120 δόσεις: Οι 5+1 λόγοι για να κάνει κάποιος «κλικ» στην πλατφόρμα που άνοιξε

120 δόσεις: Οι 5+1 λόγοι για να κάνει κάποιος «κλικ» στην πλατφόρμα που άνοιξε

Σταματούν οι κατασχέσεις, «σώζονται» οι μικροφειλέτες, εντάσσονται και παλαιά χρέη, γίνεται κούρεμα οφειλών, ευνοϊκά ή μηδενικά τα επιτόκια και εντάσσονται και οι επιχειρήσεις 

1200
Είναι επίσημο: η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση με έως 120 δόσεις των χρεών στην εφορία είναι γεγονός και άνοιξε από χθες τις πύλες της. Δεκαεννέα στους είκοσι οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία πέρασε έτσι ουσιαστικά στο παρελθόν.

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

1. Σταματούν οι κατασχέσεις: 1 στους 3 οφειλέτες (1,3 από τα 4 εκατ. που χρωστούν στην εφορία) έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Αυτές όμως συνεχιζόταν, ακόμα και αν είχαν ενταχθεί στις «παλαιές» 120 δόσεις. Τώρα σταματούν, και οι οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση θα πληρώνουν μόνον τη δόση για τα παλαιά χρέη -χωρίς να αφήνουν όμως νέα- γνωρίζοντας πως δεν θα αδειάσει στα ξαφνικά ο λογαριασμός τους από τον οποίο ζουν και κινούνται, λόγω κατάσχεσης.

2. «Σώζονται» οι μικροφειλέτες: με ελάχιστη δόση 20 ευρώ αντί 30 το μήνα, αλλάζουν θεαματικά οι όροι αποπληρωμής για όλους. Ειδικά 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες που χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ούτε 500 ευρώ που χρωστούν στην εφορία, παίρνουν βαθιά ανάσα. Μέχρι χθες είχαν δύο ενεργές δυνατότητες ρύθμισης (οι άλλες έχουν απενεργοποιηθεί): μία «πάγια» με έως 12 δόσεις -που για την περίπτωσή τους όμως δεν έβγαιναν παραπάνω από 3-5 το πολύ- και μία (κατ’όνομα) 120 δόσεων που τους έβγαζε έως 16 δόσεις το πολύ (επειδή 30 ευρώ Χ17 δόσεις = 510 ευρώ).

Δείτε πίνακες με τη μηνιαία πληρωμή ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

120doseis-1


Τώρα όμως, όποιος χρωστά 500 ευρώ και επιλέξει την ρύθμιση Ρ6, μπορεί να έχει έως και 25 δόσεις (Χ20 ευρώ =500 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι για 1 στους 2 μικροφειλέτες οι δόσεις αυξάνονται αυτομάτως έως και 50% σε σχέση με την παλιά ρύθμιση. Για τέτοια μικροποσά οφειλών, τα 10 ευρώ τον μήνα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία, ειδικά όταν πρέπει στους επόμενους μήνες και χρόνια οι οφειλέτες να αποπληρώνουν και όλους τους τρέχοντες φόρους στην ώρα τους.

120doseis-2


3. Εντάσσονται και παλαιά χρέη που βεβαιώθηκαν μετά την 1.1.2019: ανοίγει έτσι παράθυρο και για νέα περαίωση. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να δηλώσει τώρα εισοδήματα ή ΦΠΑ που …ξέχασε να δηλώσει πριν 3 ή και πριν 13 χρόνια (πχ γιατί θέλει να διακόψει στην εφορία αλλά ανακάλυψε πως δεν έχει υποβάλει καν δήλωση), τα δηλώνει τώρα και τα πληρώνει σε δόσεις, αλλά «κουρεύει» και τις προσαυξήσεις, σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.

120doseis-3


4. «Κούρεμα» οφειλών: όποιος ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, μπορεί να γλιτώσει 10%-80% της οφειλής του, ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης που θα επιλέξει. Το «κούρεμα» γίνεται μόνον στις προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο. Αλλά και πάλι το όφελος είναι τεράστιο.

120doseis-4
Κλείσιμο


Σε μικρά χρέη οι προσαυξήσεις φαντάζουν μικρές, αλλά εύκολα ξεφεύγουν αν δεν πληρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 104 δισ. χρεών στην εφορία (βασική οφειλή) έχουν ήδη προστεθεί ως προσαυξήσεις και άλλα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προσαυξήσεις αυτές αποκαλύπτονται την ημέρα που πάει ο οφειλέτης να πληρώσει τα παλιά χρέη του, αλλά όταν διαπιστώνει ότι αυτά έχουν αυξηθεί έως 80% της οφειλής που είχε -ή πολύ παραπάνω από τα εισοδήματα που είχε τότε που σταμάτησε να τα πληρώνει- συχνά παραιτείται από την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει να υποβάλει την αίτηση ρύθμισης.

Με «κούρεμα» 10% ή 15% ή 100%, οι προσαυξήσεις για 4 εκατομμύρια οφειλέτες μπορούν να «κουρευτούν» κατά 8 ή 12 δισ. (ή έως και 80 δισ. ευρώ θεωρητικά), δηλαδή 3-4 …ΕΝΦΙΑ ή, κατά μέσον όρο, κατά 2.000 - 3.000 ευρώ για τους 4 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν περί τα 25.000 ευρώ αναλογικά ο καθένας.5. Ευνοϊκά ή μηδενικά επιτόκια: επιτόκιο 5% τον χρόνο για έως 10 χρόνια εξόφλησης οδηγούσε σε επιβάρυνση 50% σε σχέση με την αρχική οφειλή. Τώρα αυτό μειώνεται στα 3% ή και μηδενίζεται για μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ. Και επιπλέον, αν κάποιοι χρωστούν παραπάνω αλλά πληρώσουν μαζεμένα ένα μέρος για να πέσουν κάτω από το όριο οφειλής, μπορούν να υπαχθούν και αυτοί επίσης σε άτοκα προγράμματα.

+1: Εντάσσονται οι επιχειρήσεις: με 120 δόσεις αντί έως 36 το πολύ που ίσχυε πριν, θα διευκολυνθούν πολλοί εργοδότες να αποπληρώσουν προμηθευτές και καθυστερούμενους μισθούς, να μην κλείσουν ή να μην απολύσουν εργαζομένους τους κλπ. Κερδισμένοι βγαίνουν έτσι οι επιχειρήσεις που διασώζονται, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται αλλά και το δημόσιο που θα συνεχίσει να εισπράττει από επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης