Σαββάκης (ΣΒΕ): Να τεθούν νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες ως το 2025

savakis

Η πρώτη εθνική προτεραιότητα αφορά την υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης

Να τεθούν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου οι νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περίοδο ως το 2025, ξεκινώντας από τις τέσσερις κυριότερες, πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του στο δείπνο εργασίας με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η πρώτη εθνική προτεραιότητα σχετίζεται με την ανάγκη, όπως είπε, για την υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων, η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα και με ξεκάθαρους όρους. "Οι υποψήφιοι επενδυτές, και ειδικά όσοι ξένοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, δεν θα μας περιμένουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για πολύ. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν σ’ ένα minimum προϋποθέσεων διευκόλυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων. Θα είναι το λιγότερο που θα προσφέρουμε στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια" υπογράμμισε. Δεύτερον, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός του νέου παραγωγικού μοντέλου κοντεύει να ευτελισθεί ως έννοια στον δημόσιο διάλογο. "Η κοινή λογική θα πρέπει να μας οδηγήσει στο σχεδιασμό του από τους παράγοντες της ιδιωτικής οικονομίας και όχι από το κράτος. Παραγωγικό μοντέλο σχεδιασμένο από το κράτος, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει" υποστήριξε.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα προτείνεται να είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και οξυδέρκεια. "Πλήθος στελεχών της δημόσιας διοίκησης είναι αξιότατα, έχουν διοικητικές ικανότητες, αλλά, σπαταλώνται αναίτια και "χάνοντται" ως εθνικό αναπτυξιακό δυναμικό, εξαιτίας ακριβώς της απίθανης γραφειοκρατίας που κυριαρχεί στο ελληνικό δημόσιο" τόνισε.

Τέταρτον, ειδικά για τη γραφειοκρατία που αφορά στην επιχειρηματικότητα, το πολιτικό σύστημα πρέπει - όπως είπε - επιτέλους να καταλάβει ότι μόνον με απλοποίηση και κωδικοποίηση θα διευκολυνθεί το επιχειρείν. "Σε μια χρονική περίοδο που μιλάμε για ψηφιοποίηση των πάντων, κι ενώ θα έπρεπε να συζητάμε τι θα κάνει η Ελλάδα με την πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ταλαιπωρούμαστε με την αργή απονομή δικαιοσύνης και με τις αντιφατικές διατάξεις πλήθους, πολλές φορές πεπαλαιωμένων, νομοθετικών ρυθμίσεων" σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ υποστήριξε ακόμη ότι η υστέρηση της Ελλάδας στο μεγάλο ζήτημα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα την καταστήσουν ένα σύγχρονο κράτος, είναι αυταπόδεικτη. "Και μόνο το γεγονός ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε εξέλθει των μνημονίων πολύ ενωρίτερα, και σήμερα να βρισκόμασταν σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, είναι το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο επιχείρημα. Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι η χάραξη ρεαλιστικής και συμφωνημένης πορείας για την ανάταξη της οικονομίας, τα επόμενα χρόνια" εξήγησε, αναφερόμενος στις νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν.

Δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, επικαλούμενος τη μεταποίηση που επενδύει γιατί πιστεύει στη χώρα και τις προοπτικές της και στη βιομηχανία που επιμένει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. "Εκπροσωπούμε τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που έχει έδρα την περιφέρεια, η οποία καθημερινά προσπαθεί να διεθνοποιηθεί σ’ ένα δύσκολο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μεγάλο πλήθος αυτών των επιχειρήσεων έβαλε "πλάτη" στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, και κράτησε την Ελλάδα όρθια. Τώρα, που οι προοπτικές της οικονομίας είναι καλύτερες από το παρελθόν, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κάνουν ξανά το καθήκον τους" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nikas-0

Tο κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας – Ο Νίκας αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές που «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

1
868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων