Το lockdown καλά κρατεί... όπως και η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα

Το lockdown καλά κρατεί... όπως και η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα

Αράχωβα, Μέτσοβο, Καλάβρυτα και Καρπενήσι «ψηφίζουν» οι εκδρομείς

pilio
Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κάποιοι πολίτες ξεκίνησαν από νωρίς να προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με την ελπίδα ότι θα είναι εφικτό να τηρήσουν κάποιες από τις παραδόσεις των προηγούμενων ετών. Οι κρατήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων σε χειμερινούς προορισμούς ήταν ήδη ψηλά από τις αρχές Οκτωβρίου και δεν ακυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω του νέου lockdown καθώς υπάρχει η ελπίδα ότι θα αρθεί η οριζόντια αναστολή των δραστηριοτήτων κατά την εορταστική περίοδο και ότι οι μετακινήσεις θα είναι εφικτές. Λόγω της κατάστασης όμως επιλέγουν εγχώριους προορισμούς.

«Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο λόγω του ότι πολλοί επέλεξαν να μην ταξιδέψουν εκτός των συνόρων εν μέσω πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα επειδή αρκετοί δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που νιώθουν πιεσμένοι με τα δεδομένα που διανύουμε λόγω κορωνοϊού, καθώς και λόγω της τηλεργασίας που αρκετοί εργαζόμενοι έχουν "περιοριστεί" στα σπίτια τους. Πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί η Αράχωβα με τις πληρότητες ακόμη και 1,5 μήνα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων να έχουν "χτυπήσει" κόκκινο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή τη χρονιά οι κρατήσεις για τις χειμερινές διακοπές από τους εκδρομείς πραγματοποιήθηκαν επί το πλείστον στα μέσα Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι κρατήσεις πραγματοποιούνταν μετά τα μέσα Νοεμβρίου και πολλές φορές ακόμα και τελευταία στιγμή, μέσα στην εορταστική περίοδο.

«Οι περισσότεροι εκδρομείς των εορταστικών ημερών και ιδιαίτερα οικογένειες, επιλέγουν τα χρονικά διαστήματα από 24/12 έως 27/12, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 30-31/12 έως 3/1/2021. Επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες - βίλες ή/και chalet που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να αποφύγουν τον ενδεχόμενο συνωστισμό, να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ταυτόχρονα τα παιδιά να μπορούν να απασχολούνται στην ύπαιθρο αν πρόκειται για μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι τιμές για τους χειμερινούς προορισμούς παρέμειναν μέχρι στιγμής σταθερές, αλλά το πώς θα εξελιχθούν εξαρτάται από το τι θα γίνει με το νέο lockdown. Δηλαδή, αν αρθεί και επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών τότε αναμένεται να υπάρξει αύξηση στη ζήτηση και πιθανότατα και στις τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνουν αναγκαστικές μαζικές ακυρώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ακόμα στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει το 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 90% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση +12,5% στην ανώτερη τιμή για τη περίοδο των Χριστουγέννων και μείωση στη κατώτερη τιμή κατά 6,25% σε σχέση με το 2019. Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς καταγράφεται μείωση στην ανώτερη τιμή κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Αράχωβα, για την περίοδο των Χριστουγέννων (24/12 -27/12/ ) τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (ολόκληρο διαμέρισμα ή/και βίλα) στην ιστοσελίδα Airbnb δεν ξεπερνούν τα 28, ενώ για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς (31/12-3/1) μόλις 32», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Στο Μέτσοβο, η πληρότητα αγγίζει το 96% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 84% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Μειωμένη είναι η ανώτερη τιμή μίσθωσης κατά 7% σε σχέση με το 2019 για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 10% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα αγγίζει το 77% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος ημερήσιας μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 90€ έως 225€ τη φετινή χρονιά, σε αντίθεση με το 2019 που το κόστος κυμαινόταν από 12€ έως 180€. Αυξημένο το ημερήσιο κόστος για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς από 120€ ως 270€, σε αντίθεση με πέρυσι που κυμαινόταν από 100€ έως 165€

Κλείσιμο
Στο Καρπενήσι η πληρότητα αγγίζει το 88% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 83% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος ημερήσιας διαμονής για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι αυξημένο κατά 25% όσον αφορά την ανώτερη τιμή και κατά 12% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κρατήσεις που έχουν γίνει όπως και το καλοκαίρι, είναι ως επί το πλείστον με ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης, δηλαδή μπορούν να ακυρωθούν ακόμα και την τελευταία στιγμή γιατί οι πολίτες ήθελαν να είναι σίγουροι ότι δεν θα πληρώσουν προκαταβολικά κάτι που δεν θα μπορέσουν τελικά να απολαύσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Πληρότητες για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης:

Αράχωβα: Πληρότητα 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Μέτσοβο: Πληρότητα 96% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Καλάβρυτα: Πληρότητα 77% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς

Καρπενήσι: Πληρότητα 88% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 83% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς

Πήλιο: Πολύ μεγάλη η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2019 ακόμη και 50%. Πληρότητα 76% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς

Καϊμακτσαλάν: Πληρότητα 87% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς

Τρίκαλα Κορινθίας: Πληρότητα 88% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 89 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Καλαμπάκα: Πληρότητα 93% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Βυτίνα: Πληρότητα 85% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Δημητσάνα: Πληρότητα 75% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ιωάννινα: Πληρότητα 87% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 89% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Κόνιτσα: Πληρότητα 81% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 87 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ζαγοροχώρια: Πληρότητα 95% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 94% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Καστοριά : Πληρότητα 91% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ελάτη Τρικάλων: Πληρότητα 91% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 73% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Λίμνη Πλαστήρα: Πληρότητα 92% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 97% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Λιτόχωρο Πιερίας: Πληρότητα 73% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 71 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί πανηγυρίζουν την εκλογή Μπάιντεν - Φωτογραφίες και βίντεο

Προκαλεί ο Ερντογάν: Θα κάνουμε με τον Μπαχτσελί πικ νικ στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε από το γκολφ και βρήκε πάρτι υπέρ του Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης