Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα - Αγωνία για το γκρουπ των Γάλλων μαθητών

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα - Αγωνία για το γκρουπ των Γάλλων μαθητών

Στο «μικροσκόπιο»  Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Σε αναμονη για τα αποτελέσματα των τεστ των 23 μαθητών μετά το κρούσμα σε καθηγήτρια που τους συνόδευε

5070727
Με ένταση που ολοένα μεγαλώνει, «απλώνεται» το κύμα του κορωνοϊού εκτός Αττικής, ιδίως στη βόρειο Ελλάδα, μετατρέποντας την ανάσχεσή του σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τις υγειονομικές και επιστημονικές αρχές. Κι αυτό διότι πρόκειται για περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού, την έκταση της διασποράς, τις εστίες της λοίμωξης, τις ηλικιακές ομάδες των ασθενών, τις δομές υγείας που μπορούν να υποστηρίξουν όσους χρειάζονται νοσηλεία.

Την ίδια ώρα, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας από εχθές το βράδυ για 23 Γάλλους μαθητές που επέστρεψαν στον Πειραιά από τη Σαντορίνη με το πλοίο «Blue Star Delos» καθώς θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε καθηγήτρια που τους συνόδευε.

 
Δείτε βίντεο από χθες το βράδυ στον Πειραιά όταν έφτασε το καράβι με το γκρουπ των Γάλλων μαθητών:

Βίντεο2


Με την Αττική να εμφανίζεται οριακά σταθεροποιημένη, οι αρμόδιοι ρίχνουν ιδιαίτερο επιχειρησιακό βάρος, εκτός από την «κόκκινη» και με τοπικό lockdown Κοζάνη, στοχευμένα στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών. Για παράδειγμα και στις τρεις περιοχές δίδεται πλέον έμφαση στους ελέγχους με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ στις Σέρρες ουσιαστικά η δημοτική αρχή της πόλης έθεσε σε εφαρμογή αυστηρό πλέγμα μέτρων. Πάντως, ενδεικτικό της δυναμικής της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές είναι πως από την περασμένη Κυριακή έως και χθες στη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί 398 νέα κρούσματα, στα Ιωάννινα 155 κρούσματα, στην Κοζάνη 221, στην Καστοριά 100, ενώ στις Σέρρες σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφτηκαν 28 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού. 

Εχθές καταγράφηκε και πάλι 
υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού (438) στη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική της πρωτιά πανελλαδικά σε αριθμό νέων ατόμων θετικών στον κορωνοϊό. Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 175 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια Αττικής. Συνολικά, από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αγωνία για τα αποτελέσματα των τεστ των Γάλλων τουριστών

Κλείσιμο
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το βράδυ της Δευτέρας για 23 Γάλλους μαθητές που επέστρεφαν στον Πειραιά από τη Σαντορίνη με το πλοίο «Blue Star Delos» καθώς θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε καθηγήτρια που τους συνοδεύει. 

bluestar-1
bluestar-2


Η Γαλλίδα βρέθηκε θετική αφού είχε δώσει δείγμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την άφιξή της στην Ελλάδα. Όταν επιβεβαιώθηκε το κρούσμα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία. Το πλοίο έφτασε στον Πειραιά στις 23:30 και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση για τη μεταφορά των υπόπτων κρουσμάτων.


Οι Γάλλοι μπήκαν σε τρία βανάκια και μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο για να υποβληθούν σε τεστ, τα αποτελέσματα του οποιου θα βγουν τις επόμενες ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλοιο εχθές συνολικά υπήρχαν 485 επιβαίνοντες.

Μειώθηκαν χθες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής

Ωστόσο, το χθεσινό 24ωρο του απολογισμού της επιδημίας αποτύπωσε για πρώτη φορά την εύθραυστη σταθεροποίηση της καμπύλης της Αττικής για την οποία μιλούν την τελευταία εβδομάδα οι επιστήμονες, και στο κρίσιμο πεδίο που αφορά στις νοσηλείες. Τα στοιχεία δείχνουν ελαφρά μείωση της ροής των ατόμων, που νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία, στα νοσοκομεία της Αττικής. Από τους 76 ασθενείς που εισήχθησαν χθες συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 36 εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής και οι 42 ασθενείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας

Μέχρι τώρα σταθερά πανελλαδικά το 60%, ακόμη και 70%, των ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως εισάγονταν και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός αναμενόμενο κατά τους ειδικούς, εφόσον από τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού ήταν συνεχής και με αυξητική τάση σε αρκετά σημεία του λεκανοπεδίου.

Εχθές όμως το ποσοστό των νέων ασθενών «έκλεισε» στο 45% του συνόλου των εισαγωγών που έγιναν, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακό αλλά μπορεί και να σηματοδοτεί την απαρχή της υποχώρησης της επιδημίας στην Αττική, με ό,τι θα σημάνει αυτό και για τη μείωση των σοβαρά νοσούντων και για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας στο λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το προηγούμενο 24ωρο έγιναν 26 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 μόνο σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στο Μαμάτσειο Κοζάνης και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Και όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, οι νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα ευάλωτα στον κορωνοϊό, ιδίως ηλικιωμένους ή με προβλήματα υγείας, οι οποίοι εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα μετά τη μόλυνσή τους, σε αντίθεση με τα άτομα νέας ηλικίας που μολύνονται και συνήθως δεν νοσηλεύονται.

Εκτίναξη των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ

Συνολικά, και με βάση τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανέρχεται σε 781. Πρόκειται για υψηλό αριθμό, σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες στα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία. Κατά το τελευταίο δίμηνο που στη χώρα «απλώνεται» το δεύτερο κύμα της επιδημίας ο αριθμός των νοσηλευομένων δε είχε υπερβεί τους 720.

Από τους 781 νοσηλευόμενους, οι 550 βρίσκονται σε απλές κλίνες Covid-19. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 99 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 61 στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι διασωληνωμένοι ήταν μέχρι και χθες το βράδυ 82. Βαρύς ήταν ο απολογισμός του περασμένου 24ωρου καθώς τα θύματα του κορωνοϊού ανήλθαν σε 11, ενώ άλλοι 3 ασθενείς κατέληξαν μετά την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης. Συνολικά, οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 525.


Ειδήσεις σήμερα:

Είχε γνωρίσει κάποιον μέσω Facebook η 19χρονη που εξαφανίστηκε στο Κορωπί - Στα social media στρέφονται οι Αρχές

Τρομακτικό ατύχημα στη Ρωσία: Παιδιά εκτοξεύτηκαν από κυλιόμενη σκάλα ενώ η μητέρα τους ψώνιζε! (βίντεο)

Τα σενάρια για επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις χρεών για ασφαλιστικά ταμεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης