Σταϊκούρας: Με την επιχειρηματολογία του ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβολεί τα πόδια του

Σταϊκούρας: Με την επιχειρηματολογία του ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβολεί τα πόδια του

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει απο την μεγέθυνση της οικονομίας και όχι από νέους φόρους είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης - Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πλεονάσματα εντός του 2020

4982160
Το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων κυριαρχεί κατα την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Βουλή με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πλεονάσματα εντός του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών με παρέμβαση στην Ολομέλεια τόνισε πως «για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Να σημειωθει οτι νωριτερα και ο υφυπουργος δημοσιονομικης πολιτικης Θεοδωρος Σκυλλακακης ανεφερε οτι τους τελευταιους 6 μηνες παρατηρείται σημαντικη βελτιωση της βιωσιμοτηταε του χρεους.

Περαν αυτων ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης , για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες».

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Επισης ο υπουργός εξήγησε πως η αύξηση φορολογικων εσοδων θα προελθει απο την μεγεθυνση της οικονομιας μαι οχι απο νεους φορους.

Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του. «Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ ήταν το 2014. Το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα 16.457 ευρώ. «Για όσους κόπτονται από την αξιωματική αντιπολίτευση για το μεγάλο πλούτο, την περίοδο ‪2014-2017‬, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1998», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης