Καιρός - Έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία Μήδεια φέρνει χιόνια, ανέμους και παγετό - «Βουτιά» στη θερμοκρασία

Καιρός - Έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία Μήδεια φέρνει χιόνια, ανέμους και παγετό - «Βουτιά» στη θερμοκρασία

Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για το συντονισμό όλων των φορέων ενόψει της κακοκαιρίας Μήδεια - Σημαντική πιθανότητα για χιόνια και μέσα στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, βρέχει ήδη στα δυτικά - Νέοι χάρτες, βίντεο

ΧΙΟΝΙΑ_ΠΟΛΗ_ΝΕΑ2
Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης  η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την επικείμενη κακοκαιρία.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία επηρεάζει σημαντικά τα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή το «κύμα» της κακοκαιρίας θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας  από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. 

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Κλείσιμο
Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για το συντονισμό όλων των φορέων ενόψει της κακοκαιρίας

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 11/02 στις 17.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.


Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια» - Αναλυτικοί χάρτες και βίντεο

Σύντομη επιδείνωση του καιρού θα έχουμε σήμερα, με βροχές και καταιγίδες ήδη από αυτήν την ώρα στα δυτικά, τοπικά ισχυρές μέχρι το απόγευμα, ενώ από το μεσημέρι θα βρέξει κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το απόγευμα μέχρι το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως το ανατολικό Αιγαίο.

Θα παραμείνουν οι ισχυροί νοτιάδες έως 7 με 8 μποφόρ τοπικά και η αφρικανική σκόνη, από το απόγευμα όμως θα γυρίσουν σταδιακά σε βοριάδες, ενώ θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια και θα σημειωθούν λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ο καιρός στην Αθήνα σήμερα θα παραμείνει καλός, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 18 βαθμούς Κελσίου. 

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός, από το Σάββατο καθώς πλησιάζει η κακοκαιρία «Μήδεια»  με κρύο και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές, που θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

- Χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος από το Σάββατο, που θα συνεχιστούν και στην υπόλοιπη χώρα από τη Δευτέρα

-Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από το Σάββατο έως τη Δευτέρα της τάξεως των 15 βαθμών

-Επικράτηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

-Συνθήκες παγετού σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια

-Πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο από τη Δευτέρα τα 9 με 10 μποφόρ

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού - Τι φαινόμενα θα προκαλέσει η «κακοκαιρία Μήδεια»


Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει 
kairos_kakokairia_mideia_xartis_simera


Ξεκίνησαν ήδη από νωρίς το πρωί οι καταιγίδες στα δυτικά, όπως καταγράφεται και στον χάρτη που ακολουθεί.  

kairos_kakokairia_mideia_kataigides_dytika_eidiseis_tora


Η κακοκαιρία Μήδεια έρχεται το Σάββατο - Δείτε τους χάρτες πρόγνωσης για το Σαββατοκύριακο


Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο, θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες έως 8 μποφόρ τοπικά το Σάββατο και έως 9 την Κυριακή και μαζί τους θα έρθει η πολική εισβολή από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία θα ρίξει απότομα και κατά πολύ τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, έως και 15-17 βαθμούς κάτω από τις σημερινές και σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία θα φέρει βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες, αλλά και πυκνά χιόνια σε όλα σχεδόν τα ορεινά – ημιορεινά κι ακόμα και σε πεδινές έως και παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα περισσότερα χιόνια και οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα εντοπίζονται το Σάββατο κυρίως στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ θα έχουμε και ισχυρό παγετό και στα βόρεια ολικό.

Ο χιονιάς αυτός φαίνεται ότι θα κρατήσει για σχεδόν μια  εβδομάδα, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα για χιόνια και μέσα στην Αθήνα.

kairos_kakokairia_mideia_savvatokiriako_kairos_tora_eidiseis_tora
Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από σήμερα Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού, παρουσιάζεται στο βίντεο το οποίο ακολουθεί.

Κακοκαιρία "Μήδεια" - Η πορεία των αερίων μαζών






Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι


Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο protothema.gr, ενημέρωσε πως από την Κυριακή το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα έρθουν από την κεντρική Στερεά προς τα νότια και θα επηρεάσουν Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. «Από το βράδυ της Κυριακής και Δευτέρα πρωί, θα έχουμε χιόνια στα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε παγετό με θερμοκρασίες στα βόρεια ορεινά να αγγίζουν τους μείον 20, ενώ θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις από το Πήλιο και νοτιότερα. Στην Εύβοια, Σποράδες, Αττική, ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι ευνοϊκοί στη μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν μια εβδομάδα και για το λόγο αυτό «οι αγρότες να προετοιμαστούν και να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό. Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο. Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά). Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα. Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το πολικό ψύχος


Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους -15 με -20 και τα χιόνια σε πόλεις και νησιά» ενώ υπογραμμίζεί ότι ίσως χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες  και στο νομό Αττικής. 

Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το πολικό εξπρές που θα επισκεφτεί τη χώρα μας από το Σάββατο και για καμιά 10αρια ημέρες...

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, February 10, 2021
Δείτε φωτογραφίες από την κακοκαιρία express του Ιανουαρίου στην Αθήνα, με χιόνια στην Πάρνηθα και στα βόρεια προάστια
xionia_attiki
xionia_parnitha
kairos_dionysos


Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: To.... Amber Alert για Κρις και Αλέξη και το «αντίο» του Δημήτρη Μακρόπουλου στον Άγιο Δομίνικο

ΗΠΑ: Η απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν για τη διχοτόμηση της Κύπρου

Ναυαγοί σε ερημονήσι διασώθηκαν μετά από 33 μέρες - Έτρωγαν καρύδες και... αρουραίους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης