Δολοφονία Καρολάιν

Στη Χαλκίδα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» - Δείτε φωτογραφίες

CHALKIDA_IMG_3813

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη φορούσε μπλούζα που απεικόνιζε τη μάχη της Αλαμάνας και τα πρόσωπα των Αθανάσιου Διάκου, Πανουργιά, Δυοβουνιώτη - Τα δώρα που έκαναν η Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο αντιπεριφερειάρχης και ο Γιώργος Γατόπουλος στην πρόεδρο της Επιτροπής

Τη Χαλκίδα, το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Εύβοιας, που συνεισέφερε με διαπρεπείς οπλαρχηγούς αλλά και σημαντικές νίκες στον Αγώνα της Επανάστασης του 1821, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη, τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, αλλά και τους Δημάρχους των Δήμων της Ευβοίας, στο Δημαρχείο της Χαλκίδας: το Δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου, Θανάση Μπουραντά, το Δήμαρχο Ερέτριας, Ιωάννη Δημητρόπουλο, το Δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γεώργιο Ψαθά και το Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι επετειακές δράσεις που ετοιμάζουν τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και οι Δήμοι της Εύβοιας για να τιμήσουν τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Η κυρία Αγγελοπούλου φορούσε μπλούζα, φτιαγμένη από δύο φουλάρια που ενώθηκαν, της ελληνικής εταιρείας i-D Concepts, η οποία ανήκει στην Ειρήνη Ντέρου. Η μπλούζα απεικονίζει τη μάχη της Αλαμάνας και τα πρόσωπα των Αθανάσιου Διάκου, Πανουργιά, Δυοβουνιώτη καιτυπώθηκε στην μεταξουργία Τσιακίρη στο Σουφλί, και σχεδιάστηκε από την Εύα Παπαδοπούλου.

CHALKIDA_IMG_3716
CHALKIDA_IMG_3746


Τα δώρα στην πρόεδρος της Επιτροπής

Στο Δημαρχείο, η Δήμαρχος Χαλκιδέων δώρισε στην πρόεδρο της Επιτροπής δύο ξύλινες φιγούρες που φέρουν παραδοσιακές στολές της Αιδηψού, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γεώργιος Γατόπουλος.

Ένα έργο του ίδιου καλλιτέχνη, δώρισε, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης στην Πρόεδρο της Επιτροπής: ένα καραβάκι με ξύλα που έχουν ξεβραστεί από Ευβοϊκό, στο οποίο απεικονίζεται το διάσημο κόκκινο σπίτι της Χαλκίδας.

Ενώ και ο ίδιος ο Γεώργιος Γατόπουλος έστειλε ως δώρο στην Πρόεδρο, για την επίσκεψη της, ένα κόσμημα που έχει φτιάξει ο ίδιος, εμπνευσμένο από το παραδοσιακό πιρπιρί που φόραγε η Πρόεδρος την 25η Μαρτίου.

«Θέλουμε να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές»

«Στη Στερεά Ελλάδα, με τον τεράστιο ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρούμελη και η Εύβοια στο 1821, θεωρήσαμε ευθύνη μας να προβάλουμε αυτόν το ρόλο στο σήμερα και στο αύριο, με όρους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε έναν πλούτο επετειακών δράσεων, κορωνίδα των οποίων αποτελεί, βέβαια, η πολιτιστική διαδρομή “Οιδίπους”» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, μετά τη συνάντηση. «Με οδηγό την Επιτροπή, έχουμε σχεδιάσει και εμείς μια σειρά από δράσεις που κινoύνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στους ήρωες της Επανάστασης. Θέλουμε, όμως, να αφήσουμε, επίσης, ένα αποτύπωμα, μέσα από έργα εμβληματικά που θα θυμίζουν το γεγονός της διακοσιοστής επετείου της Επανάστασης και στις επόμενες γενιές. Ένα τέτοιο έργο φιλοδοξούμε και εμείς να υλοποιήσουμε ως Δήμος», ανέφερε από τη μεριά της η Δήμαρχος Χαλκίδας.

«Από τη συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη, τη Δήμαρχο αλλά και Δημάρχους από την Εύβοια, βγαίνει αβίαστα ένα συμπέρασμα: Στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στη Χαλκίδα, οργανώνονται επετειακές πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων, αναπτυξιακές δράσεις που επιστρατεύουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, προβάλλοντας τον πολιτισμό, την ιστορία, τα προϊόντα, τις παραδοσιακές τέχνες, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από τις οποίες η νέα γενιά μαθαίνει την ιστορία. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σε αυτήν την μεγάλη επέτειο η κοινωνία αφήνει τη δική της σφραγίδα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μέσα από τη δημιουργία της πολιτιστικής, τουριστικής, περιβαλλοντικής διαδρομής «Οιδίπους», η Περιφέρεια στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του συνόλου της περιοχής, μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Ο Δήμος της Χαλκίδας σχεδιάζει την κατασκευή ενός Κέντρου Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα ονομαστεί τιμητικά με το όνομα του οπλαρχηγού και ήρωα του Αγώνα απελευθέρωσης της Εύβοιας του 1821, «Κώτσου Δημητρίου ή Αρβανίτη», ενώ οι Δήμοι Κύμης - Αλιβερίου, Σκύρου, Ερέτριας και Διρφύων – Μεσσαπίων δημιουργούν ψηφιακά μουσεία, αρχεία και βάσεις δεδομένων, προβάλλοντας με τη χρήση νέων τεχνολογιών την ιστορική κληρονομιά του τόπου, αλλά και εμβληματικές προσωπικότητές που συνδέονται με την περιοχή, όπως ο Γιώργος Παπανικολάου, που γεννήθηκε στην Κύμη Αλιβερίου και έλαμψε στο παγκόσμιο ιατρικό στερέωμα.


CHALKIDA_IMG_3734
CHALKIDA_IMG_3922


Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας περπατούν στους «Δρόμους της Ιστορίας»

Η νέα γενιά είχε την τιμητική της στο δεύτερο μέρος της περιοδείας στη Χαλκίδα, καθώς η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, για να παραστεί σε εκδήλωση για τους «Δρόμους της Ιστορίας», μια εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση που διοργανώνει το ίδιο το σχολείο, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής και υλοποιείται με χορηγό Δράσης, την εταιρία «Τotal Eren». Οι μαθητές συγκροτούν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας από τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης, ονόματα που σχετίζονται με τόπους της Επανάστασης, ονόματα φιλελλήνων και ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης, προκειμένου, στη συνέχεια, να αναζητήσουν πληροφορίες και να ανασυνθέσουν σημαντικές ιστορικές διαδρομές της σύγχρονης Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χορωδία μαθητών τραγούδησε το «Όμορφη και παράξενη πάτριδα» και, ταυτόχρονα, μια ομάδα από 15 παιδιά το απέδωσε στη νοηματική. Τη διδασκαλία στη νοηματική είχε κάνει ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης. Στη συνέχεια, η Αγγελική Δούλου, Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των Μαθητικών Κοινοτήτων του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών που έκαναν οι μαθητές στο πλαίσιο της δράσης, ενώ ανέφερε πως οι μαθητές, παρά τον αρχικό δισταγμό, έγιναν ερευνητές, ιστορικοί και αναγνώστες: «Μάθαμε πραγματικά την ιστορία της πόλης μας, αυτήν που νομίζαμε ότι ξέραμε και καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε μια πόλη δική μας, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία της». Σημειώνεται ότι στη δράση συμμετείχαν και τέσσερις μαθητές από τη Δομή Φιλοξενίας / Προσωρινής Υποδοχής της Ριτσώνας.

«Με όλα όσα μας παρουσιάσατε σήμερα εδώ, με το παράδειγμά σας, μαθητές και καθηγητές, μας εντυπωσιάσατε. Να μάθετε και να γνωρίσετε την ιστορία μας. Όχι μόνο τις καλές στιγμές, αλλά και τις κακές και τις ατυχείς, έτσι ώστε να μην τις επαναλάβετε εσείς στη δική σας ζωή», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμπαραστάθηκαν και ενέπνευσαν τα παιδιά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Δρ. Ελένη Μπενιάτα αλλά και ο Παναγιώτης Τσακίρης, Διευθυντής Διαχείρισης Έργων και εκπρόσωπος του Ομίλου TOTAL EREN, που έχει χορηγήσει, ως χορηγός Δράσης της Επιτροπής, και άλλες σημαντικές δράσεις που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή, όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου στα Νέα Στύρα Ευβοίας, το «13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας», το «Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής», αλλά και τη δράση «Η Ξυλογλυπτική θυμάται το 1821» στην Καλαμπάκα. Σε παρέμβασή του ο κ. Τσακίρης εξέφρασε, εκ μέρους της εταιρίας, τη χαρά του για την υποστήριξη αυτής της δράσης, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε δράσεις θα αφορούν τη νεολαία». Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε σε δύο από τα 15 τμήματα του σχολείου, τα οποία φέρουν ονόματα που σχετίζονται με τη δράση των «Δρόμων της Ιστορίας».

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν επίσης η Χαρά Λεοντάρη, η Αικατερίνη Κοτρογιάννη και η Ευαγγελία Σαμαρά, τρεις δασκάλες από το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Βασιλικού Χαλκίδας, με τις οποίες η αντιπροσωπεία είχε μια σύντομη συνομιλία, καθώς το Σχολείο υλοποιεί αυτοχρηματοδοτούμενη δράση, υπό την αιγίδα της Επιτροπής. Η δράση αφορά στη δημιουργία μιας ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους με τίτλο «Το Λαογραφικό Μουσείο του σχολείου μας, μας μιλά».


CHALKIDA_R6S_5420
CHALKIDA_R6S_5494-_1_
CHALKIDA_R6S_5534
CHALKIDA_R6S_5557a


Ειδήσεις σήμερα 

H κάμερα του BBC «αποκάλυψε» την... παράξενη περιβολή του παρουσιαστή κάτω από το γραφείο - Δείτε βίντεο

Η στιγμή που 54χρονος άνδρας «στριμώχνει» 13χρονη σε ασανσέρ - «Ήταν απλώς ένα παιχνίδι» λέει ο ίδιος

Έκκληση Βασιλακόπουλου: Ο κόσμος να μην ακούει τρελαμένους, ψεκασμένους αντιεμβολιαστές


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης