Πετρέλαιο: Άνοδος ρεκόρ έως 20% μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία και τις απειλές Τραμπ

Πετρέλαιο: Άνοδος ρεκόρ έως 20% μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία και τις απειλές Τραμπ

Για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση κάνει λόγο τo Bloomberg - Τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ενεργοποιεί ο Τραμπ ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες και οπλισμένες να απαντήσουν» - Διαψεύδει το Ιράν εμπλοκή του στην υπόθεση

aram000
Παγκόσμια ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει ο βομβαρδισμός με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, προκαλεί η τεράστια άνοδος - κατά 20% - της τιμής του αργού πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας.

Όπως γράφει το Bloomberg, η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιο προμηθειών».

Μετά την αρχική «έκρηξη» που σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα όταν η τιμή τσίμπησε 12 δολάρια το βαρέλι - τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως σημειώνει το Bloomberg - η αύξηση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20%.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε με σειρά tweets να ηρεμήσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».



Κλείσιμο


Νωρίτερα, πάντως, ήταν ο ίδιος που φρόντισε να υποδαυλίσει την παγκόσμια ανησυχία καθώς με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.



Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, η εκδοχή, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ οι οποίες αφήνουν να διαρρεύσει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν.

Η Τεχεράνη το πρωί της Δευτέρας απάντησε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ότι «καταδικάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ως απαράδεκτους και τελείως αβάσιμους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης