Διώρυγα του Σουέζ: Άγνωστο πότε θα αποκολληθεί το Ever Given - Δεκάδες πλοία έχουν αποκλειστεί

Διώρυγα του Σουέζ: Άγνωστο πότε θα αποκολληθεί το Ever Given - Δεκάδες πλοία έχουν αποκλειστεί

Μέρες ακόμη και εβδομάδες μπορεί να χρειαστούν για να ανοίξει εκ νέου η διώρυγα του Σουέζ - Χρειάζεται να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να πλεύσει και πάλι το σκάφος

fdsfdf
Θέμα ημερών ή και εβδομάδων θα μπορούσε να αποβεί το εκ νέου άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ, κι ενώ οι προσπάθειες για την αποκόλληση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» συνεχίζονται.

Το πλοίο μήκους 400 μέτρων, έχει προσαράξει εδώ και τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την κρίσιμη οδό για την παγκόσμια εμπορική ναυσιπλοΐα.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δεκάδες πλοία παραμένουν αποκλεισμένα και στα δύο άκρα του καναλιού, όπως και στην περιοχή αναμονής στο κέντρο της διώρυγας, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Η αιγυπτιακή αρχή της διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το πλοίο βάρους άνω των 220.000 τόνων, ενώ πρέπει να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να επιτευχθεί βάθος 12 έως 16 μέτρων και να μπορεί να πλεύσει και πάλι το σκάφος.

Suez canal blockage: efforts to dislodge Ever Given continue


Κλείσιμο
«Χρησιμοποιούνται ρυμουλκά και βυθοκόροι για να σπάσουν βράχοι» και να μπορέσει να απελευθερωθεί το σκάφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρίας Shoei Kisen Kaisha, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Αιγύπτιος αξιωματούχος αναμένει αποκατάσταση τις επόμενες ημέρες

Ο Μοχάμπ Μαμίς, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε θέματα λιμένων, δήλωσε αργά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί «μέσα σε 48 με 72 ώρες το πολύ».

«Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού», πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

suez_evergiven


Αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της αιγυπτιακής πλευράς

Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα η ολλανδική εταιρία Smit Salvage είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «ημέρες ακόμα και εβδομάδες».

Η εταιρία διαχείρισης του σκάφους Evergreen Marine Corp, με έδρα την Ταϊβάν, ανέθεσε στην Smit Salvage και την ιαπωνική εταιρία Nippon Salvage να εκπονήσουν «ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο» για την αποκόλληση του πλοίου. Οι πρώτοι ειδικοί έφθασαν χθες.

Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk και η γερμανική Hapag-Lloyd ανέφεραν χθες ότι εξετάζουν να εκτρέπουν τα πλοία τους ώστε να περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια παράκαμψη πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από την αφρικανική ήπειρο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανία: Επικύρωσε το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία

Στα ύψη τα κρούσματα - Απρόβλεπτη η συμπεριφορά της επιδημίας

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Ποιοι δικαιούνται μείωση 100% και ποιοι 40%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης