Σταϊκούρας: Οι 9 στόχοι της κυβέρνησης για τις επόμενες 60 ημέρες

Σταϊκούρας: Οι 9 στόχοι της κυβέρνησης για τις επόμενες 60 ημέρες

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα στους επιχειρηματίες να εντείνουν τις προσπάθειες για να έρθει η ανάπτυξη

staikouras
Αγώνα δρόμου για να καλύψει έως το τέλος του 2019 την υστέρηση ανάπτυξης από το α' εξάμηνο της χρονιάς, αλλά και δημοσιονομική «τρύπα» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση κατά την εκτίμηση των θεσμών, δίνει το οικονομικό επιτελείο. Από το βήμα της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις 9 άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης προκειμένου, έως τέλος Νοεμβρίου, να κλείσει θετικά η 4η αξιολόγηση των θεσμών και να εισπράξει η χώρα τα ANFA’s και SNP’s.

«Η κυβέρνηση βάζει τους κανόνες και το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να φέρουμε την Ανάπτυξη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στους επιχειρηματίες, καλώντας τους αυστηρά όμως να τηρούν τη φορολογική και εργατική νομοθεσία.

Πέρα από την παράταση για μία εβδομάδα της ρύθμισης των 120 δόσεων, ο υπουργός προανήγγειλε και νέο πλαίσιο πάγιας ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, το οποίο θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του 2020.

Όπως ο ίδιος περιέγραψε τους 9 στόχους για τις επόμενες 60 μέρες ως τα τέλη Νοεμβρίου του 2019:

1. Κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Θα προβλέπει επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για φέτος και για το 2020.

«Μέσα σε δύο μόλις μήνες έκλεισε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό που οι θεσμοί εκτιμούσαν, παρότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για το 2020» τόνισε. Αν και απέφυγε να ανακοινώσει το ύψος του στόχου για την Ανάπτυξη, προέβλεψε ότι θα πάει καλύτερα μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την επιστροφή στην κανονικότητα, την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κλπ.

Κλείσιμο
2. Μείωση των NPLs και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

3. Κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου, με μέτρα όπως:

- νέα πάγια ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο. «65% αυξήθηκε σε 3 χρόνια τα χρέη σε εφορία και Ταμεία» όπως τόνισε ο κύριος Σταικούρας.

- ενίσχυση των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών (σσ: δηλαδή αλλάζουν τα όρια συναλλαγών με μετρητά)

- τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις (για εισοδήματα, δαπάνες ανακαίνισης κλπ).

- αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα

- νέο πλαίσιο παροχών σε είδος

- νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία

- νέες έμμεσες τακτικές ελέγχου φορολογικών υποθέσεων.


4. Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, της αύξηση των πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την ταχύτερη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

5. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως το 30% του «Ελ.Βενιζέλος», την έκδοση αποφάσεων για το Ελληνικό και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Καζίνο την ερχόμενη εδβομάδα

6. Νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα όπως για την απλοποίηση γραφειοκρατίας, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, για επενδυτικά κίνητρα, επενδυτικά πάρκα, για την αντιμετώπιση της ρευστότητας της ΔΕΗ ή για δημογραφικές προκλήσεις.

7. Εκπλήρωση 15 προπαιτουμένων που έχει μείνει εκκρεμή από πέρυσι και από την τρίτη αξιολόγηση του Ιουνίου, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και σε νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

8. Νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα είναι ενιαίο και θα αντιμετωπίσει όλες τις οφειλές.

9. Αποπληρωμή του μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ετησίως.

Πηγή: Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης