Υπό έλεγχο οι εστίες φωτιάς στη Μόρια - Κάηκε ό,τι είχε απομείνει - Δείτε βίντεο

Υπό έλεγχο οι εστίες φωτιάς στη Μόρια - Κάηκε ό,τι είχε απομείνει - Δείτε βίντεο

Η φωτιά ξέσπασε σε σημεία περιμετρικά του καταυλισμού - Κάηκαν σκηνές  - Στους δρόμους οι πρόσφυγες - Ένταση, καθώς αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους απωθήσουν - Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν τη φωτιά, για να πιέσουν την κυβέρνηση

mora77-0
Πυρκαγιά με δύο μέτωπα, σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί στο ΚΥΤ της Μόριας, ξέσπασε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης, προκαλώντας νέες σκηνές πανικού.

Το βράδυ, ωστόσο, η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και να μην επεκταθεί σε νέα μέτωπα, προκαλώντας και δεύτερη νύχτα χάος και πανικό στην περιοχή. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.

Στις φλόγες πάλι η Μόρια


Tο OPEN TV μετέδωσε εικόνες από σκηνές να καίγονται και οικογένειες να τρέχουν με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.


Μόρια: Έβαλαν φωτιά στις σκηνές–Φεύγουν τρέχοντας οικογένειες | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 9/9/2020
Κλείσιμο

Στο σημείο βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από την περίφραξη του κανονικού καταυλισμού.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους ώστε να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες.  

moria77-1
moria77-2


Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη νέα φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ υποστήριξε ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε σκηνές και κοντέινερ που είχαν απομείνει για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τους πάρει όλους από εκεί.



Χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από την εμφάνιση 35 κρουσμάτων Covid-19 μετά την διενέργεια 2.000 τεστ. Tα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής.

Από τη χθεσινοβραδινή πυρκαγιά καταστράφηκαν οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας έχουν συμβεί τεράστιες καταστροφές.

Η καμένη Μόρια από ψηλά

Το βράδυ σημειώθηκε ένταση καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να απωθήσουν χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει τις σκηνές τους και επιχειρούν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνη.

Έκτακτη είδηση: Ένταση στη Μυτιλήνη | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 9/9/2020 | OPEN TV

Προσωρινή λύση με πλοία και σκηνές

Nωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα είχαν κάνει ανακοινώσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μόρια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως ανακοινώθηκε, ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι.

Συγκεκριμένα, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί η εταιρεία Blue Star.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Για τους υπόλοιπους, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Φεύγουν άμεσα τα ασυνόδευτα παιδιά

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Το βράδυ αναχώρησαν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.
23119191

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εντατικοί έλεγχοι για κορωνοϊό

Ο υπουργός Μετανάστευσης ο Ν. Μηταράκης έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ήδη τα 8 από τα 35 θετικούς στον κορωνοϊό μετανάστες και απομονώθηκαν σε ειδική εγκατάσταση. Επίσης έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους.

Από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
23117478
23118546
23118627
23118674


Ειδήσεις σήμερα:

Μηταράκης: «Η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει» - Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε μετανάστες και κατοίκους

Τέταρτος θάνατος από κορωνοϊό - Κατέληξε 83χρονη, στους 294 οι νεκροί στη χώρα μας

Ολικό λίφτινγκ στη Βουλή εν όψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης