120 δόσεις: Οι 5+1 λόγοι για να κάνει κάποιος «κλικ» στην πλατφόρμα που άνοιξε

1200

Σταματούν οι κατασχέσεις, «σώζονται» οι μικροφειλέτες, εντάσσονται και παλαιά χρέη, γίνεται κούρεμα οφειλών, ευνοϊκά ή μηδενικά τα επιτόκια και εντάσσονται και οι επιχειρήσεις 

Είναι επίσημο: η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση με έως 120 δόσεις των χρεών στην εφορία είναι γεγονός και άνοιξε από χθες τις πύλες της. Δεκαεννέα στους είκοσι οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία πέρασε έτσι ουσιαστικά στο παρελθόν.

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

1. Σταματούν οι κατασχέσεις: 1 στους 3 οφειλέτες (1,3 από τα 4 εκατ. που χρωστούν στην εφορία) έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Αυτές όμως συνεχιζόταν, ακόμα και αν είχαν ενταχθεί στις «παλαιές» 120 δόσεις. Τώρα σταματούν, και οι οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση θα πληρώνουν μόνον τη δόση για τα παλαιά χρέη -χωρίς να αφήνουν όμως νέα- γνωρίζοντας πως δεν θα αδειάσει στα ξαφνικά ο λογαριασμός τους από τον οποίο ζουν και κινούνται, λόγω κατάσχεσης.

2. «Σώζονται» οι μικροφειλέτες: με ελάχιστη δόση 20 ευρώ αντί 30 το μήνα, αλλάζουν θεαματικά οι όροι αποπληρωμής για όλους. Ειδικά 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες που χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ούτε 500 ευρώ που χρωστούν στην εφορία, παίρνουν βαθιά ανάσα. Μέχρι χθες είχαν δύο ενεργές δυνατότητες ρύθμισης (οι άλλες έχουν απενεργοποιηθεί): μία «πάγια» με έως 12 δόσεις -που για την περίπτωσή τους όμως δεν έβγαιναν παραπάνω από 3-5 το πολύ- και μία (κατ’όνομα) 120 δόσεων που τους έβγαζε έως 16 δόσεις το πολύ (επειδή 30 ευρώ Χ17 δόσεις = 510 ευρώ).

Δείτε πίνακες με τη μηνιαία πληρωμή ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

120doseis-1


Τώρα όμως, όποιος χρωστά 500 ευρώ και επιλέξει την ρύθμιση Ρ6, μπορεί να έχει έως και 25 δόσεις (Χ20 ευρώ =500 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι για 1 στους 2 μικροφειλέτες οι δόσεις αυξάνονται αυτομάτως έως και 50% σε σχέση με την παλιά ρύθμιση. Για τέτοια μικροποσά οφειλών, τα 10 ευρώ τον μήνα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία, ειδικά όταν πρέπει στους επόμενους μήνες και χρόνια οι οφειλέτες να αποπληρώνουν και όλους τους τρέχοντες φόρους στην ώρα τους.

120doseis-2


3. Εντάσσονται και παλαιά χρέη που βεβαιώθηκαν μετά την 1.1.2019: ανοίγει έτσι παράθυρο και για νέα περαίωση. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να δηλώσει τώρα εισοδήματα ή ΦΠΑ που …ξέχασε να δηλώσει πριν 3 ή και πριν 13 χρόνια (πχ γιατί θέλει να διακόψει στην εφορία αλλά ανακάλυψε πως δεν έχει υποβάλει καν δήλωση), τα δηλώνει τώρα και τα πληρώνει σε δόσεις, αλλά «κουρεύει» και τις προσαυξήσεις, σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.

120doseis-3


4. «Κούρεμα» οφειλών: όποιος ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, μπορεί να γλιτώσει 10%-80% της οφειλής του, ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης που θα επιλέξει. Το «κούρεμα» γίνεται μόνον στις προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο. Αλλά και πάλι το όφελος είναι τεράστιο.

120doseis-4


Σε μικρά χρέη οι προσαυξήσεις φαντάζουν μικρές, αλλά εύκολα ξεφεύγουν αν δεν πληρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 104 δισ. χρεών στην εφορία (βασική οφειλή) έχουν ήδη προστεθεί ως προσαυξήσεις και άλλα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προσαυξήσεις αυτές αποκαλύπτονται την ημέρα που πάει ο οφειλέτης να πληρώσει τα παλιά χρέη του, αλλά όταν διαπιστώνει ότι αυτά έχουν αυξηθεί έως 80% της οφειλής που είχε -ή πολύ παραπάνω από τα εισοδήματα που είχε τότε που σταμάτησε να τα πληρώνει- συχνά παραιτείται από την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει να υποβάλει την αίτηση ρύθμισης.

Με «κούρεμα» 10% ή 15% ή 100%, οι προσαυξήσεις για 4 εκατομμύρια οφειλέτες μπορούν να «κουρευτούν» κατά 8 ή 12 δισ. (ή έως και 80 δισ. ευρώ θεωρητικά), δηλαδή 3-4 …ΕΝΦΙΑ ή, κατά μέσον όρο, κατά 2.000 - 3.000 ευρώ για τους 4 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν περί τα 25.000 ευρώ αναλογικά ο καθένας.5. Ευνοϊκά ή μηδενικά επιτόκια: επιτόκιο 5% τον χρόνο για έως 10 χρόνια εξόφλησης οδηγούσε σε επιβάρυνση 50% σε σχέση με την αρχική οφειλή. Τώρα αυτό μειώνεται στα 3% ή και μηδενίζεται για μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ. Και επιπλέον, αν κάποιοι χρωστούν παραπάνω αλλά πληρώσουν μαζεμένα ένα μέρος για να πέσουν κάτω από το όριο οφειλής, μπορούν να υπαχθούν και αυτοί επίσης σε άτοκα προγράμματα.

+1: Εντάσσονται οι επιχειρήσεις: με 120 δόσεις αντί έως 36 το πολύ που ίσχυε πριν, θα διευκολυνθούν πολλοί εργοδότες να αποπληρώσουν προμηθευτές και καθυστερούμενους μισθούς, να μην κλείσουν ή να μην απολύσουν εργαζομένους τους κλπ. Κερδισμένοι βγαίνουν έτσι οι επιχειρήσεις που διασώζονται, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται αλλά και το δημόσιο που θα συνεχίσει να εισπράττει από επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Δημήτρης

Οφειλές που έχουν βεβαιωθεί το 2019 αλλά αφορούν περασμένα έτη δεν εμφανίζονται στην νέα πλατφόρμα. Άγνωστο το γιατί...

Ρούλης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δείτε που θα είναι ένας από τους καλύτερους Πρωθυπουργούς που έχουν περάσει από τον τόπο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μεγάλος πολιτικάντης διόρισε την μιση Ελλάδα στο Δημόσιο (κλαδική κ.λπ.) καταστρέφοντας την οικονομία και δημιουργώντας κομματικό στρατό και υπόδουλα ανθρωπάκι που έφεραν την Ελλάδα στην σημερινή της θλιβερή κατάσταση. Ο δε Εθνάρχης Κων. Καραμανλής , το σημερινό έκτρωμα της πόλης της Αθήνας είναι δικό του έργο.

Καποιος μασ δουλευει...

Τελη Αυγουστου μεσω internet, ρύθμιση με μηνιαία δόση 60€. Εχθές το βραδυ με την καινουργια πλατφόρμα, ακριβως το ιδιο ποσό, 63€ δόση. Πως γκεγκεν ατό?

7+1

Ο +1 είναι ότι τις έχει κάνει η Ν.Δ και όχι ο Σύριζα.

Μπράβο

ρε Κυριάκο !! Μπράβο στη ΝΔ!! Για αυτό σε ψήφισα !! για τις όποιες επενδύσεις κάθε είδους σε όλη την επικράτεια, που θα δώσουν λίγη αξία σε αυτή τη χώρα και νέες δουλειές που θα δημιουργηθούν, την ασφάλεια που προσπαθείς να επαναφέρεις και να διαφυλάξεις, που θα δώσουν όλα αυτά με τη σειρά τους και αξία στα ακίνητα που έχουμε για πώληση ή αξιοποίηση να μπορέσουμε να πάρουμε μια αξιοπρεπή τιμή, να μη τα δίνουμε τζάμπα ή ένα αξιοπρεπές κέρδος από την αξιοποίησή τους! Να μας δώσεις την ευκαιρία να τακτοποιήσουμε τα χρέη μας νοικοκυρεμένα και με δόσεις που είναι εφικτό να δίνουμε για να είμαστε και συνεπείς. Αυτοί είμαστε οι μεσσαίοι, μεγαλομεσσαίοι ή μικρομεσσαίοι, αυτοί και άλλοι με μαγαζιά ή βιοτεχνίες ή μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούμε να επιβιώσουμε και σε ψηφίσαμε και σε υποστηρίζουμε !!

dim

Καλώς και άνοιξαν οι 120 δόσεις και παρέχουν δειυκολύνσεις, το ζητούμενο όμως είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο κόσμος να σταματήσει να μπαίνει σε αυτές τις 120 δόσεις. Όσο καλούμαστε οι μερικοί να ξεπληρώσουμε ένα υπέρογκο και παράλογο οικονομικό βάρος τόσο θα συζητάμε για 120 δόσεις και 240 και 360. Είναι ειρωνικό να φορτώνεις μέρος του συνόλο μέσω ακραίας εμμονικής υπερφορολόγησης οικονομικά βάρη και μετά να του δίνεις την δυνατότα να σε ξεχρεώσει τα επόμενα 10 χρόνια. Εν πάσει περιπτώση το έγκλημα έγινε, η οικονομική κατοχή πέτυχε, πάμε παρακάτω. Όσο δεν διορθώνεται η φορολογική συνείδηση του έλληνα πολίτη, παράλληλα με την αύξηση κόστους ζωής αλλά και την ακύρωση της έννοιας της αποταμίευσης και την εξάνλτηση της φοροδοτικής ικανότητας του νοικοκύρη, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να ελαφρυθούν οι άσπροι και να πληρώσουν οι μαύροι, τόσο απλά.

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Ρε μπείτε και πληρώστε όλοι εσείς οι χαραμοφάηδες που γκρινιάζετε συνεχώς...

Εξυπνακιας

Ασε τα σαπια Μητσοτακη, πριν τις εκλογες ο υπουργος σου ο Βρουτσης ελεγε οτι οι 120 δοσεις χαλαν την πιατσα γιατι επιβραβευουν τους αχρηστους που δεν εχουν λεφτα και αντι για δοσεις εταζες χρυσες δουλειες με παχυλους μισθους οπως ταιριαζει στους αριστους, που ειναι αυτες οι δουλειες Μητσοτακη; Προφανως δεν εχεις ιδεα πως θα τις φερεις και πας να την βγαλεις καθαρη με τα ψιχουλα των δοσεων. Χρυσες δουλειες εδω και τωρα η παιρνεις δρομο και συ.

X

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ.......ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ 5000 ΕΥΡΩ...ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ.....ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΨΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.....

γφ

Το πρωί που μπήκα να δω αν έχει αλλαξει το ποσοστό του επιτοκίου, δεν είχε αλλαξει τίποτα, Μου έβαζε το ίδιο ποσόν τόκων όπως πριν ένα μήνα, Με 5% το υπολογίζει ακόμα

ΜΑΙΚ28

Ότι αφορά νέες ρυθμίσεις άνοιξε, για εμάς που είχαμε κάνει παλαιότερα θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα καη θα γίνονται όλα ηλεκτρονικά και η μείωση της προσαύξησης και οι αποδεσμεύσεις λογαριασμών

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης