Aϊνόλα Tερζοπούλου: Γιόγκα εν πλω

Σε μια εποχή όπου ο υγιής τρόπος ζωής και σκέψης είναι η καλύτερη διέξοδος, η εγγονή του ιστορικού εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου συνδυάζει το υπέροχο καλοκαίρι της Ελλάδας με ασκήσεις για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ainola-0
Μια προνομιακή χώρα όπως η δική μας, που περιβάλλεται από συγκλονιστικές θάλασσες και διαθέτει καρτποσταλικά νησιά, προσφέρεται για πολύ περισσότερα από απλές κρουαζιέρες στο ηλιοβασίλεμα με πολυτελή γιοτ και ιστιοπλοϊκά έτοιμα για υδάτινες περιπέτειες. Για την ακρίβεια, μια καλοκαιρινή μεσογειακού τύπου εμπειρία wellbeing με σωματική άσκηση και ψυχική ευεξία δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε ιδανικότερο σκηνικό.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου, η οικογένεια της οποίας εξέδιδε επί δεκαετίες δύο από τους πιο επιτυχημένους τίτλους στην ιστορία του ελληνικού περιοδικού Τύπου, τη «Γυναίκα» και το «Μίκυ Μάους», βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει την αναζωογονητική επίδραση της θάλασσας με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δασκάλα γιόγκα η ίδια, μου λέει: «Τι αναζητάμε τις ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες του καλοκαιριού; Να βρεθούμε στη θάλασσα, να κάνουμε μπάνια και βουτιές. Πώς σκεφτόμαστε το ελληνικό καλοκαίρι; Σε κάποιο νησί, με καλή παρέα, χαμόγελα πλατιά και γέλια δυνατά. Αυτά τα δύο συστατικά παίρνουμε και τα συνδυάζουμε με ιστιοπλοΐα, μαθήματα γιόγκα και πιλάτες, με ήσυχες ώρες διαλογισμού, μουσική και χορό».

ainola-1


Βρισκόμαστε στη μαρίνα του Αλίμου, πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό. O χρόνος σταματά. Το περιβάλλον βοηθά για να αποσυνδεθούμε από τη συνηθισμένη ένταση της καθημερινότητας. Υπάρχουν μόνο ο ήλιος, η θάλασσα και η διάθεση για κάθε στρεσογόνο σκέψη διαλύεται. «Η Ελλάδα προσφέρεται για πολλές μορφές τουρισμού πέρα από τον παραδοσιακό», μου λέει η Αϊνόλα. «Μια εναλλακτική μορφή μπορεί να είναι ο τουρισμός ευεξίας με ποικίλους τρόπους αναψυχής και δράσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς τις φυσικές ομορφιές των νησιών μας», περιγράφει και κάνει μια παύση για να απολαύσει τη γαλήνη του υπέροχου γαλάζιου γύρω μας πριν ολοκληρώσει τη σκέψη της. «Αυτή την ιδέα -για μικρές αποδράσεις που να συνδυάζουν ξεγνοιασιά και δράση για τον νου, το σώμα και την ψυχή- την είχα συλλάβει εδώ και πολύ καιρό, απλώς περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να την υλοποιήσω. Λατρεύω τη θάλασσα, μου αρέσει πολύ η ιστιοπλοΐα και αγαπώ αυτό που κάνω. Η αρχή έγινε τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς με ένα γκρουπ από ξένους, με την εταιρεία FYLY. Επισκεφτήκαμε την Τζια, την Κύθνο και τη Σύρο, όπου εκτός από τα μαθήματα, τους έκανα και μια μικρή ξενάγηση, είδαμε αξιοθέατα και δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις. Ηταν διαφορετικά και υπέροχα!». Οντως, ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων ήταν τέτοιος που η Αϊνόλα έβαλε σύντομα στο πλάνο περισσότερα τέτοια μελλοντικά ταξίδια. Χρειαζόταν όμως κι άλλους δίπλα της, που να εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος και να μπορέσουν να μοιραστούν το όραμά της.

ainola-2
Κλείσιμο


«Πέρυσι, κάποιο Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου, σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, γνώρισα τον Πέτρο Κούρτη. Ο Πέτρος, πέραν του ότι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και δάσκαλος κρουστών, είναι αυτός που κατείχε τον ρόλο του τυμπανιστή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Eίναι ένας πολύ ωραίος, απλός, θετικός άνθρωπος. Καθίσαμε, τα είπαμε, ήρθε ο χειμώνας, έφυγε, ήρθε το καλοκαίρι, ξαναμιλήσαμε, παντρέψαμε τη δική μου φιλοσοφία, του Live Life Well (έτσι ονομάζεται το blog μου), με την Art Venture, την εταιρεία του Πέτρου, και οργανώσαμε τη Sailing Escapes, an alternative sailing adventure», μου περιγράφει.

ainola-3


Tι ακριβώς γεννήθηκε από τη σύμπραξη των δύο τους; «Δημιουργήσαμε ένα καλοκαιρινό μοντέλο wellbeing εμπειρίας που ταιριάζει περισσότερο στο σκηνικό της Μεσογείου. Μια εναλλακτική ιστιοπλοϊκή εκδρομή στα νησιά του Σαρωνικού, με σκοπό να ξεφύγουμε από ανησυχίες και κάθε πηγή άγχους, από κλειστούς χώρους και γνώριμες καταστάσεις, και να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στον εαυτό μας, που ανοίγει την ψυχή, αφυπνίζει το πνεύμα, κάνει καλό στο σώμα και αναζωογονεί όλο το είναι μας. Κάτι που τόσο απλόχερα προσφέρουν ο ελληνικός ήλιος και η θάλασσα».

ainola-4


Η τέχνη τού να ζεις

Μεγαλωμένη μέσα στα περιοδικά και τα βιβλία, η Αϊνόλα Τερζοπούλου εργάστηκε ως beauty editor στη «Γυναίκα», ενώ έγραφε για πολλά χρόνια θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Υπήρξε αρχισυντάκτρια στα περιοδικά της Disney και ιδρυτικό μέλος της Cosmos Books. Σήμερα διατηρεί το blog livelifewell.gr θεωρώντας την ευζωία και την ευεξία -φυσική και ψυχολογική- προσωπική στάση και συνταγή για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα είναι wellness coach, καθηγήτρια γιόγκα και πιλάτες και ασκεί τη μέθοδο του NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός). Γαλουχημένη στις εκδόσεις από μικρή, διατηρεί πλούσιες παιδικές μνήμες: «Ο πατέρας μου αγαπούσε τη δουλειά του και τα καλοκαίρια μάς έβαζε να εργαζόμαστε μαζί του για να την αγαπήσουμε και εμείς. Η πρώτη μου ενασχόληση στις εκδόσεις Τερζόπουλος ήταν να δαχτυλογραφώ τα γράμματα των αναγνωστών. Μου άρεσε που το “Μίκυ Μάους” ήταν δικό μας περιοδικό και κατά τη διάρκεια των διακοπών είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τεύχη στους φίλους μας».

ainola-5


Η φιλοσοφία της για τη ζωή συνοψίζεται, θα έλεγε κανείς, στα εξής: «Η Κοκό Σανέλ είχε πει “κανένας δεν είναι νέος μετά τα 40, αλλά μπορεί να είναι κανείς ακατανίκητος σε όλες τις ηλικίες”. Εκτός όμως από το να φαινόμαστε ακατανίκητοι, δεν αρκεί μόνο να ζούμε, αλλά φροντίζοντας την προσωπική μας ευεξία (φυσική, ψυχολογική και πνευματική) και την ψυχική μας ευφορία, οφείλουμε να ζούμε τη ζωή καλά και ουσιαστικά. Με τις χαρές και τα σκαμπανεβάσματά της. Να μετατρέπουμε και τις ευκολίες και τις δυσκολίες σε χρήσιμες εμπειρίες, ανακαλύπτοντας τη δύναμη μέσα μας. Η ζωή πάντα θα μας εκπλήσσει».

ainola-6


Την αφήνω να κλείσει την κουβέντα μας. «Εκτός από τις εναλλακτικές ασχολίες μου, είμαι και υπερήφανη μητέρα ενός γιου και έχω πολλά ενδιαφέροντα, που ίσως από την πρώτη ματιά να φαίνονται ετερόκλητα, αλλά δεν είναι. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούρια πράγματα, αισθάνομαι ευχαρίστηση όταν δημιουργώ, νιώθω χαρά όταν προσφέρω (και ως διαμερισματική σύμβουλος στην 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων), εκτιμώ το όμορφο και το ευγενικό, η αισθητική είναι μέρος της ζωής μου. Πιστεύω ότι η περιέργεια κινεί το ενδιαφέρον για γνώση και ανακαλύψεις και η συνειδητότητα δίνει νόημα σε όσα κάνουμε. Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας, οι αξίες, οι επιρροές που έχουμε καθορίζουν τα πράγματα που διαλέγουμε και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Ας είμαστε ευγνώμονες, ευχαριστώντας για όσα έχουμε»

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη

Ερντογάν: Επικοινωνία με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ σήμερα

Πρόωρη συνταξιοδότηση για χιλιάδες μητέρες - Το «παράθυρο» για έξοδο, 12 χρόνια πριν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK