LIVE

Κορωνοϊός

Δημοτικά σχολεία: Κλειστά από αύριο - Τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη

dimotiko-arthro

Πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας τους έως τις 27 Νοεμβρίου - Χωρίς χρέωση data για τα ψηφιακά μαθήματα

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα για μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων , δασκάλους και γονείς . Όπως ανακοίνωσε χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: την τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Από αύριο, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση ωστόσο θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης γίνονται στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί από τις 9 Νοεμβρίου.

Το ωράριο των μαθημάτων
Θα είναι υποχρεωτική και κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Τα διαδικτυακά μαθήματα θα πραγματοποιούνται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα Δημοτικά, από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία και αυτές οι ώρες περιλαμβάνουν και μικρά διαλείμματα.
Εκπαιδευτική τηλεόραση για μαθητές δημοτικού
Παράλληλα από τη Δευτέρα στις 9 το πρωί – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος π των μαθημάτων .
Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής

Τι ισχύει για τους γονείς που εργάζονται στη Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, θα εφαρμοστεί τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.Επιπλέον η διοίκηση κάθε υπηρεσίας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας.Με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα, όπως σημείωσε ο ίδιος, ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.


Χωρίς χρέωση data

Οδηγίες εστάλησαν από χθες , σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι, εφ' όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Τεχνολογικό υλικό

Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των σχολείων σε γρήγορα δίκτυα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο προχώρησε στην αναβάθμιση 7.100 κυκλωμάτων σχολείων από ADSL σε VDSL, ενώ περίπου 1.500 σχολεία διαθέτουν οπτική ίνα. Ως προς τη χρηματοδότηση του ΠΣΔ για την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την ένταξη έργου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για τα έτη 2021 έως και 2023, χρηματοδότηση η οποία ήταν τελματωμένη από το 2016. Τέλος, με τη συνεργασία των δύο υπουργείων προωθείται έργο εγκατάστασης οπτικών ινών σε περίπου 4.000 σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.Τεράστια αναβάθμιση έχει επίσης συντελεστεί και στον τεχνικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Τον Ιούνιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία διέθεταν συνολικά 4.500 φορητές συσκευές, ενώ σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τη διάθεση περισσότερων από 80.000 συσκευών στα σχολεία, η διανομή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη από την άνοιξη. Από αυτές τις φορητές συσκευές, περίπου 65.000 αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο με ευρωπαϊκά κονδύλια, και περισσότερες από 20.000 προήλθαν από δωρεές.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα».

Σακελλαροπούλου: Το κλείσιμο των σχολείων αποφασίστηκε για να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων

Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Όπως υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο facebook, την απόφαση αυτή την επέβαλε η ανάγκη να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους. «Οι εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες ζούμε υποχρεώνουν στη λήψη εξαιρετικών μέτρων», λέει προσθέτοντας ότι αποτελεί μάθημα για όλους «το μάθημα που πρόλαβαν να δώσουν οι δάσκαλοι και να εμπεδώσουν τόσο γρήγορα τα παιδιά, ότι για να είναι τα ίδια καλά πρέπει να είναι καλά και οι γύρω τους και ότι η ευτυχία του συνόλου επιτυγχάνεται όταν η ατομική ευθύνη συναρτάται με την κοινωνική υποχρέωση και την πολιτειακή μέριμνα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

pizzadoros

Περιμένω σχόλιο από τον Γεωμέτρη που το παίζει ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτοικος Μενιδίου με δικό του πόστο στη λαική αγορά της περιοχής. Επίσης, είναι γνωστό το μένος του για τους δασκάλους, αφού πριν γίνει παραγωγός, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να περάσει στο παιδαγωγικό. Κάποιοι βέβαια λένε ότι του έφαγε τη γυναίκα δάσκαλος.

Nίκη

Τα δημοτικά θα κάνουν 5ωρο από 14:10-17:20, 30 λεπτά μάθημα- 10 λεπτά διάλειμμα.

Εκπαιδευτικός συνδικαληστής

επιτέλους. δεν ήταν σωστό όλοι οι άλλοι να κάθονται και εγώ να σκοτώνομαι στη δουλειά για 1500 ευρουλάκια... του χρόνου πάλι

Αρης

Αχρηστοι θα μας καταστρεψετε επειδή δεν θωρακισατε τα νοσοκομεία και τα γυροκομεια και δεν μαζέψατε τους λαθρομεταναστες που διεσπειραν παντού τον κορονοιο

Γιωργης Ρεθυμνο

Τουλαχιστον 10 μοναδες θα χασει ο Μητσοτακης για χαρη της υπουργου παιδειας. Τι καλο βλεπει οτι κανει,και την κραταει.....δεν μπορω να καταλαβω. Γιατι,γενικα στην κυβερνηση δεν τα κανουν ολα τελεια ,αφου οποοιος δουλευει κανει και λαθη. Η συγκεκριμενη ομως,απο την αρχχη που ανελαβε,ολο αστοχες κινησεις,λαθη......πολλα λαθη και το κυριοτερο ειναι απο τα ποιο αντιπαθητικα προσωπα στην κυβερνηση. Στον τομεα της παιδειας οι δεξιες κυβερνησεις πρεπει να βαζουν υπουργους με ποιο ανοικτα μυαλα.Αφου λοιπων ο Κυριακος εχει κανει ανοιγμα προς το κεντρο (και πολυ καλα εκανε) επρεπε να βαλει προσωπο προερχομενο απο εκει. Ειχε πολλες ευκαιριες να την αποπεμψει........δεν ξερω γιατι δεν το εκανε.Ας θυμηθει ο Κυριακος,οτι και Καραμανλης ειχε "καλυψει" καποιους υπουργους του για λαθη τους.Και τα πληρωσε......και τα πληρωσαμε ολοι μας!!!@ Κριμα παντως γιατι παλεψαμε ολοι να φυγει το προηγουμενο "παρεακι",Τσιπρας κλπ και δεν πρεπει να αποτελεσει την αρχη του ξηλωματος του πουλοβερ.Γιατι το πουλοβερ θα ξηλωθει......αλλα ειναι νωρις ακομα.

........

Να μας πείτε και πως θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία με τους μισούς καθηγητές σε άδεια ειδικού σκοπού..

Αναστασια

Απαραδεκτο το μετρο τηλεργασιας στη πρωτοβαθμια εκπαιδευση και γενικα σε ολες τις βαθμιδες της. Σα γονιος παιδιου πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης και συγκεκριμενα δ δημοτικου θεωρω απο οικονομικη αποψη οτι στις μερες μας δε διαθετουν ολοι οι γονεις τοσα χρηματα για να αγορασουν ενα ταμπλετ η ενα κινητο στο παιδι τους για τηλεργασια . Επισης θα ηθελα να προσθεσω οτι τοσο εγω οσο και ο συζυγος εργαζομαστε στον ιδιωτικο τομεα και δε μπορουμε να σχολαμε στις 14:00 που ξεκιναν τα μαθηματα.Ποιος θα βοηθησει το παιδι η γιαγια η ο παππους? Απο την αλλη οταν ενα παιδακι δεν ειναι εξοικειωμενο με τη τεχνολογια και εχει μαθει να παιζει στη γειτονια και να κανει ποδηλατο γιατι πρεπει να αποβλακωθει?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης