Τι κάνουμε με τον εμβολιασμό ρουτίνας των παιδιών τον καιρό της πανδημίας

Τι κάνουμε με τον εμβολιασμό ρουτίνας των παιδιών τον καιρό της πανδημίας

Οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την πρόληψη των παιδιών μας μέσω του εμβολιασμού, για τα λοιμώδη νοσήματα όπως η μηνιγγίτιδα Β.

1_rabbit2
Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό έχει αποδείξει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αναγκαιότητα και την αξία των εμβολίων. Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Τον τελευταίο καιρό όμως, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Το Υπουργείο Υγείας μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει συστήσει έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με βάση όσα ορίζονται από τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ίσως να μάς απασχολούν.

1_bottles


Ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν
Να γίνει άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν αλλά και προγραμματισμός των εμβολίων που έχουν σειρά. Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Κλείσιμο
Οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς κατά την περίοδο της πανδημίας;
Ναι, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό αν είναι απαραίτητο και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών.
Μήπως αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης;
Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ο εμβολιασμός επηρεάζει το ανοσοποιητικό ώστε να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης από COVID-19.
Σε αυτούς οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε κρούσμα COVID-19 και είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε κατ’οίκον απομόνωση (παιδιά & ενήλικες), ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται για 14 ημέρες, και στη συνέχεια πραγματοποιείται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Σε εκείνους όπου υπάρχει ανάπτυξη συμπτωμάτων, και είτε παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι, είτε νοσηλεύονται, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με την παρέλευση τουλάχιστον 14 ημερών από την ύφεση των συμπτωμάτων.

1_child


Πόσο απαραίτητο είναι το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β
Ένα σοβαρό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να συνιστά απειλή είναι η μηνιγγίτιδα Β. Είναι μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και ραγδαίως εξελισσόμενη νόσος που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για όλα τα παιδιά (ιδιαιτέρως για παιδιά κάτω των 4 ετών και έφηβους), παρότι προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από ιούς και βακτήρια. Η πιο σοβαρή μορφή της είναι η βακτηριακή που προκαλείται από το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα, καθώς πολλές φορές οι ενήλικες μπορεί να είναι φορείς χωρίς να το γνωρίζουν, και να μεταφέρουν το μικρόβιο στα παιδιά. Μπορεί δηλαδή να είμαστε υγιείς αλλά να έχουμε το μικρόβιο στον ρινοφάρυγγα μας και χωρίς να νοσούμε να το μεταδώσουμε στο παιδί με το φιλί, το φτέρνισμα ή το βήχα.

Η νόσος μπορεί εύκολα να παραπλανήσει τους γονείς διότι τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυώματος ή γρίπης. Την ίδια στιγμή, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί μέσα σε ελάχιστες ώρες να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ένα βρέφος, παιδί ή έφηβο, από σοβαρές αναπηρίες έως ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.
Καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν με τη νέα χρονιά, ο προγραμματισμός και ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ουσιαστικά το μόνο μέτρο αντιμετώπισης, ώστε βρέφη, παιδιά και έφηβοι να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στη νόσο.

1_heart


Τι κάνουμε
Μιλάμε με τον παιδίατρό μας ώστε να προγραμματίσουμε τα εμβόλια των παιδιών μας και προχωράμε άμεσα στον προγραμματισμό και του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β, για την οποία το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Από το 2017, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από την ηλικία των 2 μηνών και αποζημιώνεται για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης