγές, και δη χωρίς περιορισμούς, η εν λόγω εταιρεία αποκόμισε χρηματιστηριακά κέρδη πολλών εκατομμυρίων, όπως αυτό προκύπτει από τα οικονομικά της στοιχεία. Και αυτό χάρη στις δικές μου επιλογές σε συγκεκριμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και στη μέθοδο που ακολουθήθηκε κατά την εκτέλεση χιλιάδων χρηματιστηριακών συναλλαγών που διενέργησα για λογαριασμό της.

Παρά ταύτα, εξαιτίας της απόφασης του Π. Γερμανού ότι ολοκλήρωσα τον ρόλο μου στη γιγάντωση του ομίλου και γι’ αυτό δεν με χρειάζεται άλλο πλέον, σήμερα λόγω και της αντιδικίας που αναπότρεπτα προέκυψε, οι αντίδικοί μου αποφάσισαν να με διαβάλουν με σκοπό να με εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά μετερχόμενοι κάθε μέσο. Τόσο χυδαία επίθεση έχω υποστεί, που μέχρι και μήνυση κατέθεσαν για δύο μόνο από τις χιλιάδες χρηματιστηριακές συναλλαγές αξίας 30.000 που έχω κάνει, από τις οποίες δε η εταιρεία όχι μόνο δεν ζημιώθηκε, αλλά αντιθέτως απεκόμισε σημαντικό κέρδος. Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν με βρήκαν να βάζω το δάχτυλο στο μέλι, παρόλο που, αν όλα αυτά τα χρόνια ήθελα να βλάψω την εταιρεία ή να προσποριστώ παράνομα όφελος σε βάρος της, είχα τη δυνατότητα και την εξουσία.

Ποια ήταν όμως η ζημιά που προκάλεσα στον όμιλο; Οτι ζήτησα δήθεν κάποιες φορές κάποιος υπάλληλος να μου πληρώσει έναν λογαριασμό ή ότι στα επαγγελματικά δείπνα έπινα κρασί και άφηνα πουρμπουάρ...

Πού κατέληξαν οι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι και οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που έβαλαν να με ψάξουνε; Στο ότι ζημίωσα δήθεν την εταιρεία με αστεία ποσά από τη χρήση της εταιρικής μου κάρτας δήθεν για δαπάνες οι οποίες δεν εξέπεσαν φορολογικά και αναμορφώθηκαν ή με τη μισθολογική διαφορά αποδοχών του αδελφού μου ή ότι δήθεν έβλαψα την κουλτούρα του ομίλου επειδή τάχα πίεζα στελέχη και εξωτερικούς συνεργάτες να μισθώνουν ακίνητα των εταιρειών ακινήτων που είχα και άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Ολα αυτά όμως έγιναν για τον απλό λόγο ότι οι αντίδικοί μου δεν θέλουν να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε μένα τα οποία είναι ένα εκατομμυριοστό από τα κέρδη που τους εξασφάλιζαν η αφοσίωση και η εργασία μου όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό όχι γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα. Είναι γνωστό ότι ο Πάνος Γερμανός τυγχάνει ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες ενώ η Olympia είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα. Απλά γιατί έτσι θέλουν και νομίζουν ότι μπορούν...».

Ειδήσεις σήμερα: 

Επιστροφή στην... κανονικότητα για τη Μύκονο - Αυξημένη η επιτήρηση στα «κόκκινα» νησιά

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στη Θήβα – Αισθητός και στην Αττική

Νεκρή 31χρονη από κορωνοϊό – Δεν είχε εμβολιαστεί

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης