LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τα 5.400 κρούσματα σε 7 μέρες ανησυχούν τους ειδικούς - Ποια άλλα μέτρα εξετάζουν

thessaloniki-maskes-arthro

Πέτσας: Πηγές ανησυχίας οι τρεις αυτές πόλεις - Ανησυχητικό το δείγμα της Κυριακής με 118 εισαγωγές σε ένα 24ωρο - Ποια μέτρα εξετάζονται για να αποφευχθεί το γενικό lockdown

Με το βλέμμα στραμμένο στα καθημερινά στοιχεία βρίσκονται οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τα 5.418 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζετια να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε». 

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μια «έκρηξη» του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 118 νέες εισαγωγές.

Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι.

Μπορεί αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού να βρίσκονται οι νέοι, σε επόμενη φάση όμως είναι πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Ειδικά για τους νέους ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δεύτερας έκανε λόγο για «εξάπλωση του ιού που υπάρχει στους νέους» απευθύνοντας «έκκληση στους νεώτερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις».

«Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποε κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο τρίμηνο» που έχουμε μπροστά μας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο, επίσης, για «μεμονωμένες συνειδητά οργανωμένες περιπτώσεις απείθειας» γα τις οποίες είπε οτι αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Γενική Γραμματεία Πολιτίκης Προστασίας έκαναν πιο εντατικούς ελέγχους».

Ηλικίες και επαγγέλματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των θετικών στον κορωνοϊό, και τα επαγγελματικά. Στη Θεσσαλονίκη τα ηλικιακά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συμπίπτουν κατά πολύ. Το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορούν σε φοιτητές και μαθητές (γυμνασίου - λυκείου) και μόλις το 10% σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα ότι επιχειρούν να προφυλαχθούν όσο γίνεται περισσότερο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.

Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους θετικούς στον κορωνοϊό το 58% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μόλις το 10% δημόσιοι υπάλληλοι.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα είναι μια εξήγηση γι’ αυτό, καθώς ανάλογο χαμηλό ποσοστό είναι οι θετικοί στον κορωνοϊό δημόσιοι υπάλληλοι και στην Αττική (10%). Βέβαια η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και των χώρων με αθλητικές δραστηριότητες που κατατάσσονται στον ιδιωτικό τομέα εξηγεί την επιβάρυνση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική.

Στο Λεκανοπέδιο, 6 στα 10 ενεργά κρούσματα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην Αττική το ποσοστό των φοιτητών που νοσούν από κορωνοϊό είναι μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη: 12% έναντι 26% θετικών. Αντίθετα διαμορφώνεται η εικόνα αναφορικά με τους συνταξιούχους στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας: το ποσοστό των συνταξιούχων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική είναι 19%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Θεσσαλονίκης.

O νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Εντωμεταξύ νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό ισχύει από σήμερα το πρωί στην επικράτεια βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα:

- Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

- Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

- Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

- Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

- Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Δείτε τον χάρτη:

xartis-covid


Συνολικά το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από σήμερα λοιπόν, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

- 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
- 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
- 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
- Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αγρίνιο: Σπαθιά και σουγιάδες έκρυβε στο σπίτι του ο 39χρονος που επιτέθηκε σε φίλες της γυναίκας του

Ο Λαβρόφ συναντάται με τον Δένδια: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Δυσκολεύτηκα να κοιμάμαι μόνη μου μετά το χωρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (68)

φασιστερος

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΕ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!!!!

ΕΡΕΥΝΑ

Δηλαδή θα απαγορευτεί η συγκέντρωση και πορεία για τη 17 Νοεμβρίου; Αλλιώς είστε υποκριτές που ζητάτε από τον κόσμο να κλεισει μαγαζιά και τον φεσώνετε με πρόστιμα.

Νιονιο

Αν θες βαλε εσύ νάρκες στην πατησιων και βγάλε τα τανκς. Σε όλα υπάρχει ενα όριο. Αν θέλουν να κολλήσουν με το ζορι θα κολλήσουν. Τι να κάνουμε πια;;;

Κοπρόσκυλα

Πείτε μου εναν (1) τομέα που να τα έχει πάει καλά η Ελλάδα με την σημερινή κυβέρνηση. Ακούω !

Μετακλητος

Φταει ο κορωνοιος, ο παπανδρεου, ο τσιπρας, η κλιματικη αλλαγη,ο λαος πουβκολλαει ιο, οι 15 χρονοι που παιζουν μπαλα, οι 3χρονοι κατσαπλιαδες που κυκλοφορουν στον κοσμο χωρις μασκα, αυτος που δε του φανηκε καλο το λοκνταουν που πανηγυριζαμε,οι ελληνες που δεν ακουν τους λοιμοξιολογους.......εμεις παντως οχι

Νικος

Να καταργηθει η πανδημια φιλε δεν γίνεται από όσο ξέρω.

Γαβ

Λοιπόν : Οικονομία , Εξωτερική Πολιτική , Αντιμετώπιση Τουρκικού Υβριδικού Πολέμου στον Εβρο , Μετατροπή της Ελληνοτουρκικής διένεξης σε Ευρωπαϊκο-Τουρκικό πρόβλημα , Χάραξη ΑΟΖ με 3 Κράτη , αντιμετώπιση Φυσικών καταστροφών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τέλος το κορυφαίο Φυλάκιση των Ναζί..... Θέλεις κι άλλα ;

Platonas

Μέχρι να έρθει ο ιός είχες χωθεί και εσύ στη τρύπα σου και τώρα σκουζεις. Δε πειράζει οι θεσμικοί που αγοράζουν τα ομόλογα μας σε ξεφτίλα επιτόκιο έχουν άλλη άποψη. Οι επενδύσεις που φέρνει ο μισητός Γεωργιάδης φτάνουν, και όσο εγώ βλέπω την Ευρώπη πως τα πάει με το ιό φίλε έχω εμπιστοσύνη σε αυτή τη κυβέρνηση πολύ περισσότερο από τους προηγούμενους .

Αννα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατία του Σαββάτου____Ιωάννης Ιωαννίδης: “Παρουσιάζονται “πειραγμένα” στοιχεία για τον κορονοιό, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με σκοπό την τρομολαγνεία και την επιβολή ακραίων μέτρων.”____Παράλληλα παρουσιάζει τη μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου αποκαλύπτει ότι το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοιό είναι 0,15% στον γενικό πληθυσμό και 0,05% στις ηλικίες κάτω των 70 ετών.

Τ

Η εγχώρια υγειονομική ελίτ τι έχει να πει για το άρθρο του καθηγητή Ιωαννίδη;

Επεξηγηση:

Ας ζητήσει ο Ιωαννιδης συγνώμη για την ερευνα του όπως του είπαν όλοι οι επιστήμονες που εχασαν την ώρα τους διαβάζοντας και ας μας πει για τα λεφτά της jetblu. Μετά τα ξαναλέμε με τον κύριο.! Επειδη λοιπον βγαινει ενας επιστημονας να πει αυτα με βαση μια "μελετη", ας αναλαβει τις ευθυνες των οσων θα ακολουθησουν; Βλ. στην Σουηδια ο κυριος υπεθυνος της στρατηγικης της ανοσιας της αγελης ειπε πριν 1 μηνα πως μαλλον...εκανε λαθος στον υπολογισμο, αφου ο ιος παρα την αγελη, δεν εφυγε μα ξαναηρθε και πληττει. Και σκεψου πως ο ΠΟΥ στην αρχη.....υμνησε την τακτικη της Σουηδιας. Αρα επειλεξτε ΤΙ ακριβως θελουμε να θεωρουμε ΣΩΣΤΟ: αν ο ιος δεν ειναι επικινδυνος, βορυ ολα, ουτε μασκες, ουτε μετρα. Ομως αν μετα ΘΡΗΝΟΥΜΕ, ΜΗΝ βγειτε εσεις να αρχιστε τα "δεν φτανουν οι ΜΕΘ" κλπ. Ολα κι ολα τοσες χωρες εδειξαν πως ο ιος δεν ειναι παιξε-γελασε. Αν θες να πεθανουν δικοι σου ανθρωποι, καντο, νο προμπλεμ. Επετρεψε μου εμενα να μην αρκουμαι σ εκατι 0,5% και 0,01%.

Μαρια

Η έρευνα του συγκεκριμένου επιστήμονα χρηματοδοτήθηκε από γνωστή αμερικανική αεροπορική εταιρία. Ο νοών νοείτο

@Μαρια

5000 δολάρια έδωσε ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρίας, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό του Ιωαννίδη για μία εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν κοντά στους 20 ερευνητές, πόσα δηλαδή λες να έφαγε ο Ιωαννίδης από αυτή που έχει μισθό 200 χιλιάδες το χρόνο; Πρόβατα, ε πρόβατα!!

nikos

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρείς πόλεις καταναλώνουν τόνους μπουγάτσα. Στην κρέμα γάλακτος κρύβεται ο Covid.

Αψεκαστος

Τον κορωνοιο τον άφησαν ηθελημένα να ξεφύγει για να φέρουν άλλα ενώ ο πολίτης θα είναι τρομαγμένος. Κατασχέσεις και σκύψιμο στο Αιγαίο. Χίλια τα εκατό.

@1

Ελεος ....Εχεις ηδη γραψει με 50 διαφορετικα ονοματα τις ιδιες βλακειες...

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Κανονικα επρεπε να εχουν κλεισει ολα....Η κυβερνηση να δινει απο 1.000 ευρω το μηνα σε ολους, να διαγραφουν χρεη , να μας ειχε δωσει το καλοκαιρι απο αλλα 1.000 ευρω για να κανουμε διακοπες σε 5στερα ξενοδοχεια με ειδικες τιμες για τους ελληνες , να περασουν ολα τα παιδια στα πανεπιστημια και οταν τελειωνε η πανδημια να εδινε σε καθε οικογενεια απο 3.000 ευρω λογω της νικης του "εξυπνοτερου λαου" επι του κορωνοιου...

1234

Μνημονια, ενφια, μαγκιες Τουρκων και σανο απο τα πληρωμενα ΜΜΕ του Μητσοτακη. Ο λαος εχει τον λογο τωρα και θα φατε καλα..

μην ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη

Ο λαός πήρε τον λόγο πριν από ένα χρόνο και επέλεξε πανηγυρικά τον Μητσοτάκη. Σε τρία χρόνια θα ξαναγίνουν εκλογές, αλλά όπως φαίνεται ο Μητσοτάκης θα πάρει ακόμα περισσότερες ψήφους.

Ξέχασες...

...την ΧΑ, ορφανό χρυσαύγουλο που μας το παίζετε και "δυσαρεστημένοι δημοκράτες". Ουστ υποκριτές

νμ

Τα επομενα μετρα θα τα παρει ο ΛΑΟΣ, και θα πεσουν φαπες. Μαζικες συγκεντρωσεις υποκριτες.

@

Πόσα σχόλια σκέφτεσαι να γράψεις ακόμα;

ν

Θα πεσει ξυλο φασιστες της κυβερνησης. Διαλυσατε την οικονομια και τις ζωες μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης