Wall Street: Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 χρόνων!

Wall Street: Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 χρόνων!

Σε ποια επίπεδα έκλεισαν οι μεγάλοι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

wall_str_fri
Δεν είναι το Bitcoin, είναι η Wall Street. Μετά τον χειρότερο Δεκέμβριο των τελευταίων 90 ετών, η αγορά αποχαιρετά τον καλύτερο Ιανουάριο της 30ετίας!

Η εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή συναισθημάτων (που συναντούσαμε έως τώρα κυρίως στην αγορά κρυπτονομισμάτων) έχει κάνει traders κι αναλυτές να σκίζουν τα πτυχία τους.

Με την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, η αγορά υποδέχθηκε το Φεβρουάριο έχοντας «κάβα» κέρδη της τάξεως του 8% από τον Ιανουάριο, μπαίνοντας πολύ δυνατά στο 2019. Πρόκειται μάλιστα για τον καλύτερο μήνα της τριετίας για τις αμερικανικές μετοχές. Αλλά και παγκοσμίως οι μετοχές αποχαίρετησαν τον καλύτερο μήνα των τελευταίων δύο χρόνων.

Καλός μήνας και για την Ευρώπη με κέρδη της τάξεως του 7,3%, αν και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι μικτή μετά και τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, την ώρα που τα δυσοίωνα σινιάλα για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση πολλαπλασιάζονται.

Ωστόσο, και προς το παρόν τουλάχιστον, οι επενδυτές επικεντρώνονται -και δικαιολογημένα- στα σημαντικά και θετικά στην πλειοψηφία τους αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων αμερικανικών εισηγμένων, βάζοντας στην άκρη τα ανοιχτά μέτωπα σε εμπόριο, Brexit και γεωπολιτικά (βλέπε Βενεζουέλα).

Apple, Facebook, General Electric, Boeing, AMD, ExxonMobil, Chevron και αρκετοί ακόμη κολοσσοί εντυπωσίασαν με τα κέρδη/πωλήσεις τους, με τη Facebook ειδικά να πραγματοποιεί ράλι έως και 13% την Πέμπτη. Κέρδη-μαμούθ εμφάνισε χθες η Amazon, ωστόσο οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα, πιέζοντας έντονα τη μετοχή της την Παρασκευή σε βουτιά σχεδόν 5,5%, παρασέρνοντας σε ήπιες απώλειες τον Nasdaq.

Κλείσιμο
Ωστόσο η αγορά εστίασε στα καλά εργασιακά μάκρο, καθώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 304 χιλ. θέσεις εργασίας, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόλις 172 χιλ. θέσεων εκτός γεωργικού τομέα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε φυσικά να πανηγυρίσει στο Twitter: «Ο καλύτερος Ιανουάριος του Dow Jones εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Έχουμε, μακράν, την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη! (...) Προσθέσαμε 304.000 νέες θέσεις εργασίας, που σόκαρε πολύ κόσμο. Για μένα δεν ήταν σοκ.»

Στα ταμπλό: Την Παρασκευή o Dow Jones ενισχύθηκε 0,26% στις 25.063 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη μόλις 0,09% στις 2.706 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 7.263 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε 1,3%, ο S&P 1,6% και ο Nasdaq 1,4%.

Τον Ιανουάριο ο Dow κέρδισε 7,2%, ο S&P 7,9% και ο Nasdaq 11,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σημαντική ώθηση έδωσε στην αγορά η Fed, η οποία προανήγγειλε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, «ξελασκάροντας» ουσιαστικά τα χαλινάρια στην αμερικανική οικονομία και δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στις μετοχές.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να υπέκυψε στο... θέλημα Τραμπ για χαμηλά επιτόκια. Σε μια εμφανή αλλαγή ρητορικής, δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα είναι «υπομονετική» με τα επιτόκια, δε θα βιαστεί (θα δει πως θα πάει το πράγμα), ενώ θα τηρήσει και ευέλικτη στάση στο θέμα του ισολογισμού.

Μοναδικός χαμένος από κάτι τέτοιο είναι το δολάριο, ωστόσο πολύ περιορισμένες υπήρξαν οι απώλειες του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, στο 1,1456 EUR/USD, αφού το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τα δικά του (σοβαρότερα) προβλήματα...

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης