Επιστροφή στην... κανονικότητα για τη Μύκονο - Αυξημένη η επιτήρηση στα «κόκκινα» νησιά

Επιστροφή στην... κανονικότητα για τη Μύκονο - Αυξημένη η επιτήρηση στα «κόκκινα» νησιά

Τέλος από σήμερα στις 6 το πρωί τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στη Μύκονο - Ποια είναι τα νησιά που εμφανίζουν ισχυρή επιδημιολογική επιβάρυνση

mykonos_art
Εξέπνευσε σήμερα στις 6 το πρωί το χρονικό διάστημα επιβολής έκτακτων περιορισμών στην Μύκονο, με το «νησί των ανέμων» να επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επαγρυπνούν για τυχόν νέες παραβάσεις.

Ερμηνεύοντας τη σχετική κυβερνητική απόφαση, αυτή «ελήφθη για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, στην οποία η πανδημία ξεφεύγει από τον έλεγχο θα έθετε σε κίνδυνο το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν και νέα μέτρα σε όποιο νησί χρειαστεί (ακόμη και εκ νέου στην Μύκονο), εφόσον αυτό υπαγορευθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στο «νησί των ανέμων» προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ στο νησί αναμένεται σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ώστε να συντονιστούν ακόμη περισσότερο οι επιτόπιες επιχειρήσεις ελέγχου. Και αυτό, γιατί παρά το μούδιασμα στην παγκόσμια τουριστική αγορά που επέφεραν τα μέτρα απαγόρευσης της μεταμεσονύκτιας διασκέδασης στην Μύκονο, με τους τοπικούς επιχειρηματίες να προτείνουν σειρά από αντίμετρα- αχίλλειο πτέρνα εξακολουθούν να αποτελούν τα κορωνοπάρτι, με τις εικόνες συνωστισμού να προβληματίζουν σοβαρά τόσο τους ειδικούς, όσο και τις Αρχές.

Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί διασκέδασαν σε βίλα στην Μύκονο, επιστρατεύοντας μάλιστα την ψηφιακή εφαρμογή Whatsapp, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Επιπλέον, οι καλεσμένοι έλαβαν με sms την ακριβή τοποθεσία της βίλας λίγο πριν την έναρξη του πάρτι, ώστε να μην διαρρεύσει το σημείο. Παράλληλα και δεύτερο πάρτι έγινε αντιληπτό τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενώ τα οριζόντια μέτρα που έχουν παρθεί για την εστίαση και την ψυχαγωγία προβλέπουν ακόμη και την καταγγελία παραβάσεων με τεκμήρια τα social media. Απτόητα, ωστόσο, δεκάδες άτομα επιδόθηκαν σε ξέφρενο πάρτι στο «νησί των ανέμων», τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα του νησιού εμφανίζει μια πρώτη σταθεροποίηση στις συρροές κρουσμάτων.

Δείτε φωτογραφία από το πάρτι: 
mykonos-party-arthro

«Έγινε σαφές ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε σχετικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε πως όπου χρειαστεί (ακόμη και σε δημοφιλή νησιά), θα υπάρχει παρέμβαση του κράτους.

Σαφάρι ελέγχων

Κλείσιμο
Πάντως, από σήμερα «θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά μας προβληματίζουν» είχε προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυστηροποιήσει κι άλλο τους ελέγχους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου κινούνται ήδη τις τελευταίες ώρες νησιά με υψηλή τουριστική ζήτηση, αλλά και ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Πάρος, όπου «βρέχει»… πρόστιμα, προκειμένου να μην ληφθούν αιφνίδια οριζόντια μέτρα στο νησί.

Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 7 παραβάσεις στην Πάρο και 1 στην Αντίπαρο, με αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, ενώ η ίδια λογική θα διέπει στο εξής και το πλαίσιο επιτήρησης όλων των περιοχών – ιδίως νησιωτικών- που εμφανίζουν ισχυρή επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως οι:

· Αντίπαρος

· Ζάκυνθος

· Κέρκυρα

· Ρόδος

· Λέρος

· Κως

· Σίφνος

· Σέριφος.

Λουκέτα και στην Αττική

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι τις τελευταίες ώρες και στην Αττική, όπου η ΔΙΜΕΑ επέβαλε λουκέτο σε κέντρο διασκέδασης με όρθιους πελάτες σε συνωστισμό. «Πιάσαμε ένα κέντρο στην Αττική, με πάρα πολύ κόσμο, όλοι όρθιοι να χορεύουν, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο. Το κλείσαμε για 7 ημέρες κι επιβάλαμε πρόστιμο 5.000 ευρώ. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν ότι δε βλέπουν» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς προσδιόρισε ότι αυτή τη στιγμή η χωρά τουριστικά βρίσκεται πάνω από το 60% του 2019.

Ελληνικό δαιμόνιο

Παράλληλα, η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων θα κριθεί τις επόμενες ημέρες και στην… εφευρετικότητα, καθώς αν πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα παραβάσεων, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη ισχυρότερη επιτήρηση. Πολύ περισσότερο, όταν επιστρατεύεται είτε η νέα τεχνολογία, είτε το ελληνικό δαιμόνιο, όπως στην περίπτωση της Χαλκίδας, όπου ο ιδιοκτήτης κλαμπ μοίρασε αυτοκόλλητα για τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να μη διοχετεύσουν εικόνες από το κορωνο-πάρτι οι θαμώνες του καταστήματος.

Θραύση έκαναν στην Μύκονο και τα φορητά ηχεία για αυτοσχέδια κορωνοπάρτι, τη στιγμή που ανάλογες εκδηλώσεις οργανώνονται μυστικά σε όλη τη χώρα, με όχημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, ρίχνοντας το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων κάτω από τα 30 έτη.

Ακόμη μεγαλύτερη καθίσταται η αγωνία των ειδικών για την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα επί ελληνικού εδάφους στο εξής, καθώς η χώρα έχει μπει στην κατεξοχήν περίοδο διακοπών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το Δεκαπενταύγουστο, ταυτόχρονα με την έλευση των περισσότερων ξένων τουριστών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να προκριθούν νέα μοντέλα στην εστίαση και στη διασκέδαση, με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να προτείνει την «τουριστική φούσκα». Η κοινωνική, αυτή, «φούσκα» θα περιβάλλει σαν κέλυφος μια συγκεκριμένη παρέα ατόμων, με σταθερά πρόσωπα και αριθμό, η οποία θα κυκλοφορεί στην περιοχή των διακοπών, χωρίς αλλαγές. Πρόκειται για «μικρές ομάδες τουριστών, οι οποίοι είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, με απώτερο στόχο «να μειώσει κανείς τη διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες».

Ακόμη και η «φούσκα», ωστόσο, δεν αμβλύνει προσώρας την αγωνία των ειδικών για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, η οποία και ψυχολογικά μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, συνθήκη που θα ευνοούσε μόνο την μετάλλαξη Δέλτα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας προεξόφλησε το «άνοιγμα» της Μυκόνου, σπεύδοντας όμως να ζητήσει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας στα σοκάκια και τα καταστήματα του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στις 49 οι δασικές φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Συνεχίζεται η μάχη στο Αραχναίο Αργολίδας

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στη Θήβα – Αισθητός και στην Αττική

Νεκρή 31χρονη από κορονοϊό – Δεν είχε εμβολιαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης