Ολικό λίφτινγκ στη Βουλή εν όψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης

Ολικό λίφτινγκ στη Βουλή εν όψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης

Τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστσης έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Βουλη__εργασιες
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Ελλήνων οι οποίες προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το ολικό λίφτινγκ της εξωτερικής όψης του κτιρίου έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το οποίο και έχει εκπονηθεί η ειδική μελέτη που παρουσίασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η αρμόδια υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη.

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν στα μαρμάρινα στοιχεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κτιρίου, δηλαδή σε πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες κ.ά. τα οποία έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τον χρόνο και την ατμοσφαιρική ρύπανση: «Αυτά τα στοιχεία έχουμε πάρα πολύ καιρό να τα συντηρήσουμε. Έχουν υποστεί φθορά χρονική, φθορά καυσαερίου, φθορά καιρικών συνθηκών, εμφανή φθορά» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Τασουλας_Μενδωνη
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης

Ο ίδιος μάλιστα διηγήθηκε και μία σύντομη ιστορία η οποία σχετίζεται με την σημαντικότητα των μαρμάρινων στοιχείων της Βουλής: « Όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1841, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν τόσο τα ανάκτορα όσο τα μάρμαρα των ανακτόρων, δηλαδή τα μάρμαρα αυτού του κτηρίου, και έγραψε μάλιστα γι’ αυτά πόσο τον εντυπωσίασαν»!

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης θα επεκταθούν, αμέσως μετά, στα ξύλινα στοιχεία του κτιρίου, μεταξύ των οποίων οι θύρες εισόδου, τα παράθυρα και τα κουφώματα αλλά και στην τοιχοποιία σε συνδυασμό με την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Κλείσιμο
«Το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ζωή και απαστράπτουσα εικόνα σε ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως κτήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής ενώ η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε πως «εκτός από τα έργα αποκατάστασης, για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας με laser 3d scanner, έγινε πλήρης αποτύπωση ολόκληρου του κτηρίου, που αποτελεί μία εις βάθος ψηφιακή καταγραφή όλων των φθορών, των υλικών και των παρεμβάσεων που έχει δεχθεί στο παρελθόν, ώστε οι μελλοντικές εργασίες συντήρησης να βασίζονται σε πλήρη και ακριβή στοιχεία». Η κ. Μενδώνη σημείωσε, επίσης, ότι το κτήριο της Βουλής είναι κηρυγμένο ως μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και έχει δεχθεί πολλές μετατροπές, κάποιες όχι πολύ πετυχημένες, ενώ δύο φορές κινδύνεψε από πυρκαγιά, το 1884 και το 1909.

Ειδήσεις σήμερα:

Παράξενη θεωρία επιστημόνων: Μπορεί η μάσκα να λειτουργήσει ως... άτυπο εμβόλιο;

Κρήτη: Φωτιά στην Αγία Βαρβάρα – Ισχυροί άνεμοιστην περιοχή

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Εξετάζεται και το σενάριο προβοκάτσιας στη Μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης