Πιο... Τούρκος κι από τον Τατάρ ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας - Τι υποστήριξε σε διαδικτυακό σεμινάριο

Πιο... Τούρκος κι από τον Τατάρ ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας - Τι υποστήριξε σε διαδικτυακό σεμινάριο

Δεν είναι η πρώτη φορά που Τζακ Στρο προκαλεί οργή στη Λευκωσία με τις δηλώσεις τους

tzakstro
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Το Μέλλον της Κύπρου» ανέφερε πως η Ελλάδα επιχείρησε να πραγματοποιήσει την ένωση στην Κύπρο το 1974 μετά την παραβίαση των συμφωνιών του 1960 από τους Ελληνοκύπριους και ως αποτέλεσμα τούτου διαπράχθηκε ένα «απίστευτο έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Στρο τάχθηκε υπέρ της έναρξης απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Στρό ανέφερε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το Κυπριακό και σημειώθηκε «απίστευτη πρόοδος», όμως το 2004 ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο Σχέδιο και διεξήγαγε εκστρατεία καταψήφισής του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, ο Βρετανός πρώην υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε λάθος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό προέκυψαν περισσότερα προβλήματα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σε μια θέση που δεν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τίποτα, αφού «ούτως ή άλλως μπορούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί διεθνώς και διαθέτουν συγκεκριμένο καθεστώς στην ΕΕ και σε άλλα περιβάλλοντα».

Αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε αποτέλεσμα οι αναζητήσεις δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, ο Τζακ Στρό υποστήριξε ότι «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να «υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό».

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πιο εύκολο και κατάλληλο από την άποψη του να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά οι δύο κοινότητες ειδικά σε «δικοινοτικές δομές» και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρέπει να εργαστούν για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Επισημαίνοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, είπε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα και χρειάζονται περισσότερο την Τουρκία παρά την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να παρακολουθούνται» οι προσπάθειες λόμπι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.



Ειδήσεις σήμερα 

Σχολεία: Πρόταση για άνοιγμα γυμνασίων - λυκείων στις 5 Απριλίου από το υπουργείο Παιδείας 

Εμβολιασμοί: «Λίστα αναμονής» για περιπτώσεις ακύρωσης ανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας 

Διώρυγα του Σουέζ: Άγνωστο πότε θα αποκολληθεί το Ever Given - Δεκάδες πλοία έχουν αποκλειστεί 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης