Αυστρία και Ισραήλ θα πίνουν μπίρα με γεύση Ελλάδας

beer

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προμηθεύσει τις δύο χώρες με 11.000 τόνους ελληνικό κριθάρι για βυνοποίηση

Έτοιμο να κατακτήσει διεθνείς αγορές είναι το «ελληνικό» κριθάρι, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να παραχθεί μπίρα από ελληνικό κριθάρι στην Αυστρία και το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, 11.000 τόνοι βύνης από ελληνικό κριθάρι θα εξαχθούν σε αυτές τις δύο χώρες -7.000 τόνοι στην Αυστρία και 4.000 στο Ισραήλ-, καθιστώντας στην πράξη τους 2.500 Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η εταιρία ξεκίνησε συνεργασία για την προμήθεια ελληνικής βύνης και με τη Ζυθοποιία ΒΑΠ Ρόδου.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους Έλληνες παραγωγούς ξεκίνησε το 2008. Από τότε η εταιρεία προμηθεύεται αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι από παραγωγούς που καλλιεργούν 170.000 στρέμματα γης σε 19 νομούς, το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα. Μόνο το 2018 προμηθεύτηκε και βυνοποίησε συνολικά 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι, θέτοντας τη βάση για το επόμενο βήμα: τις εξαγωγές βύνης στο εξωτερικό.

Επιμένει -σε όλα- ελληνικά

Η πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και οι στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία είναι ένα πραγματικό case study στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ένα πρότυπο παράδειγμα εταιρείας που «γεννά» προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο το κριθάρι ελληνικό, αλλά όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Τα μπουκάλια που γεμίζουν με τις μπύρες της κατασκευάζονται από την Υαλουργία Γιούλα, ενώ τα καπάκια από την Αστήρ Βυτογιάννη. Οι ετικέτες των μπουκαλιών εκτυπώνονται στο εργοστάσιο της Antopack στο Βόλο και τα αλουμινένια κουτάκια στην Crown Hellas Can στην Πάτρα.

Σήμερα, η εταιρεία παράγει 16 μπύρες στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων οι Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ5, ΑΘΗΝΕΟ και η ιστορική ΜΑΜΟΣ, προσφέροντας ευκαιρία εργασίας σε 900 ανθρώπους και συμβάλλοντας έμπρακτα στην εγχώρια οικονομία.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Κρίτων

Ήθελα με παρέμβω από την αρχη της αναρτήσεως, αλλά... Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άρχισε την παραγωγή της το 1964. Κοινή επένδυση της ανεξάρτητης τότε Amstel, ο ποταμός του Άμστερνταμ,και της οικογενείας Τανέ που την διοίκησε. Κάποια στιγμή η ολλανδική Amstel εξηγοράσθη από την οικογενειακή βιομηχανία Heiniken. Προ ετών το ελληνικό μερίδιο εξηγοράσθη από την αεθνική πλέον Heiniken. To εργοστάσιο της στην Πάτρα εξηγοράσθη από τον εφοπλιστή Κουμάνταρο. Παρήγαγε την Lowenbrau. Δίπλα και το εργοστάσιο, της αυτής ιδιοκτησίας, κατασκευής κυτίων εξ αλουμινίου, που αντικατέστησαν τα εκ λευκοσιδήρου. Η Μάμου, γνωστή ως η ξανθή του Μάμου, παρήγετο στην Πάτρα από τον Λορέντζο Μάμο από το 1876. Συμπεθέρεψαν με τους Φιξ, καθ΄ότι καθολικοί.

@

Φιξ & Μύθος (Ολυμπιακή Ζυθοποιία), που εξαγοράσθηκαν από την Carlsberg.

Κρίτων

H Fix παράγεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε., ήτις προέκυψε από τις Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε των αφών Γκρέκη το 2008, όταν ο Γ. Χήτος των νερών «Ζαγόρι» απέκτησε το 51% . Το 2010 απέκτησαν το ενεχυριασμένο σε τράπεζα εμπορικό σήμα Fix, μετανομάζωντας την εταιρεία ως άνωθι. Το 2014 η Carlberg απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο 51% . Η δανική ζυθοποιία είχε ήδη εξαγοράσει την Μύθος Ζυθοποιία των Μπουτάρη. Στις αρχές του έτους η Carlberg εξαγόρασε και το υπόλοιπο 49% ( 25% Χήτος, από 12% οι αφοι Γκρέκη). Έτσι η Carlberg προσέθεσε και το εργοστάσιο της Ριτσώνας.

Τιραμολας

Γιατί η μπίρα θα γράφει στο μπουκάλι από ελληνικό κριθάρι...εεεε και.. Αυτοι που θα πίνουν μπίρα θα το ξέρουν??

Το τραγικώτερο

είναι ότι μέσω του "προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας" προτίθεται η "φιλέλλην" πολυεθνική εταιρεία να εισαγάγει και να επιβάλει GMO (γενετικά μεταλλαγμένο) κριθάρι, κατά τα άλλα ελληνικό, σε μια ντόπια αγορά σχετικά ασφαλή ακόμη, φυσικά χωρίς να ερωτηθούμε και οπωσδήποτε χωρίς να ενημερωθούμε.

τραγικε

Τιποτε αλλο; Μηπως πρεπει να σου δωσουν και κανενα επιδομα;

@τραγικε

Πόσο ηλίθιος παίζει νά`σαι; Δυστυχώς δεν υπάρχει όριο!

@

Η "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" είναι εξ ολοκλήρου συμφερόντων της ολλανδικής πολυεθνικής "Heineken". Eλληνικές μικρές ή λίγο μεγαλύτερες ζυθοποιίες, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή, που χρειάζεται να υποστηρίζουμε με συνέπεια είναι: η βραβευμένη "Μικροζυθοποιία Κυκλάδων" (Τήνος), η "Septem" (Ωρολόγιο Εύβοιας), οι Χαλκιδαίες "Pikri" και "Kirki", οι τρεις αφιλτράριστες σαντορινιές "Donkey" (Yellow, Red, Crazy), η Μικροζυθοποιία Σερρών "Siris" ("Voreia Beer"), οι αφιλτράριστες Χανιώτικες "Χάρμα" και οι Ρεθυμνιακές "Brink’s", η "Chios Beer", η αφιλτράριστη και απαστερίωτη "Φρέσκια Μπίρα Χίου", η Παριανή "56isles", η Καρδιτσιώτικη "Στίλβη", η "Sknipa" και η "Άλη" της Θεσσαλονίκης, η Ηπειρώτικη "Στάλα", η Κερκυραϊκή "Corfu Beer", οι "Dark Crops" της Σπάρτης, αλλά και η πρώτη Αθηναϊκή "Noctua", οι Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης "Βεργίνα" και "ΕΖΑ" της Αταλάντης, (με πληροφορίες από άρθρο του 2017 του protagon και από πρώτο χέρι).

Asq

Αυτό με την καραμέλα ότι κάποια εταιρεία ξένων συμφερόντων κάνει απαραίτητα κακό στην οικονομία του τόπου δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή αν ένας Έλληνας επιχειρηματίας δημιουργήσει μια εμπορική εταιρεία που δεν παράγει τίποτα εδώ και τα φέρνει όλα από το εξωτερικό, δίνει την παραμικρή προστιθέμενη αξία στην αγορά? Επίσης τα κέρδη οι Έλληνες επιχειρηματικές τα επιστρέφουν πίσω για έρευνα και εξέλιξη ή βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό όχι, γιατι γίνονται σπίτια ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Άρα ποια η διαφορά με τους αδίστακτους ξένους? Έν κατακλείδι πρέπει να προτιμάμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα με όσο το δυνατόν ντόπιες πρώτες ύλες είτε πρόκειται για Ελληνικές είτε ξένες εταιρείες.

Έχουμε

πάνω από 120 Ελληνικές μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες ανά τη χώρα. Προτείνω να τις αναζητήσουμε, να απολαύσουμε το προϊόν τους, να το προωθήσουμε, να τις στηρίξουμε για να πραγματοποιήσουν εξαγωγές και να υποβαθμίσουμε δυναμικά το ρόλο της ολλανδικής Heineken και της δανέζικης Carlsberg, που έχουν σαρώσει με αποικιακούς, ως προς το μερίδιό τους, μονοπωλιακούς όρους την αγορά μας και έχουν καταγγελθεί αρμόδια γι`αυτό.

Η διαφορά

βρίσκεται στο ότι πρέπει να αναστήσουμε τους πρωτογενή και δευτερογενή μας τομέα παραγωγής που οι γνωστές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει. Εισάγουμε σιτηρά και μέλι π.χ. από την Ουκρανία, λαχανικά από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία και γάλα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πολλά άλλα, εμείς μια παραδοσιακά αγροτοκτηνοτροφική χώρα με κατεστραμμένη "βιομηχανία" αυτοκτονούμε.

Μάνος2016

Δλδ δεν σε απασχολεί καθόλου το που καταλήγουν τα κέρδη των επιχειρήσεων??!!

Χάνος 2017

Με την δικιά σου λογική να μην δραστηριοποιείται καμία Ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό επειδή τα κέρδη θα έρχονται στην Ελλάδα. Χωρίς ανταγωνιστική παραγωγή θες δεν θές ο καταναλωτής θα στραφεί στα εισαγώμενα προϊόντα επειδή θα είναι και καλύτερα και φθηνότερα. Προφανώς είσαι πιτσιρικάς αριστερός και δέν έχεις ζήσει την εποχή που όνειρο του Έλληνα ήταν να πάει για ψώνια στο εξωτερικό μπας και αγοράσει κάτι της προκοπής στην κατάλληλη τιμή και όχι να δίνει τα διπλά λεφτά για να αγοράσει προϊόντα μάπα. Το πρόβλημα του Έλληνα είναι πως τα περιμένει ΟΛΑ έτοιμα να έρθουν από κάποιον άλλο όποιος και αν είναι αυτός (μπαμπάς, μαμά, κράτος, αλβανός εργάτης, κινέζος, κλπ). Οι "φλώροι" Σουηδοί των 7 εκατομμυρίων παράγουν τα ΠΑΝΤΑ από αεροπλάνα μέχρι καρφίτσες. Ο αριστερός "μάγκας" Έλληνας τι παράγει;;;;;;;;;

Αυτό

που δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις είναι ότι προσπαθούμε να στηρίξουμε ανταγωνιστική, εξαγωγική Ελληνική παραγωγή, καθώς και τη χρήση υψηλής βιολογικής αξίας (όχι GMO) εγχώριων πρώτων υλών, απέναντι σε στυγνά μονοπώλια εξωτερικών συμφερόντων. Δεν σου φταίμε εμείς γι`αυτό.

Αμερικανος

Τι τους λες ρε φιλε, αυτοι δεν καταλαβαινουν με τιποτε. Το πανω πατωμα ακατοικητο. Ο αλλος αραδιαζει ολες τις μπυρες, τι να πεις. Μνημονια μεχρι να σβησει ο ηλιος.

Καλά λέει

ο Αϊνστάϊν δεν είμαστε βέβαιοι για το άπειρο του Σύμπαντος! Της πηγαίας, ανυπόκριτης, επί παντός επιστητού εκπεφρασμένης, παντοδύναμης βλακείας πάλι; Αυταπόδεικτα η σύσταση του ακατοικήτου σου "αμερικάνε" αλοιφή!

Στην υγεία μας. Εβίβα.

Να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών ζυθοποιείων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, που άλλωστε κάνουν και πολύ καλές, γευστικότατες "ψημένες" μπύρες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να δείχνουμε αντιπάθεια σε εταιρείες όπως η Αθηναϊκή ζυθοποιεία που ανήκουν σε πολυεθνικές ή εταιρείες "ξένων" συμφερόντων. Μην ξεχνάτε ό,τι ουσιαστικά αποζητούμε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού να επενδύουν στην Ελλάδα μεσο/μακροπρόθεσμα!

Αμερικανος

Για σκεψουν ολοι οι λαοι να ειχαν το δικο σου κουκουτσι για μυαλο. Δεν θα αγοραζαν τιποτε περα απο τα εθνικα τους προιοντα. Εδω στις ΗΠΑ, Αμερικανικη, Γαλλικη, Βουλγαρικη φετα, φετα απο το Vermont , ασε το γιαουρτη Σκο... γνωστου Ελληνα απο τον Καναδα που δεν πιανετε με τιποτε.

@

Όχι μόνο υποστηρίζεις ηλιθιότητες, αλλά συγχρόνως αυτοαναιρείσαι! Μα με τι να το καταλάβεις, με το αλοιφώδες υπόλειμμα; Καμαρώνεις κιόλας!

@ @

κουκουτσι ε

@@@

Δεν έχεις σωτηρία!

@ @@@

Μιλαει για σωτηρια ο λαμογιος των βαλκανιων.

@@@@@

Ναι βρε, για τη δική σου λέει που δεν έχει ελπίδα! Δεν μας χαρίζεις και την εθνικότητά σου τώρα, που χαρακτηρίζεις τους άλλους λαμόγια;

weirdo

Σωστος σε ολα. Μην ξεχνας επισης την καταδικη της συγκεκριμενης εταιρειας για μονοπωλειακες και καταχρηστικες πρακτικες.

απορία

Μήπως οι έλληνες θα πίνουμε μπύρα made in Αυστρία και Ισραήλ;

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Η υαλουργια γιουλα δεν ειναι Ελληνικων συμφεροντων αλλα Πορτογαλικων.Τα δε προιοντα της παραγονται στα εργοστασια της στη Βουλγαρια,Ρουμανια και Ουκρανια.

John Birdas

Γιατί μήπως είναι ελληνικών συμφερόντων η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ;;;; :-)

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Οχι βεβαια απλα αναφερομαι στο οτι χρησιμοποιουν μονο Ελληνικα προιοντα Ελληνικων εταιριων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124