Wall Street: Οριακά κέρδη για τους μεγάλους δείκτες

a

Στη σκιά του shutdown που συνεχίζεται για 5η εβδομάδα

Με το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ να συνεχίζεται για πέμπτη εβδομάδα, η Wall Street ολοκλήρωσε άλλη μία συνεδρίαση εξαιρετικά υψηλής νευρικότητας και μεταβλητότητας.

Έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων και με τους επενδυτές να μελετούν προσεκτικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων, η αγορά έκλεισε τελικά ανοδική, με τον βιομηχανικό δείκτη να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με +0,7% στις 24.576 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,22% στις 2.638 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,08% υψηλότερα στις 7.025 μονάδες.

Πετρέλαιο και δολάριο υποχώρησαν ελαφρά, με το αργό στα 52,40 δολάρια και το ευρώ στο 1,138 EUR/USD.

Εμπόριο και Brexit εξακολουθούν επίσης να ταλανίζουν τα χρηματιστήρια, ενώ συνεχίζεται και η αντιπαράθεση Τραμπ-Πελόσι, με την τελευταία να μπλοκάρει την ομιλία του Προέδρου στο Κογκρέσο, ζητώντας άρση του shutdown.

Η νευρικότητα είναι έγκριτη καθώς ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, φλερτάρει επικίνδυνα με την καθοδική διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων, σε επίπεδα των Κινητών Μέσων 50 Ημερών, με τις μνήμες του Δεκεμβρίου να είναι ακόμη νωπές και τις ισορροπίες λεπτές.

Τα εταιρικά μεγέθη θα κρίνουν όμως το παιχνίδι. Η μετοχή της Procter & Gamble σημείωσε άλμα 4,4%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανέφερε κέρδη και πωλήσεις άνω των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης της.

Η εταιρεία αναβάθμισε, επίσης, το guidance της για τις οργανικές πωλήσεις του 2019, αναμένοντας αύξηση 2% - 4%, έναντι της αύξησης 1% που ανέμενε προηγουμένως.

Άλμα άνω του 8,4% είχε η μετοχή της ΙΒΜ, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία για το δ’ τρίμηνο 2018.

Ειδικότερα, η ΙΒΜ ανέφερε κέρδη 1,95 δισ. δολ., έναντι ζημιών 1,05 δισ. του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημαντική άνοδο 5,3% κατέγραψε η μετοχή και της United Technologies, στον απόηχο των επίσης καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2018 περισσότερες από το 14% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Από αυτές, το 72,6% ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ το 57,5% ανέφερε καλύτερες πωλήσεις.

Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εμφανίζονται αυξημένα κατά 13,2%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες, ωστόσο σε τροχιά να σημειώσουν τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2017, όταν οι εταιρείες του S&P 500 είχαν εμφανίσει αύξηση κερδών 15,5%.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές από τους κλάδους υγείας και τεχνολογίας, με το Facebook να υποχωρεί κατά 2,2% και τη Netflix να σημειώνει πτώση 0,97%.

Οι επενδυτές διατηρούν, ωστόσο, στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις αναφορές αμερικανικών μέσων ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε προσφορά της Κίνας γα συνάντηση κατά την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω έλλειψης προόδου σε ορισμένα ζητήματα.

«Η στρατηγική των ΗΠΑ μπορεί να είναι να αυξήσει την πίεση στην Κίνα εν όψει της προθεσμίας του Μαρτίου, αλλά αυτή η εξέλιξη έχει άβολη ερμηνεία για τις αγορές και θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαλέσει υπερβολική μεταβλητότητα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο Chang Wei Liang της Mizuho Bank.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

3fa9d1f6d17c9b1ecfe58b52fb588169_XL

Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. θέσεις εμφανίζεται η ζήτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από πλευράς των εταιρειών γεγονός το οποίο αποτυπώνει κι ένα πρώτο σημάδι για την τάση της αγοράς, μετά το θετικό σερί των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό. 

ee1b877e4ccd9ec89cd3513db26077d0_XL

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με δύο σταθμούς, το έτος 2037 και ενδιάμεσο το 2027, ολοκληρώνει μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνοντας σημαντικές τομές στο σύνολο των συνδυασμένων μεταφορών, τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, τα λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα, τις σιδηροδρομικές υποδομές, τις διεθνείς συνδέσεις και τις οδικές μεταφορές.